anatom Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Witam, borykam się od jakiegoś czasu z myślami na temat hermsa. Chciałem to zlecić/kupić ale jednak zdecydowałem że sam podejmę się wykonania. Co prawda moje dotychczasowe projekty piwowarskie nie są spektakularne (zrobiłem pudła styropianowe do fermentacji, mieszadło magnetyczne i jakieś tam sraczwężyki) więc taki herms to jak wylot na księżyc ale powinno się udać (sterowanie do tego to już wylot na marsa ) Zakładam temat ponieważ są ludzie na forum którzy mają bardzo duże doświadczenie z budowy/użytkowania tego systemu więc liczę na ich cenne rady. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. System będzie złożony z 3 garów po 100L. Chcę mieć wybicie 50-70L. A ponieważ lubię wysoki ekstrakt 25-30 Blg to trochę zapasu się przyda. W garach będą przyspawane mufy - porty (spawanie będzie wykonane w firmie która ma doświadczenie w spawaniu elementów wykorzystywanych w branży spożywczej). Zawory 1/2'' trzyczęściowe. Węże na szybkozłączki Grzałki 5,5 kW na Tri-clampy Pozamawiałem już trochę dupereli na ali więc zanim przyślą to do tego czasu muszę ogarnąć garnki, wężownicę, fałszywe dno i spawanie mufek. I tutaj szereg pytań do doświadczonych kolegów. 1. Jaka grubość fałszywego dna dla gara 100L? 2. Jak długa wężownica, 15m czy więcej? 3. Jaką grubość powinny mieć ścianki w garnkach? Dostępne są 0,8 1 i 1,2mm. Czy grubość ma duże znaczenie w użytkowaniu, stracie ciepła itd. Na pewno ma znaczenie przy spawaniu 4. Jaki wymiar stołu do tego będzie potrzebny, mam ograniczone miejsce i trochę się tego boję. 5. Chłodnica - przeciwbieżna czy płytkowy wymiennik ciepła? Wymiennik podobno może się zapychać przez chmieliny ale nie mam doświadczenia bo jadę na zanurzeniowej w garnku emaliowanym Na razie tyle. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts