Skocz do zawartości

American East Coast IPA


PiotrST

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

 

Mam prośbę o poradę w kwestii chmielenia. Zakupiłem zestaw East Cost IPA (słody) w sklepie homebeer.pl Jeden z chmieli został zamieniony na taki, który, jak się okazuje, nie pasuje do IPA (chodzi o chmiel Summit zamieniony na Liberty). Oto składniki (warka 10l):

 

- Strzegom polski słód pale ale - 2,0 kg
- Strzegom słód wiedeński - 1 kg
- Strzegom słód karmelowy 150 - 0,1kg
- Strzegom słód bursztynowy - 0,1kg
- Strzegom słód pszeniczny  - 0,25kg


- chmiel goryczkowy Equinox granulat T90 - 20g
- chmiel aromatyczny Summit granulat T90 - 20g - tymczasowo zamieniony na Liberty - 20g
- chmiel aromatyczny Willamette granulat T90 - 20g

 

Zalecane chmielenie przez 70 min: (wg instrukcji homebeer.pl)

 

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Summit

- w 40-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox

- w 60-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox

  

Oto moje pytanie: jakie chmielenie zaproponowalibyście w oparciu o chmiele dostarczone w zestawie, uzupełnione o posiadane aktualnie przeze mnie: Citra (30g), Cascade (30g) i Mosaic (30g). O dokupieniu chmielu Summit nie myślę ze względu na jego profil cebulowo-czosnkowy. Tak jak zaznaczyłem na wstępie, będę przygotowywał warkę 10l.

 

Bardzo proszę o propozycje.

Edytowane przez PiotrST
Błąd w nazwie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Oskaliber napisał:

Przecież ten chmiel ma tylko na goryczkę pójść, nic Ci z tej cebuli nie zostanie. 

Nie mam dużego doświadczenia. Przeczytałem o cebuli i wystraszyłem się ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W świetle powyższych sugestii przeliczyłem taki zestaw:

 

Mosaic 20 g 60 min 10.4 %

 

Mosaic 10 g 1 min 10.4 %

 

Willamette 20 g 1 min 7.9 %

 

Equinox 20 g 1 min 16.1 %

 

Cascade 15 g 1 min 6.9 %

Razem: 46  IBU

Czy zostawić taką konfigurację czy coś zmienić?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu?

Z Brewersfriend wychodzi IBU 54

Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, Joosto napisał:

Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu?

Z Brewersfriend wychodzi IBU 54

Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu.

Chłodzę w wodzie z lodem.

Moje wyliczenia pochodzą z Brewness.

Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, PiotrST napisał:

Chłodzę w wodzie z lodem.

Moje wyliczenia pochodzą z Brewness.

Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy...

to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie.

Ok. Postaram się postudiować temat. Dzięki za podpowiedź!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.