JacekKocurek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Tyle to wiem. Stoją koło rurek kaloryfera, które dzięki uprzejmości ciepłowni ciągle są ciepłe. Zatrzymanie na 9°P miało miejsce miesiąc temu. Od tej pory fermentacja postępuje ale zdecydowanie nieśpiesznie. Najlepiej byłoby mi przenieść fermentor do łazienki bo tam najcieplej ale tam niestety nie ma miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 115 - Czekoladowy porter Urzekł mnie swego czasu Chocolate Porter z Meantime Brewing Co.. Postanowiłem zrobić coś w ten deseń ale ciut słabszego. Zasyp 4,10 kg Pilzneński (3,9 EBC) Grain 91,11 % 0,25 kg karmelowy (354,6 EBC) Grain 5,56 % 0,15 kg Black (Patent) Malt (1280,0 EBC) Grain 3,33 % Zacieranie (17l kranówki z korekta pH za pomocą kwasu fosforowego do ok. 5.5) 52°C - 15' 67°C - 70' 72°C - 5' 77°C - 5' Do wysładzania przygotowałem 17l kranówki ze skorygowanym pH (ok. 3cm3 H3PO4) Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 40g H. Tradition 5,3%ak w 55' - 4g uwodnionego mchu irlandzkiego w 65' - 35g odtłuszczonego kakao Wyszło ok 24' 12,5°Blg. Dochładza się na balkonie. Jak zejdzie do 20°C zadam uwodnionymi NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's. Fermentacja w piwnicy w temp.otoczenia ok 17°C. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 No zobaczymy co Ci z tego wyjdzie. Bo mnie to piwo też urzeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Obawiam się, że dałem za mało kakao. Planowałem dać 100g ale jak przyszło co do czego to okazało, że mam mniej. Chociaż może to i dobrze. W każdym razie na pewno to nie będzie klon, bo nie ten ekstrakt początkowy. Jak wyjdzie ciekawe to będę drążył temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka 115 - Czekoladowy porter Przelany na cichą. Może niepotrzebnie ale nie chciało mi się dziś bawić w butelkowanie a potrzebowałem drożdży do kolejnego piwa. Ekstrakt nieznany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka 116 - Dry stout Stout w wersji wytrawnej z akcentem nowozelandzkim. Zasyp 4,00 kg Pilzneński (3,9 EBC) Grain 93,02 % 0,20 kg Black (Patent) Malt (1280,0 EBC) Grain 4,65 % 0,10 kg Palony jęczmień (1000,0 EBC) Grain 2,33 % Zacieranie Miało być jednotemperaturowe ale po 70' w 66°C ciągle mnóstwo skrobi więc dałem jeszcze 25' w 72°C. Mash out 77°C przez 5'. Odczyn skorygowany kwasem fosforowym. Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' 15g Southern Cross 14%a-k w 60' 15g Southern Cross 14%a-k po przestudzeniu brzeczki do 40°C 15g Southern Cross 14%a-k (miało być po wyłączeniu palnika ale zapomniałem....) Wyszło 24l 12°P. Po wystudzeniu do 20°C zadane ok 200ml dość rzadkiej gęstwy z warki 115. Zniesione do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Wczoraj w końcu, po ponad dwóch miesiącach od warzenia trafił do butelek. Ekstrakt końcowy 0,5°Blg. Powolne to one są ale jadą do końca, pozorne odfermentowanie 95% !! Tego jeszcze u siebie nie zanotowałem. O dziwo odczucie w ustach nie jest puste pomimo niskiego nagazowania (końcowa temperatura fermentacji ok 23-24°C). Zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru w około 0,8 litra wody. Wyszło 51 butelek 0,5l i 2 butelki 0,33. Gazują się w cieple. Smak wyraźnie belgijsko-fenolowy, nuta pomarańczy wyczuwalna ale za dużo nie byłem w stanie ocenić ze względu na porażenie węchu przez ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Warka 115 - Czekoladowy porter Przedwczoraj