beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05 naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają Uwodnienie Drożdży : Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C potem podnosić temperature Uwadniać 15-30 min Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż uwodnione drożdże no i tu mam pytanie jak to zrobić zbić temp 27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23 warka temp. podobna zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st pytania : 1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ? 2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Na warki 22-25l do 13BLG daję jedną paczkę US-05 i sypię na pianę po napowietrzeniu. Staram się żeby temp. zadania drożdży była bliska temp. fermentacji, choć robiłem i tak że zadawałem w ok. 20 stopniach i potem schładzałem do 15 -17 i nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Godzinę temu, beniamin76 napisał: jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej Chłodzę brzeczkę do temperatury zadania drożdży. Zazwyczaj 16 stopni. Uwadniam drożdże w ok 30 stopniach przez ok 15 minut, a następnie chłodzę dolewając brzeczki w dwóch, trzech partiach, żeby nie obniżać temperatury ponad te 5 stopni za jednym razem. Godzinę temu, beniamin76 napisał: 22-23 warka temp. podobna Zadając w tak wysokiej temperaturze ryzykujesz, że drożdże ruszą zanim zdążysz schłodzić brzeczkę. Lepiej wstrzymać się z zadaniem drożdży do osiągnięcia właściwej temperatury. Jak brzeczka postoi nawet kilka godzin nic jej się nie stanie. A najlepiej przejść na płynne. Edytowane 31 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Kiedyś też długi czas szukałem konkretnej odpowiedzi. Zasada jest następująca: Uwadniasz drożdże w zakresie temperatur jaki zaleca do uwodnienia producent na przykładzie US-05 jest zakres od 24C do 30C przez okres czasu który zaleca producent 15-30minut Płyn z uwodnionymi drożdżami mieszasz a następnie schładzasz do temperatury tak aby różnica pomiędzy temperaturą brzeczki a uwodnionymi drożdżami nie była większa niż 5C (ja wstawiam do lodówki odpowiednio zabezpieczoną szklankę wraz z zanurzonym termometrem) Schłodzony płyn z uwodnianymi drożdżami mieszasz i zadajesz do schłodzonej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Dzięki Gawron .... w dwóch, trzech partiach, żeby... jest tym czego szukałem . Warka już w zimnym pokoju 17St. C teraz czekam na pierwszy bulgot . Dzięki Groszek , robiłem podobnie wystawiłem na balkon po wsypaniu Mam jeszcze jedno pytanie ostatnio gdy robiłem 1 warkę zadałem chmiel na zimno i dekantowałem przez Hop spider na ostatnim etapie przed dodaniem cukru na re-fermentacje Piwko wyszło pyszne ale na dnie miałem osad wydaje mi się że , był to osad z chmielin , piwo podczas przelewania na cichą było bardzo klarowne a do butelek poszło mętne (najdrobnijsza frakcja chmielin sitko od chińczyka 70x180mm 300 Micron podaje link jagby ktoś potrzebował przesyłka doszła w 25dni https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042647.6.2.McsPBJ&orderId=89693357849694&productId=32803991371 teraz chcę dodać chmiel na zimno podczas końcówki fermentacji burzliwej na 3dni lub zastosować po cichej z chmieleniem na zimno kolejną dekantacje celem usunięcia mułu (3-fazy zamiast 2) trzecia 1 dniowa w niskich temp. np 10st.C co byście wybrali założenia : osad to głównie miał z chmielin ale również drożdże z re-fermentacji ryzyko infekcji dla piwa (13Blg) z alkoholem mniejsze Edytowane 31 Marca 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 23 minutes ago, beniamin76 said: Piwko wyszło pyszne ale na dnie miałem osad wydaje mi się że , był to osad z chmielin , piwo podczas przelewania na cichą było bardzo klarowne a do butelek poszło mętne ok, pytania pomocnicze: jakie to było piwko? jak chmieliłeś na zimno? (granulat, w woreczku?) jakie drożdże? jak refermentowałeś? (sucha glukoza, roztwór wodny, ) jak zlewasz? (wiadro z kranikiem i przez zaworek?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) 100% Pilzneński wg. Receptury Calberg Zasyp 5kg pilzneński do wody karnówki 15l o temp 40st. 9:15-25 zacieranie w temp 62 st 10min 35min podnoszenie temp. do 72st 45min zacieranie w tem. 72st 10min wygrzew w temp 76 11:00 koniec zacierania całość 2h 12min Do 12:00 męczarnia z uzyskaniem 15l gorącej wody celem wygrzewania O 13:10 dopiero zagotowała się brzeczka . 90 min gotowania chmielenia (wydaje się że całość się nie zmieści w wiadrze ferment) 90min Magnum 15g 60min Marynka 15g 30min Lubuski 15g 12min mech irlandzki 5g 0min Lubuski 15g wychładzanie z zamieszaniem wirpool Hydratyzacja drożdży 20min Nastawione 25 luty 22L 14Blg 3 dni na cichej chmielenie lubuski 20 g cały chmiel w granulacie U-04 Fermentis roztwór wodny z glukozą 4g na 0,5L Wiadro z takim (długopisem na kraniku ) co jak założysz butelkę to leci Ps wycinek z zapisków początkującego alchemika Edytowane 31 Marca 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) ok, chmieliny raczej nie przedostają się przez zaworek graitacyjny (ten długopis). więc albo wstrząsnąłeś wiadrem przed rozlewem i muł z dna poszedł do butelek, albo osad to produkt refermentacji, poprostu drożdże, co jest w 100% naturalne. po nalaniu piwa zostaw osad na dnie butelki, zakręć i wylej to na biały talerzyk. będzie widać czy to drożdże, czy jednak muł z chmielu (lekko cimniejsze drobinki). Zadałeś też słód w temp 40' , co pobudza produkcję aminokwasów, co zawsze prowadzi do lekkiego zmętnienia/osadu. Ale dopóki nie są to kawałki chmielu, widoczne na talerzyku, nie ma się czym martwić. Edytowane 31 Marca 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) dzięki sprawdzę przy kolejnym piwie , poziom osadu rożni się w butelkach wybiorę tą z większym , są to różnice minimalne ale zauważalne 1~3mm Edytowane 31 Marca 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) zrobiłem fotkę chmielu nie widać , osad raczej z re-fermentacji ale chyba z bonusem z tytułu wstrząśnięcia wiadrem z cichej z góry przepraszam moderatorów za nietrzymanie się tematu , to jest wstrząśnięte ostatnie 0,5cm piwa z butelki osad przykleja się do dna w znacznym stopniu Edytowane 31 Marca 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się