Jump to content

Pilsner Coopers - smierdzi jajem, brak piany


Recommended Posts

Witam

 

Popełniłem ostatnio piwo pilsner z puszki marki coopers. Podczas burzliwej (13 stopni) strasznie śmierdziało jajem. Doczytałem że to zestresowane drożdże. A robiłem ściśle wg instrukcji. Następnym razem zgodnie z wątkami na forum, przygotuję wcześniej drożdże i wleję do balonu w temp fermentacji a nie 21 stopni jak jest w instrukcji.

Podczas zlewania do butelek zapach niemal znikł. Dodałem cukier nowym sposobem polegającym na rozpuszczeniu go wcześniej w wodzie a następnie strzykawką do butelek. No i coś przekombinowałem, ponieważ po dwóch tygodniach gazu jest bardzo mało, a piany w ogóle nie ma. Chyba dałem za mało tego cukru.

 

Pytanie jest takie, czy po dwóch tygodniach można dodać raz jeszcze te 4 g cukru do każdej z butelek? Czy drożdże ruszą?

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, wojo1984 napisał:

Chyba dałem za mało tego cukru.

Gdybyś napisał ile dałeś tego cukru na jaką objętość i w jakiej temperaturze refermentujesz było by nam łatwiej coś doradzić.

Link to comment
Share on other sites

Rozpuściłem 126g w ok 90 ml wody. Wyliczyłem 3 gramy cukoru na butelkę (42 butelki po 0,45 litra). Jednak nie zmierzyłem objętości zaczynu po dodaniu cukru i jak objechałem wszystkie butelki dodając do każdej 2ml zaczynu cukrowego to jeszcze sporo mi zostało i potem kombinowałem dolewając po równo ponownie do każdej z butelek aż cały zaczyn się skończył.

 

Zawsze sypałem z łyżki po 4 gramy do butelki 0.5 litra i było ok, teraz chciałem pójść na łatwiznę i kicha. Butelki stoją w około 14 stopniach.

A może ten typ tak ma? Mój pierwszy pilsner. Smak jest ok.

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, wojo1984 napisał:

Rozpuściłem 126g w ok 90 ml wody. Wyliczyłem 3 gramy cukoru na butelkę (42 butelki po 0,45 litra). Jednak nie zmierzyłem objętości zaczynu po dodaniu cukru i jak objechałem wszystkie butelki dodając do każdej 2ml zaczynu cukrowego to jeszcze sporo mi zostało i potem kombinowałem dolewając po równo ponownie do każdej z butelek aż cały zaczyn się skończył.

 

Zawsze sypałem z łyżki po 4 gramy do butelki 0.5 litra i było ok, teraz chciałem pójść na łatwiznę i kicha. Butelki stoją w około 14 stopniach.

A może ten typ tak ma? Mój pierwszy pilsner. Smak jest ok.

Powinno się nagazować. Poczekaj jeszcze. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.