beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05 naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają Uwodnienie Drożdży : Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C potem podnosić temperature Uwadniać 15-30 min Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż uwodnione drożdże no i tu mam pytanie jak to zrobić zbić temp 27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23 warka temp. podobna zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st pytania : 1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ? 2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej pozdrawiam Browarnik Sebol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorg Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05 naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają Uwodnienie Drożdży : Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C potem podnosić temperature Uwadniać 15-30 min Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż uwodnione drożdże no i tu mam pytanie jak to zrobić zbić temp 27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23 warka temp. podobna zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st pytania : 1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ? 2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej pozdrawiam Myślę że za bardzo komplikujsz sprawę us-05 są chlernie żywotne i wiele wybaczają. Schłódź brzeczkę do 20-25 stopni i albo rozsyp suche na pianę albo (lepiej) uwodnij je w temp takiej w jakiej jest brzeczka, aby uniknąć szoku temp przy ich przelewaniu. Natleń i... Tyle. Gęstwę bez problemu wykorzystasz, tylko dbaj o czystość. Ja robię przeważnie 5-7 kolejnych warek z us-05. Generalnie jest zasada, że lepiej schłodzić blisko temp fermentacji i dopiero dawać drożdże a nie żeby temp spadala jak już sa w wiadrze. Ale nie przejmuj się zbytnio jesli to tylko kilka stopni i te drożdże :-) Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Jesli roznica miedzy temp. brzeczki a temp. docelowej fermentacji nie wynosi 5 stopni nie trzeba uwadniac drozdzy? Bo szczerze powiedziawszy do tej pory tego nie robilem poniewaz temp. wychlodzonej brzeczki mialem zawsze granicach 5 stopni docelowej fermentacji - takie mam warunki mieszkaniowe. Do tej pory uzywalem tylko Safale US05 i U04. Czy jest to okej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yorg Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Czy jest to okej?Generalnie zawsze lepiej uwodnić. Więcej żywych drożdży będzie w fermentorze na start i weźmie się za robotę. Z tego co wiem nie ma to związku z temperaturą ale z blg brzeczki. Im blg wyższe tym drożdże mają trudniej na początku. I tym ważniejsze jest uwodnienie. Powyżej 12 blg uwadniam zawsze, poniżej jak mi się chce.Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dnia 4.04.2018 o 19:22, yorg napisał: Generalnie zawsze lepiej uwodnić. Więcej żywych drożdży będzie w fermentorze na start i weźmie się za robotę. Z tego co wiem nie ma to związku z temperaturą ale z blg brzeczki. Im blg wyższe tym drożdże mają trudniej na początku. I tym ważniejsze jest uwodnienie. Powyżej 12 blg uwadniam zawsze, poniżej jak mi się chce. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Pierwsze warki nie byly powyzej 12 blg, ale przykladowo moja ostatnia warka jest dosyc mocna i jeszcze dodatek miodu i powiem Ci ze bez uwadniania S04 tak mi wystartowaly i tak daly czadu ze piwo przez rurke pouciekalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się