Sojer Posted August 17, 2012 Share Posted August 17, 2012 Niestety, remont mieszkania przerósł najśmielsze oczekiwania Taki duży, a nie wie, że remont jest jeszcze bardziej nieprzewidywalny niż żona i teściowa razem wzięte Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted August 17, 2012 Author Share Posted August 17, 2012 Pierwszy raz kupiłem mieszkanie "z drugiej ręki".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 17, 2012 Share Posted August 17, 2012 A to co innego. Ja kupiłem w stanie surowym zamkniętym (chyba, bo okna były do wymiany). Jak teraz parzę na zdjęcia robione tuż przed kupnem stwierdzam, że byłem wizjonerem Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 15, 2012 Author Share Posted December 15, 2012 WARKA 100 - Witbier v.4 No i stało się. "Nadejszła wiekopomna chwiła". Warka nr 100 powstaje dziś. Warka setna i zarazem pierwsza na nowym miejscu. Zgodnie z planem jest to witbier. Planowany ekstrakt startowy ok. 12°Blg, kolor 7EBC, goryczka 11IBU. Zasyp Słód pilzneński Litovel - 0,5kg Słód PaleAle Strzegom - 1,8kg Pszenica niesłodowana - 1,8kg Płatki owsiane - 0,5kg Zacieranie pszenica skleikowana i gotowana 15minut w 5l wody po czym dolanie 10l wody temo, ok 52°C dodanie słodów i płstków 50°C - 15' 62°C - 40' 72°C - nie wiem dokładnie około godziny 76°C - ok. 0,5h Gotowanie 70' w 10' - 20g Sybilli z 2010 w 65 - 13g kolendry z Kamisa i stara skórka z 3 pomarańczy Zaczynam chłodzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Fanfary! Gratulacje na pierwszą "setkę" Fajnie, że JAK wznowił działalność! W nowym ciele, nowy duch... Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Gratuluje setnej warki. Długo myślałeś co uwarzyć na tę warkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 No wreszcie. Gratulacje, Jacku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 16, 2012 Author Share Posted December 16, 2012 No cóz, najwazniejsze, że w końcu sie udało. Wracając do warki nr 100, drożdże zadane zostały wczoraj około 23, przy temperaturze brzeczki 21°C. Drożdże to Belgian Wit Activator. Choć saszetka napuchla błyskawicznia postanowiłem mimo wszystko, pomny ostatnich problemów ze startem aktywatorów, zrobic mały starter. Na starter użyłem brzeczki odzyskanej z osadów po warzeniu ostatniej pszenicy w ilości 1l 10°Blg. Gotowałem ją przez prawie godzinę w erlenmajerce, wystudziłem i wlałem zawartość saszetki. Po 5 godzinach fermentacja w kolbie była juz wyraźna. Prawdopodobnie dzięki tym zabiegom rano w fermentorze była juz 2 centymetrowa czapa piany a temperatura w pomieszczeniu, w którym przebiega fermentacja wynosi tylko 17°C (temperatura fermentacji to 19°C). Wniosek jest taki, że nawet taki malutki starter bardzo pomaga w zafermentowaniu. Co do samej brzeczki to chyba przesadziłem z pomarańczami. Ich aromat zdominował całkowicie kolendrę. Zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignac99 Posted December 16, 2012 Share Posted December 16, 2012 Jacuś, witam wśród żywych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 19, 2012 Author Share Posted December 19, 2012 Zapomniałem dopisać, że brzeczka wyszła o ekstrakcie 12°Blg w ilości 25 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Zapomniałem dopisać, że brzeczka wyszła o ekstrakcie 12°Blg w ilości 25 litrów. Dziękuję Jacku za dodatkową informację, ponieważ z powodu jej braku słabo sypiam, Cieszę się że ogarnąłeś sprawy i znów warzysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Cześć. No Jacek , starość , nie radość ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 19, 2012 Author Share Posted December 19, 2012 (edited) Właściwie to informacja dla mnie. Ten wątek zastępuje mi notatki. Ale miło, że czytacie Edited December 19, 2012 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 8, 2013 Author Share Posted January 8, 2013 WARKA 100 - Witbier v.4 Dziś przelana do KEGa i butelek (12 szt.). Ekstrakt pozorny 2,5°Blg. Drożdże zebrane. Poczekają na dubbla. Może się uwarzy..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Może się uwarzy..... Chyba sam się nie uwarzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 9, 2013 Author Share Posted January 9, 2013 Jak by sam się miał uwarzyć to byłoby, że na pewno a nie chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 (edited) Warka 101 - Dubbel v.2 Jednak się uwarzył Tym razem wersja na bazie słodu Pale ze Strzegomia. Planowany ekstrakt 16°Blg, kolor 32 EBC, goryczka 17,5 IBU. Drożdże: gęstwa Belgian Wit po witbirze. Dodatek niesłodowany: 0,5kg cukru skarmelizowane z łyżeczka kwasku cytrynowego do temperatury 130°C. Zasyp: Słód Pale Strzegom 3,5kg Słód monachijski Litovel 1,1kg Słód Special B - 0,4kg Zacieranie: Zasyp na 62°C i przerwa 35' 72°C - 45' 77°C - 15' Gotowanie 90' (jakoś tak długo wyszło, inne obowiązki) 25g Sybilla 2010 5,7%ak. na 65' 25g Sybilla 2010 5,7%ak. na 15' Na koniec dodany skarmelizowany cukier Wyszło prawie 25l 16°Blg. Dochładza się na balkonie Edited January 25, 2013 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 Warka 101 - Dubbel v.2 Dodałem około 250cm3 gęstwy przy temperaturze brzeczki 20°C i wyniosłem do pomieszczenia gdzie jest 17,5°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 14, 2013 Author Share Posted January 14, 2013 Wczoraj po południu sprawdziłem stan piwa: piana na 5cm, do dekla zostały chyba 2 cm luzu. Za dużo dałem tej gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 27, 2013 Author Share Posted January 27, 2013 (edited) Warka 102, AAA v.3 Kolejne podejście do mojego ulubionego amerykańca (amerykańskie bursztynowe ale). Baza: słód Pale ze Strzegomia. Drożdże Danstar Nottingham. Zasyp słód Pale Strzegom - 3kg słód maonachijski Litovel - 1kg słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg Zacieranie zasyp na 62°C - 25 minut 72° - 45 minut 77°C - 15 minut Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 15g Simcoe 2010 w 40' - 20g Chinook 2011 w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011 Wyszło 24l brzeczki jakieś 12,5°Blg. Chłodnicą obniżyłem temperature tylko do 40°C, przelałem do fermentora przy 37°C i dochłodziłem na balkonie do 20°C. Drożdże zadałem po rehydratacji około pólnocy. Fermentacja ruszyła wyraźnie okolo 10 rano. Edited January 29, 2013 by JacekKocurek Gemin and pontius 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted January 30, 2013 Author Share Posted January 30, 2013 Warka 101 - Dubbel v.2 Wczoraj przelane na cichą. Ekstrakt zszedł tylko do 5°Blg, piwo jeszcze bardzo mętne. No ale fermentacja szła w 17°C. Po przelaniu przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce (ok 21°C). Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Warka 102, AAA v.3 Przelana na cichą. Ekstrakt 3,5°Blg. Piwo jeszcze mocno mętne a zebrałem już pół litra gęstwy! Bardzo mocna nuta karmelowa. Dodam na cichą jakieś 30g chmieli amerykańskich. Może tego nowego Mosaica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 (edited) Warka 102, AAA v.3 Dziś dodałem mieszankę chmieli na "dry hopping". Do fermentora trafiło to co pozostało w 3 paczkach: 12g Citry, 15g Simcoe i 8g Chinooka. Granulaty wrzucone bezpośrednio do piwa. Edited February 10, 2013 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Warka 103, Desitka v.4 W sobotę uwarzony pierwszy lager w tym sezonie. Mam nadzieję, że nie ostatni. Na rozruszanie drożdży musi być coś lekkiego więc deistka to wybór naturalny . Zasyp słód pilzneński 3,5kg słód CaraPils 0,4kg Zacieranie 50° - 10' 62° - 25' 72° - 35' Gotowanie 70' - Chmielenie: w 10' - 30g H. Tradition - 4,6%ak w 40' - 30g Saaz - 3%ak w 70' - 30g Saaz - 3%ak Wodą schłodziłem do 48°C, przelałem do fermentora a fermentor wyniosłem na balkon. Rano brzeczka miała 8°C 10,5°Blg, dodałem do niej ok 3l gorącej mieszaniny wody i odzyskanej z osadów brzeczki (było jej ok 1,3l) w celu ogrzania i doprowadzenia ekstraktu do założonych 10°Blg. Wyszło ok 26l brzeczki nastawnej, do której dodałem paczkę zrehydratyzowanych W34/70. Fermentor zawiozłem na stare mieszkanie do piwnicy, gdzie jest około 9°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 (edited) Warka 102, AAA v.3 Po prawie miesiącu na cichej z chmielami piwo trafiło do KEGa i 9 butelek. Ekstrakt końcowy 2°Blg. Chmiel odfiltrowałem na dwóch woreczkach muślinowych. Edited March 9, 2013 by JacekKocurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now