BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 17 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi Gdzieś na forum ten temat był poruszany. Możliwe jest, że piwo w różnych warstwach po długim staniu np na cichej może mieć różną gęstość, ponieważ alkohol jest lżejszy i unosi się ku górze, co zwłaszcza przy pomiarach refraktometrem może mieć znaczenie. Inna może być gęstość jak pobierasz z góry pipetą i mierzysz refraktometrem, a inna jak spuszczasz kranikiem i mierzysz spławikiem. No i ewentualnie różne temperatury pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Żebym prędzej na to wpadł - to po zlaniu z cichej na na butelkowanie bym zmierzył - kurcze mój błąd, dzięki za wskazówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Jakoś nie przemawia do mnie koncepcja "rozwarstwienia" piwa, prędzej wziąłbym kwestię lekkiego nagazowania albo zwykłego błędu pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi