Jump to content

Suche drożdże jak to zrobić zbicie temp.


Recommended Posts

Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05  

naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają 

Uwodnienie Drożdży :   Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C

Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C   potem   podnosić temperature

Uwadniać 15-30 min  

Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż  uwodnione drożdże 

no i tu mam pytanie jak to zrobić  zbić temp  27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne  

 

zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23  warka temp. podobna  zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st

pytania :

1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ?  

2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej 

 

pozdrawiam  

 

 

 

 

 

 
Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05  

naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają 

Uwodnienie Drożdży :   Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C

Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C   potem   podnosić temperature

Uwadniać 15-30 min  

Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż  uwodnione drożdże 

no i tu mam pytanie jak to zrobić  zbić temp  27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne  

 

zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23  warka temp. podobna  zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st

pytania :

1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ?  

2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej 

 

pozdrawiam  

 

 

 

 

 

 

Myślę że za bardzo komplikujsz sprawę us-05 są chlernie żywotne i wiele wybaczają. Schłódź brzeczkę do 20-25 stopni i albo rozsyp suche na pianę albo (lepiej) uwodnij je w temp takiej w jakiej jest brzeczka, aby uniknąć szoku temp przy ich przelewaniu. Natleń i... Tyle.

 

Gęstwę bez problemu wykorzystasz, tylko dbaj o czystość. Ja robię przeważnie 5-7 kolejnych warek z us-05.

 

Generalnie jest zasada, że lepiej schłodzić blisko temp fermentacji i dopiero dawać drożdże a nie żeby temp spadala jak już sa w wiadrze. Ale nie przejmuj się zbytnio jesli to tylko kilka stopni i te drożdże :-)

 

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jesli roznica miedzy temp. brzeczki a temp. docelowej fermentacji nie wynosi 5 stopni nie trzeba uwadniac drozdzy?

Bo szczerze powiedziawszy do tej pory tego nie robilem poniewaz temp. wychlodzonej brzeczki mialem zawsze granicach 5 stopni docelowej fermentacji - takie mam warunki mieszkaniowe.

Do tej pory uzywalem tylko Safale US05 i U04.

Czy jest to okej?

Link to comment
Share on other sites




Czy jest to okej?


Generalnie zawsze lepiej uwodnić. Więcej żywych drożdży będzie w fermentorze na start i weźmie się za robotę. Z tego co wiem nie ma to związku z temperaturą ale z blg brzeczki. Im blg wyższe tym drożdże mają trudniej na początku. I tym ważniejsze jest uwodnienie. Powyżej 12 blg uwadniam zawsze, poniżej jak mi się chce.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dnia 4.04.2018 o 19:22, yorg napisał:

Generalnie zawsze lepiej uwodnić. Więcej żywych drożdży będzie w fermentorze na start i weźmie się za robotę. Z tego co wiem nie ma to związku z temperaturą ale z blg brzeczki. Im blg wyższe tym drożdże mają trudniej na początku. I tym ważniejsze jest uwodnienie. Powyżej 12 blg uwadniam zawsze, poniżej jak mi się chce.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
 

 

 

Pierwsze warki nie byly powyzej 12 blg, ale przykladowo moja ostatnia warka jest dosyc mocna i jeszcze dodatek miodu i powiem Ci ze bez uwadniania S04 tak mi wystartowaly i tak daly czadu ze piwo przez rurke pouciekalo :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.