Jump to content

klątwa jakaś - piwo nie odfermentowuje (kilka ostatnich warek)


Recommended Posts

Cześć, warzę od 2 lat z hakiem, jakieś tam pojęcie mam, choć głównie robię piwo górnej fermentacji - produkty są bardzo dobre, ale ostatnio spotkało mnie jakieś nieszczęście którego nie rozumiem.

 

Wszystko zaczęło się od warki pilsa (zestaw z twojbrowar  na drożdżach suchych BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's) który z 12 blg zszedł do 5blg po trzech tygodniach fermentacji burzliwej. W czasie fermentacji, podczas mrozów piwo raz mi 'przemroziło' i temp spadła na dobę do okolic 7-8 stopni, wtedy przestawiłem fermentor do temp.  16 stopni, trochę wzbudzałem drożdże z dna, nic to nie dało, BLG stało w miejscu, w końcu przelałem na cichą, z lekkim napowietrzeniem przy przelewaniu, trzymałem jeszcze 3 tygodnie, blg spadło do 4,5 blg, tydzień temu piwo poszło w butelki, wygląda na to że się nagazowuje w normalnym, typowym dla dolniaka leniwym tempie. W smaku piwo jest słodkawe, brak oznak infekcji.

 

Zanim dostrzegłem problemy zrobiłem z gęstwy po tej warce  kolejne 2:

Ćeský Ležák 12blg i Tropical Lager 12blg także zestawy z TB - tym razem jednak fermentory przeniosłem w inny rejon piwnicy, gdzie panuje stabilne 12 stopni. Obydwie warki po 3 tygodniach burzliwej stanęły na 5, 5,5 blg (w trzecim tygodniu kręciłem fermentorami i przeniosłem je do 15 stopni - nic to nie dało) po trzech tygodniach przelałem na cichą i czekam ale nic się nie dzieje. W sumie od warzenia tych dwóch warek minęło już 5 tygodni i nadal 5blg.

 

Wywaliłem gęstwę M84 bo sądziłem, że z drożdżami jest coś nie bardzo i kupiłem 2 saszetki Saflager W-34/70  w lokalnym sklepie stacjonarnym aby zrobić nową serię dolniaków.

Znów Pils, zestaw z TB, trzymałem się przepisu zacierania, wszystko poszło OK., blg 12 wyszło wzorowo, schłodzone do 19 stopni i zadane 2 szaszetki uwodnionych drożdży w34/70. Wiadro poszło do piwnicy do temp 12 stopni. Fermentacja ruszyła po ok. 24h, temp w wiadrze była 14 stopni, potem po mału spadała, mija 3-ci tydzień i właśnie zmierzyłem blg... 5,5

 

W fermentorze jest lekka piana, gruba 4-5 cm warstwa drożdży na dnie, pachnie ładnie, smak OK. Ale wygląda na to że znów nie odfermentuje.

Tego samego dnia zrobiłem też Altbier'a na s-33, fermentuje już też 3 tygodnie w 16 stopniach i ma 5 blg

 

 

Wczoraj sprawdziłem czy grainfather w którym zacieram nie jest uszkodzony i nie trzyma zbyt wysokiej temperatury zacierania ale nie, temperatura na sterowniku zgadza się z termometrem. BLG mierzę refraktometrem ale sprawdziłem kontrolnie też zwykłym aerometrem. Odczyty pokrywają się.

Warzę i zacieram zgodnie z przepisem zawartym w zestawie, napowietrzam przez kołysanie fermentora (ostatnie 2 warki mieszadłem do farby+wkrętarka) Wyniki po zacieraniu są OK - BLG trafia tak jak ma wyjść. Przed zadaniem drożdży schładzam brzeczkę do ok 20 stopni.

Jedyne czego nie robię (to przez automatyzację w GF), to już od dawna nie robię testu jodowego, zawsze wydłużam ostatni etap zacierania o 10 minut i wygrzew na 15 minut w temp 76 stopni - niezależnie od tego co przepis każe. Do tej pory to się sprawdzało.

 

Nie wiem co jest grane.. Brak odfermentowania w tylu kolejnych warkach mnie załamuje. Co to może być?

Mam jeszcze 3 zestawy "dolniaków" Marcowe, Bock i Porter, miałem je zrobić na gęstwie po pilsie ale teraz się boję...

Edited by yorg
poprawki błędów
Link to comment
Share on other sites

Aktualnie przeniosłem 2 na burzliwej: Altbier - do domu, do 22 stopni a Pilsa w miejsce alta, do 16 stopni. To dużo jak na dolniaka ale trudno, potrzymam je tak i sprawdzę za kilka dni.

Te dwa lagery co są już na cichej jest sens przenosić? Stoją od tygodnia wyżej, w ok. 14 stopniach. Ile max można  przedłużyć cichą fermentację? Muszę dodać że ten tropical lager ma już chmiel na zimno od tygodnia - może to tak stać?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym obstawiał na jakiś błąd pomiarowy. Czym mierzysz gęstość? Jeśli areometr to zrób test na czystej wodzie i sprawdź jakie wskazuje wartości. Druga sprawa to termometr. Weź drugi i sprawdź na wskazania temperatury w gorącej wodzie. Może zaczął przekłamywać o parę stopni i przez to zacierasz bardziej na słodko niż zaplanowałeś.

Link to comment
Share on other sites

Ja co prawda nie mam automatyzacji, warzę w garze na palnikach, ale zdarzyło mi się że coś zmieniło się z termometrem i przy dwóch warkach walczyłem z zacieraniem (na szczęście próba jodowa rulez). Możliwe że przez zmianę temperatury zaciera Ci się bardziej na słodko i taki efekt. Tak wynika z moich doświadczeń.

 

Link to comment
Share on other sites

Od niedawna mam refraktometr (najtańszy z aliexpress) korektę na alko robię kalkulatorem z apki brewness.  Nie ufam mu jeszcze i podejrzane odczyty weryfikowałem balingomierzem, rozbieżności są ok 0,5 blg wiec w ramach błędu pomiarowego. Pływak jest OK, w wodzie przy 20stopni pokazuje zero.

Grainfathera też 2 dni temu sprawdzałem, tam gdzie ma sondę umieściłem termometr z którym kiedyś zacierałem w zwykłym garze i zrobiłem odczyt w 30 i 60 stopniach. Pokazywało tak samo. Jakby to była jedna warka to jeszcze bym podejrzewał, że się walnąłem przy programowaniu sterownika. Ale tyle kolejnych warek? Naprawdę nie wiem. Klątwa :)Nad następną warką będę stał, pilnował i mierzył wszystko po 3 razy - to jest pewne.

 

Mam nadzieję, że te syropki cukrowe będzie się dalo wypić bo jest tego ponad 100 litrów

Link to comment
Share on other sites

Dnia 18.03.2018 o 18:32, yorg napisał:

Te dwa lagery co są już na cichej jest sens przenosić? Stoją od tygodnia wyżej, w ok. 14 stopniach. Ile max można  przedłużyć cichą fermentację? Muszę dodać że ten tropical lager ma już chmiel na zimno od tygodnia - może to tak stać?

Na tzw "cichej" piwo leży bez gęstwy, drożdży jest mało, więc z autolizą nie powinno być problemów.

Co do chmielenia na zimno, ja ostatnio trzymałem 2 tygodnie z chmielem i  nie wyczuwałem jakiś złych aromatów/smaków, np. zbytniej taninowości (żatecki szyszka i lubelski granulat, w 10stC)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 18.03.2018 o 20:38, yorg napisał:

Od niedawna mam refraktometr (najtańszy z aliexpress) korektę na alko robię kalkulatorem z apki brewness.  Nie ufam mu jeszcze i podejrzane odczyty weryfikowałem balingomierzem, rozbieżności są ok 0,5 blg wiec w ramach błędu pomiarowego. Pływak jest OK, w wodzie przy 20stopni pokazuje zero.

Grainfathera też 2 dni temu sprawdzałem, tam gdzie ma sondę umieściłem termometr z którym kiedyś zacierałem w zwykłym garze i zrobiłem odczyt w 30 i 60 stopniach. Pokazywało tak samo. Jakby to była jedna warka to jeszcze bym podejrzewał, że się walnąłem przy programowaniu sterownika. Ale tyle kolejnych warek? Naprawdę nie wiem. Klątwa :)Nad następną warką będę stał, pilnował i mierzył wszystko po 3 razy - to jest pewne.

 

Mam nadzieję, że te syropki cukrowe będzie się dalo wypić bo jest tego ponad 100 litrów

No no no! (cytując Klasyka) - pływak czy refraktometr pokazuje gęstość cieczy a nie ile jest fermentowalnych cukrów (laktozę też Ci pokaże). Chodzi o temperaturę zacierania, wygląda że mimo Twoich kontroli jest za wysoka. Musisz sprawdzić w czasie zacierania temperaturę a nie w różnych innych temperaturach i bez zacieru.

 

Link to comment
Share on other sites

Po dwóch tygodniach w wyższej temperaturze wszystkie piwa JEDNAK odfermentowaly do 2-3 blg. 2 warki już sa w butelkach. Gmeranie w wiadrach spowodowało też, że w dwóch (pils i altbier) pojawil sie cienki, brzydki korzuch. Nie ma smrodu i w smaku też nic brzydkiego nie czuję ale.. popatrzcie sami.IMG_20180322_205718.jpgIMG_20180322_205730.jpgIMG_20180324_193913.jpgIMG_20180330_194816.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Infekcja jak nic.  Wygląda to na bretty, ale pewien nie jestem, niech wypowie się ktoś kto miał z tym do czynienia. Spadek BLG może być spowodowany właśnie działalnością dzikich drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Przemyj caly sprzęt w NaOH tak z tydzien trzymaj lub cos innego kup. Np. starsan wydaje sie byc ok. Weże, kraniki, rurki.. wszystko co ma kontakt z zimna brzeczka.
:-) terapia ługowa w toku. Starsan też mam, pójdzie za NaOH na drugie uderzenie. Dzięki za wsparcie.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.