wojo1984 Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Witam Popełniłem ostatnio piwo pilsner z puszki marki coopers. Podczas burzliwej (13 stopni) strasznie śmierdziało jajem. Doczytałem że to zestresowane drożdże. A robiłem ściśle wg instrukcji. Następnym razem zgodnie z wątkami na forum, przygotuję wcześniej drożdże i wleję do balonu w temp fermentacji a nie 21 stopni jak jest w instrukcji. Podczas zlewania do butelek zapach niemal znikł. Dodałem cukier nowym sposobem polegającym na rozpuszczeniu go wcześniej w wodzie a następnie strzykawką do butelek. No i coś przekombinowałem, ponieważ po dwóch tygodniach gazu jest bardzo mało, a piany w ogóle nie ma. Chyba dałem za mało tego cukru. Pytanie jest takie, czy po dwóch tygodniach można dodać raz jeszcze te 4 g cukru do każdej z butelek? Czy drożdże ruszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 21 minut temu, wojo1984 napisał: Chyba dałem za mało tego cukru. Gdybyś napisał ile dałeś tego cukru na jaką objętość i w jakiej temperaturze refermentujesz było by nam łatwiej coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Rozpuściłem 126g w ok 90 ml wody. Wyliczyłem 3 gramy cukoru na butelkę (42 butelki po 0,45 litra). Jednak nie zmierzyłem objętości zaczynu po dodaniu cukru i jak objechałem wszystkie butelki dodając do każdej 2ml zaczynu cukrowego to jeszcze sporo mi zostało i potem kombinowałem dolewając po równo ponownie do każdej z butelek aż cały zaczyn się skończył. Zawsze sypałem z łyżki po 4 gramy do butelki 0.5 litra i było ok, teraz chciałem pójść na łatwiznę i kicha. Butelki stoją w około 14 stopniach. A może ten typ tak ma? Mój pierwszy pilsner. Smak jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 21 minut temu, wojo1984 napisał: Rozpuściłem 126g w ok 90 ml wody. Wyliczyłem 3 gramy cukoru na butelkę (42 butelki po 0,45 litra). Jednak nie zmierzyłem objętości zaczynu po dodaniu cukru i jak objechałem wszystkie butelki dodając do każdej 2ml zaczynu cukrowego to jeszcze sporo mi zostało i potem kombinowałem dolewając po równo ponownie do każdej z butelek aż cały zaczyn się skończył. Zawsze sypałem z łyżki po 4 gramy do butelki 0.5 litra i było ok, teraz chciałem pójść na łatwiznę i kicha. Butelki stoją w około 14 stopniach. A może ten typ tak ma? Mój pierwszy pilsner. Smak jest ok. Powinno się nagazować. Poczekaj jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalski2 Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Poczekaj jeszcze 4 tygodnie, powinno się nagazowaćWysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojo1984 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Witam. Poczekałem... i teraz jest gazu pod dostatkiem Piana trzyma się do czasu wypicia połowy piwa. Więc jest chyba nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się