PiotrST Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Witajcie! Mam prośbę o poradę w kwestii chmielenia. Zakupiłem zestaw East Cost IPA (słody) w sklepie homebeer.pl Jeden z chmieli został zamieniony na taki, który, jak się okazuje, nie pasuje do IPA (chodzi o chmiel Summit zamieniony na Liberty). Oto składniki (warka 10l): - Strzegom polski słód pale ale - 2,0 kg - Strzegom słód wiedeński - 1 kg - Strzegom słód karmelowy 150 - 0,1kg - Strzegom słód bursztynowy - 0,1kg - Strzegom słód pszeniczny - 0,25kg - chmiel goryczkowy Equinox granulat T90 - 20g- chmiel aromatyczny Summit granulat T90 - 20g - tymczasowo zamieniony na Liberty - 20g - chmiel aromatyczny Willamette granulat T90 - 20g Zalecane chmielenie przez 70 min: (wg instrukcji homebeer.pl) - w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Summit - w 40-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox - w 60-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox Oto moje pytanie: jakie chmielenie zaproponowalibyście w oparciu o chmiele dostarczone w zestawie, uzupełnione o posiadane aktualnie przeze mnie: Citra (30g), Cascade (30g) i Mosaic (30g). O dokupieniu chmielu Summit nie myślę ze względu na jego profil cebulowo-czosnkowy. Tak jak zaznaczyłem na wstępie, będę przygotowywał warkę 10l. Bardzo proszę o propozycje. Edytowane 14 Marca 2018 przez PiotrST Błąd w nazwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Willamete i Equinox przenieś na ostatnią minutę. a najlepiej połącz Willamette i Cascade, będziesz pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Willamete i Equinox przenieś na ostatnią minutę. a najlepiej połącz Willamette i Cascade, będziesz pan zadowolony.Ok. A co na początek gotowania?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Mosaic. Miły jest na goryczkę Zeus Wylicz IBU z Brewness Edytowane 15 Marca 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Przecież ten chmiel ma tylko na goryczkę pójść, nic Ci z tej cebuli nie zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 11 godzin temu, Oskaliber napisał: Przecież ten chmiel ma tylko na goryczkę pójść, nic Ci z tej cebuli nie zostanie. Nie mam dużego doświadczenia. Przeczytałem o cebuli i wystraszyłem się ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 W świetle powyższych sugestii przeliczyłem taki zestaw: Mosaic 20 g 60 min 10.4 % Mosaic 10 g 1 min 10.4 % Willamette 20 g 1 min 7.9 % Equinox 20 g 1 min 16.1 % Cascade 15 g 1 min 6.9 % Razem: 46 IBU Czy zostawić taką konfigurację czy coś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu? Z Brewersfriend wychodzi IBU 54 Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 56 minut temu, Joosto napisał: Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu? Z Brewersfriend wychodzi IBU 54 Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu. Chłodzę w wodzie z lodem. Moje wyliczenia pochodzą z Brewness. Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 1 godzinę temu, PiotrST napisał: Chłodzę w wodzie z lodem. Moje wyliczenia pochodzą z Brewness. Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy... to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie.Ok. Postaram się postudiować temat. Dzięki za podpowiedź! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się