trafiła w końcu do butelek. Ekstrakt końcowy to 4°Blg. Płytkie odfermentowanie ale zacieranie było raczej słodkie no i drożdże chyba też niezbyt żarłoczne. Pomimo lekkiego kataru i działania ClO2 czekoladę udało mi się wyczuć. Zobaczymy jak się toto nagazuje. Zawartość alkoholu 4,6%obj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 To dobry znak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nie zaprzeczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Warka 116 - Dry stout Dwa dni temu zlałem do KEGa i w butelki. Bez zabawy w przelewanie po miesiącu od warzenia. Drożdże M03 potwierdziły swoje lenistwo: mimo wytrawnego zacieranie ekstrakt końcowy prawie 4°Blg. Na szczęscie niesłodowany jęczmień dał wytrawny finisz. W smaku za mało paloności (przez to chyba wyjdzie podobne do Guinessa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Warka 115 - Czekoladowy porter Pomimo lekkiego kataru i działania ClO2 czekoladę udało mi się wyczuć. No i powiem, że jest całkiem nieźle. Pomimo, zdawałoby się, niewielkiej ilości kakao nuta czekoladowa jest w piwie wyraźnie wyczuwalna. Piwo dobrze zbalansowane. Warte powtórzenia lub modyfikacji na nieco wyższy balling. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 No i w końcu warunki są do fermentacji. Sezon czas zacząć. Znowu w drugiej połowie listopada.... "Mało casu, kruca bomba,..... mało casu..!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Warka 117. Pszenica, pół HGB Podobnie jak rok temu zaczynam od warzenia 1/2 HGB. Warzenie na wysokim ekstrakcie a fermentacja po rozcieńczeniu. Planowany ekstrakt nastawny ok. 11,5, goryczka 10IBU. Zasyp: pszeniczny 4kg pilzneński 4kg Zacieranie: 42°C - 30' 60°C - 45', 20' przed końcem odebrane 7,5l i gotowane 10'. Dekokcja jednowarowa 72°C - 30' 78°C - 10' Gotowanie Nie wiem dokładnie ile ale ponad 2h. Przełom bardzo ładny, zaczął sie jeszcze przed dodaniem chmielu 32g H. Tradition z 2013, 5%ak. przez 60' Wyszło 22,5l 20,5°Blg. Rozlane do 2 fermentorów i uzupełnione 9l wody butelkowanej każdy. Do jednego zaraz dodam ok. 7g uwodnionych Gozdawa Bavarian Wheat, do drugiego ok. 13g. Zobaczymy różnice underpitching vs. dawka zalecana. Temperatura w "fermentowni" 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Warka 117. Pszenica, pół HGB Po 12h od zadania drożdży piana w obydwu fermentorach na 2cm. W tym z większą dawką drożdży bardziej brązowa powierzchnia piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No i w końcu warunki są do fermentacji. Sezon czas zacząć. Znowu w drugiej połowie listopada.... "Mało casu, kruca bomba,..... mało casu..!" Nie panikuj kolego do kwietnia możesz strzelić 40 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Nie panikuj kolego do kwietnia możesz strzelić 40 warek Góra 15 Wczoraj dolałem brzeczkę odzyskaną z osadów. W sumie w każdym fermentorze są po 22litry piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Po kilku dniach na strychu piwo przeniosłem do domu (zrobiło się za zimno na górze). We czwartek piwo trafiło do 2 KEGów i 11 butelek. FG 2°P. Smak obydwu dość podobny jednak w fermentorze z mniejszą dawką drożdży bardziej owocowo estrowy. Może to autosugestia ale jednak wydawał mi się przyjemniejszy ten z "underpitchingu". Osad drożdżowy w obydwu fermentorach pod względem ilości bardzo zbliżony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 118 PAAA, czyli pacyficzno-amerykańskie bursztynowe ale Wczoraj uwarzone. Znów w użyciu metoda 1/2 HGB a wybicie 45litrów. Tym razem wykorzystany także został ekstrakt słodowy. Planowana goryczka 30IBU, kolor 27EBC, ekstrakt 12,5°P Zasyp słód pilzneński Bruntal - 6kg słód karmelowy Litovel - 0,4kg słód Crystal II - 0,15kg Zacieranie 50°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 40' 78°C - 5' Gotowanie 120'/Chmielenie Pacific Gem 16%akw - 60' Amarillo - 5,4%akw. - 25' Citra - 10%akw. - po wyłączeniu palnika W drugim garnku zagotowałem 2kg ekstraktu jasnego WES z 6 litrami wody. Ekstrakt części zacieranej 17,5°Blg. Wyszło 23litry. Rozlane do dwóch fermentorów, uzupełnione roztworem ekstraktu i wodą do 22 litrów w każdym. Z obliczeń wyszło mi 13,5°Blg. Może rozcieńczę... Jeden fermentor zadany US-05 drugi Gozdawa West Coast. Fermentuje na strychu w 17-18°C. W planie chmielenie na zimno of course. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Warka 118 PAAA, czyli pacyficzno-amerykańskie bursztynowe ale W piątek wieczorem dodałem do obydwu fermentorów mieszankę: 15g Citry, 10g Pacyfic Gem i 10g Southern Cross Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 119 Lekki lager a'la desitka No i kolejna masówka. Znów 1/2 HGB, Planowany ekstrakt około 10°P, goryczka 18,5IBU, kolor 6 EBC. Zasyp słód pilzneński Bruntal - 6kg słód CaraPils Steinbach - 0,75kg Zacieranie (RO/kran 1:1) 50°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 40' 78°C - 10' Gotowanie 80'/ Chmielenie 60' - 30g H. Tradition 5,2%ak 25' - 40g H. Tradition 5,2%ak 2' - 40g H. Tradition 5,2%ak Wyszło 24l 16,6°P i 2 litry z osadów. Rozlany do 2 fermentorów i dolane po 7,5l wody z butelki. Dochładza się na balkonie. Na start trafi na stryszek, gdzie jest 14-15°C a jak już ruszy (jutro rano?) do piwnicy, gdzie jest 7°C. Pierwszy fermentor (119a) z W34/70 drugi (119b) z Gozdawa W35. Stopa nastawu trochę mała bo tylko 1mln/°P/cm3 dlatego ta kombinacja z pomieszczeniami. Odzysk z osadu doleję później. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Warka 119 Lekki lager a'la desitka No i kolejna masówka. Znów 1/2 HGB, Planowany ekstrakt około 10°P, goryczka 18,5IBU, kolor 6 EBC. Zasyp słód pilzneński Bruntal - 6kg słód CaraPils Steinbach - 0,75kg Zacieranie (RO/kran 1:1) 50°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 40' 78°C - 10' Gotowanie 80'/ Chmielenie 60' - 30g H. Tradition 5,2%ak 25' - 40g H. Tradition 5,2%ak 2' - 40g H. Tradition 5,2%ak Wyszło 24l 16,6°P i 2 litry z osadów. Rozlany do 2 fermentorów i dolane po 7,5l wody z butelki. Dochładza się na balkonie. Na start trafi na stryszek, gdzie jest 14-15°C a jak już ruszy (jutro rano?) do piwnicy, gdzie jest 7°C. Pierwszy fermentor (119a) z W34/70 drugi (119b) z Gozdawa W35. Stopa nastawu trochę mała bo tylko 1mln/°P/cm3 dlatego ta kombinacja z pomieszczeniami. Odzysk z osadu doleję później. Kocurku IBU ci spada co raz bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Przy 10°P 19IBU powinno być OK. Zresztą i tak zwykle jest więcej niż obliczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Przy 10°P 19IBU powinno być OK. Zresztą i tak zwykle jest więcej niż obliczone. Co prawda zależnie od drożdży (tego szczepu nie testowałem- Gozdawa), ale przy 10 plato to tak 25IBU optymalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Chyba dla waszych babć optymalnie. Bez 30 nie ma co podchodzić do lagera, po paru tygodniach w zimnie się zredukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się