BC BROWAR DOMOWY Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 17 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi Gdzieś na forum ten temat był poruszany. Możliwe jest, że piwo w różnych warstwach po długim staniu np na cichej może mieć różną gęstość, ponieważ alkohol jest lżejszy i unosi się ku górze, co zwłaszcza przy pomiarach refraktometrem może mieć znaczenie. Inna może być gęstość jak pobierasz z góry pipetą i mierzysz refraktometrem, a inna jak spuszczasz kranikiem i mierzysz spławikiem. No i ewentualnie różne temperatury pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted March 21, 2018 Author Share Posted March 21, 2018 Żebym prędzej na to wpadł - to po zlaniu z cichej na na butelkowanie bym zmierzył - kurcze mój błąd, dzięki za wskazówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Jakoś nie przemawia do mnie koncepcja "rozwarstwienia" piwa, prędzej wziąłbym kwestię lekkiego nagazowania albo zwykłego błędu pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts