Jump to content

Belgian strong dark ale do butelkowania


Recommended Posts

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Gdzieś na forum ten temat był poruszany. Możliwe jest, że piwo w różnych warstwach po długim staniu np na cichej może mieć różną gęstość, ponieważ alkohol jest lżejszy i unosi się ku górze, co zwłaszcza przy pomiarach refraktometrem może mieć znaczenie. Inna może być gęstość jak pobierasz z góry pipetą i mierzysz refraktometrem, a inna jak spuszczasz kranikiem i mierzysz spławikiem. No i ewentualnie różne temperatury pomiaru. 

Link to comment
Share on other sites

Jakoś nie przemawia do mnie koncepcja "rozwarstwienia" piwa, prędzej wziąłbym kwestię lekkiego nagazowania albo zwykłego błędu pomiaru.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.