THimo134 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 (edited) Witam Załatwilem sobie takie wiadro po tluszczu gastronomicznym w ktorym chcialbym zrobic swoja pierwsza warke wiadro jest szczelne co widac na zdjeciu (uszczelka) i tu mam kilka pytan; - Czy to wiadro nadaje sie na fermentator?( wiem ze jeszcze musze dorobic rurke fermentacyjna) - Czym skutecznie odtluscic wiadro? Czym zdezynfekowac wiadro przed wlaniem mlodego piwa? Pzdr Edited April 10, 2010 by THimo134 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 (edited) Witam Załatwilem sobie takie wiadro po tluszczu gastronomicznym w ktorym chcialbym zrobic swoja pierwsza warke wiadro jest szczelne co widac na zdjeciu (uszczelka) i tu mam kilka pytan; - Czy to wiadro nadaje sie na fermentator?( wiem ze jeszcze musze dorobic rurke fermentacyjna) - Czym skutecznie odtluscic wiadro? Czym zdezynfekowac wiadro przed wlaniem mlodego piwa? Pzdr a daj fotki acha i co to za metal ? Edited April 10, 2010 by Belzebub Link to comment Share on other sites More sharing options...
THimo134 Posted April 10, 2010 Author Share Posted April 10, 2010 wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytnio mialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Myślę że spokojnie się nada. Jeśli to faktycznie nierdzewka. Osobiście jestem przeciwny wykorzystywaniu plastiku przy fermentowaniu, dlatego uważam, że jeśli wiadro spełnia jakieś tam wymogi (mniej więcej) do kontaktu z żywnością (bo jesli to inna blacha to raczej odpada) to spokojnie bym korzystał i próbował załatwić następne. Będziesz je musiał dobrze wymyć. Proponuję też zagotować w nim wodę, Chemii też możesz jakiejś użyć. Koniecznie zrób dziurę na rurkę. Będziesz potrzebował też uszczelkę. Może jest taka do kupienia w którymś ze sklepów z przeznaczeniem do pokrywy plastikowego wiadra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 (edited) Oj, chyba słaba opcja... to jest wiadro stalowe w ocynku... może być ew. aluminiowane. http://www.canpack.eu/index.php?action=2&subaction=4&p=2&lang=pl Edited April 10, 2010 by seniorroberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 ocynk z tego co wiem to kompletnie się nie nadaje do kontaktu z piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Bez sensu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Bez sensu! he he a co bez sensu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Osobiście jestem przeciwny wykorzystywaniu plastiku przy fermentowaniu Dlaczego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Osobiście jestem przeciwny wykorzystywaniu plastiku przy fermentowaniu Dlaczego ? Bo to wywrotowiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Koniecznie zrób dziurę na rurkę. A dlaczego jest konieczna ta rurka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 w podanym linku jest napisane ze te wiadra są cynowane to nie jest ocynk cynowane są np kany do mleka Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 w podanym linku jest napisane ze te wiadra są cynowane to nie jest ocynk cynowane są np kany do mleka ...starość nie radość... ocynowane, mosz recht... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THimo134 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Czyli wiadro sie nadaje czy nie, bo juz sie pogubilem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Przemo70, Hasintus, jestem uprzedzony do plastiku, cóż taki mój urok. Dlaczego rurka ? Z prostego powodu, by maksymalnie ograniczyć dostęp tlenu. Już to pisałem wiele razy, ale powtórzę, od kilku lat fermentuję piwo w szklanym balonie z rurką, nigdy nic mi się nie przypałętało. Raz tylko próbowałem zrobić piwo w plastikowej beczce. Beczka miała pojemnosć 120 litrów (w tym w niej 100 l piwa). Fermentowałem z zamkniętą pokrywą a na cichą założyłem jeszcze folię. Złapałem zakażenie jakimś tlenowcem (był ten film, błonka). Piwo było pijalne, ale więcej prób już ni robiłem. Twierdzę jednak (a twierdzenia te oparte są jedynie na doświadczeniach, bowiem nie posiadam jakiegokolwiek wykształcenia w kierunku, żeby móc to jakoś potwierdzić) że ewentualne zakażenie w dużej mierze zależy od mikroklimatu w danym pomieszczeniu/mieszkaniu gdzie się fermentuje. Także nie ma reguły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 belzebub to w takim razie jak w browarach robili piwo , myślisz że mieli super klimat ? lub sterylność ? nie wierzę swego czasu lat temu 20 jeżdziłem po piwo do tyskiego browaru to co zobaczyłem na pewno nie było odpowiednim klimatem pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
garczek Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytniomialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html stal nierdzewna na 100% nie przyciąga magnesu, nie wiem jak z magnezem Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Przemo70, Hasintus, jestem uprzedzony do plastiku, cóż taki mój urok Każdy fermentuje w tym w czym uważa, ale jeśli chodzi o stosunek ceny, łatwości utrzymania w czystości i takiej zwykłej poręczności to fermentory pcv są godne polecenia i moim zdaniem na początek przygody z warzeniem najlepsze.Fermentuję w/w fermentorach od samego początku i nie dopadło mnie z tego powodu żadne zakażenie więc ja nie jestem uprzedzony :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 (edited) Co wy macie z tym plastikiem? Woda wam do domu dochodzi plastikiem i jakoś nikomu to nie szkodzi. Wszystko co kupujecie w sklepie jest zapakowane w plastik. Fermentator plastikowy jest lekki, tani i bezpieczny dla piwa. Większe pojemności np. 1 hl, wtedy owszem warto zainwestować w nierdzewkę, z racji tego, że jest prawie wieczna. Edited April 11, 2010 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Czyli wiadro sie nadaje czy nie, bo juz sie pogubilem oooooooodpuść!... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Plastik ma jedną poważną wadę i dwie dyskusyjne 1. Jest stosunkowo przepuszczalny dla tlenu - nie zaleca się leżakować piwa w plastikowym fermentorze dłużej niż miesiąc, półtora. Ponadto piwo ma w nim dużą powierzchnię styku z powietrzem. 2. Jest bardzo podatny na uszkodzenia, zadrapania i co za tym idzie infekcje. Łatwo ominąć tą wadę przez solidne czyszczenie i w miare regularną wymianę sprzętu. 3. Jest nieprzezroczysty, trudniej oceniać postępy klarowania, choc jest to też zaleta - chroni przed światłem. Główne zalety to niska cena, łatwość magazynowania, transportu, łatwość czyszczenia i inspekcji. Niewątpliwie jednak z punktu widzenia jakości piwa, szkło jest lepszym materiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 belzebub to w takim razie jak w browarach robili piwo , myślisz że mieli super klimat ? lub sterylność ? nie wierzę swego czasu lat temu 20 jeżdziłem po piwo do tyskiego browaru to co zobaczyłem na pewno nie było odpowiednim klimatem pozdr tak jak pisałem to jest tylko moja opinia i nie twierdzę, że się nie mylę. Niemniej jednak w tej kwestii powinien wypowiedzieć się jakiś praktyk mający kontakt z produkcją piwa przemysłowego, bo nie wiem czy technologicznie uzasadnione jest przeprowadzanie w takich browarach fermentacji cichej w rozumieniu przyjętym przez piwowarów domowych. Mi zaś głównie chodzi o ten etap fermentacji, wtedy bowiem piwo (a szczególnie, gdy drożdże nie poradzą sobie dokładnie z jedzonkiem) jest najbardziej narażone na zakażenia. Nikogo oczywiście nie namawiam, każdy niech robi tak jak uważa, ale Coder napisał dużo prawdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Niewątpliwie jednak z punktu widzenia jakości piwa, szkło jest lepszym materiałem. No tak, szkło i stal nierdzewna są lepszymi materiałami, ale dla fermentatorów z plastiku dla warzących warki 25L nie ma praktycznej alternatywy. Dla większych też nie ma fermentatorów szklanych w ogóle a z nierdzewki w normalnej cenie, stąd różne fermentatory samoróbki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytniomialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html To wiadro co najwyżej nadaje się do przechowania słodu, ale nie do fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytniomialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html Moim zdaniem to co masz się nie nadaje. Przede wszystkim firmie, która pakuje tłuszcz do pojemnika zależy na koszcie opakowania. Taki gar, zrobiony z nierdzewki, kosztowałby około 400 zł a ze stali ocynkowanej kilkanaście, kilkadziesiąt razy mniej. Poza tym generalnie, tak jak napisał Garczek, magnes nie przyciąga stali nierdzewnej. Lepiej nie ryzykuj i zaopatrz się w wiadro plastikowe. Jest tanie, łatwe w umyciu i jak będziesz dobrze czyścił i dezynfekował nie złapiesz zakażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now