LZALESKI Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Przybieram się w końcu do uwarzenia mojego pierwszego piwa, którego ekstrakt przekroczy 16 blg i padło na bałtycki porter. Mam już wstępną koncepcję i chciałbym zasięgnąć waszych porad i uwag. Słody : Słód Wiedeński 4kgSłód Monachijski 3kgSłod Carapils 0,3kgSłód karmelowy ciemny 600 0,5 kgSłód carafa I 0,2 kg Słód Carafa special II 0,25kg Marynka 40 g Lubelski 40 g Fermentacja gęstwą po pilsie ( drożdże saflager s-23) Zacieranie w około 23 litrach wody 50 st.C - 10 min 62 st.C - 50 min 68 st.c - 10 min 72 st.c - do negatywnej próby jodowej 78 st.c i filtracja Tu rodzą się moje pytania. Do jakiej wartości BLG odbierać brzeczkę ? Ile mogę się jej mniej więcej spodziewać ? Chciałbym uzyskać około 20-22 blg, objętościowo chciałbym się wstrzelić w 17-20 litrów gotowej brzeczki do fermentacji Fermentacja w piwnicy przy temperaturze 10-12 st.C zarówno burzliwa jak i cicha Edytowane 27 Marca 2018 przez LZALESKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 A wiesz cokolwiek o Twoich dotychczasowych warkach? Jaka osiągałeś wydajność ? Jakie miałeś odparowanie? Bo jak ktoś bez tego będzie Ci chciał radzić to ja bym go nie słuchał A z drugiej strony jeśli będziesz chociaż znał odparowanie to wysłodzić tyle żeby trafić w przedział 20-22 blg i 17-20 litrów nie jest problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 53 minuty temu, LZALESKI napisał: Tu rodzą się moje pytania. Do jakiej wartości BLG odbierać brzeczkę ? Ile mogę się jej mniej więcej spodziewać ? Chciałbym uzyskać około 20-22 blg, objętościowo chciałbym się wstrzelić w 17-20 litrów gotowej brzeczki do fermentacji Będąc na etapie warzenia portera bałtyckiego powinieneś, tak jak kolega napiał, już znać swoją warzelnię i to co możesz z niej wycisnąć, a także umieć używać kalkulatorów piwowarskich. Wklep recepturę i swoją warzelnie w program, lub arkusz i będziesz wiedział. Chętnie pomożemy, ale czarnej roboty za Ciebie nikt odwalać nie będzie. Rada: 59 minut temu, LZALESKI napisał: 50 st.C - 10 min 62 st.C - 50 min 68 st.c - 10 min 72 st.c - do negatywnej próby jodowej 78 st.c i filtracja Te kroki zacierania, to chyba wymyśliłeś, żeby sobie życie utrudnić. Negatywną próbę jodową to Ty będziesz miał już po drugim kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Nigdy nie wrzucałem takich ilości słodów do gara, więc nie wiem ile potrwa zacieranie. Wydajność na poziomie 65-70% Odparowywanie wody przy ok. 23 litrach w garze wychodzi 10-12% Z filtracji powinienem się spodziewać podobnych ilości brzeczki czy raczej znacznie większych i po prostu wydłużyć gotowanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 8 godzin temu, LZALESKI napisał: Nigdy nie wrzucałem takich ilości słodów do gara, więc nie wiem ile potrwa zacieranie Tyle samo co każdego innego piwa. 8 godzin temu, LZALESKI napisał: Z filtracji powinienem się spodziewać podobnych ilości brzeczki czy raczej znacznie większych i po prostu wydłużyć gotowanie ? Normalnych ilości, ale z większym ekatraktem. Zależy jak sobie zaplanujesz wysładzanie i gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Wydajność Ci spadnie przy większym zasypie, o ile to nikt nie zgadnie Gotować portera to wypada dłużej więc i odparowanie na podstawie tego co wpisałeś możesz sobie założyć kilkanaście czy nawet 20% Widełki dałes szerokie więc wynikało by że jak wysłodzisz do około 17-18 blg to już niżej nie powinieneś Dori na blogu pisała o porterze, poczytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasekr Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Jak masz "możliwości garnkowe" to możesz podzielić zacieranie na 2 razy i : - albo z obu warek odbierać brzeczkę przednią na Portera a wysłodziny na lekkie coś - albo wszystko długo gotować do zakładanej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się