Jump to content

Suche drożdże jak to zrobić zbicie temp.


Recommended Posts

Zrobiłem przed chwilą 2 warkę , zastosowałem drożdże Fermentis US-05  

naoglądałem się i naczytałem ale albo źle zrozumiem albo pewne rzeczy technologicznie się wykluczają 

Uwodnienie Drożdży :   Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C

Celem uzyskania dobrego piwa drożdże zaszczepiać w min temp. fermentacji tu 12 st. C   potem   podnosić temperature

Uwadniać 15-30 min  

Warka ma byćmax 5st. chłodniejsza niż  uwodnione drożdże 

no i tu mam pytanie jak to zrobić  zbić temp  27 do 12 w 30min wydaje mi się nielogiczne  

 

zrobiłem tak : 27 st. C uwodnienie potem zbicie temp do 22-23  warka temp. podobna  zaszczepienie i na balkon temp. powietrza 14 st. po schłodzeniu do 17 chowam do nieogrzewanego pomieszczenia gdzie mam 17 st

pytania :

1) czy jest sposób by mieć silne drożdże z sucharów ?  

2) jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej 

 

pozdrawiam  

 

 

 

 

 

 
Link to comment
Share on other sites

Na warki 22-25l do 13BLG daję jedną paczkę US-05 i sypię na pianę po napowietrzeniu.

Staram się żeby temp. zadania drożdży była bliska temp. fermentacji,

choć robiłem i tak że zadawałem w ok. 20 stopniach i potem schładzałem do 15 -17 i nie było problemów.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, beniamin76 napisał:

jak to robicie by nie wkurzać drożdży chodzi o temperatury od uwodnienia do zejścia na minimalną temp. fermentacji startowej 

Chłodzę brzeczkę do temperatury zadania drożdży. Zazwyczaj 16 stopni. Uwadniam drożdże w ok 30 stopniach przez ok 15 minut, a następnie chłodzę dolewając brzeczki w dwóch, trzech partiach, żeby nie obniżać temperatury ponad te 5 stopni za jednym razem.

Godzinę temu, beniamin76 napisał:

22-23  warka temp. podobna

Zadając w tak wysokiej temperaturze ryzykujesz, że drożdże ruszą zanim zdążysz schłodzić brzeczkę. Lepiej wstrzymać się z zadaniem drożdży do osiągnięcia właściwej temperatury. Jak brzeczka postoi nawet kilka godzin nic jej się nie stanie.

A najlepiej przejść na płynne.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś też długi czas szukałem konkretnej odpowiedzi. Zasada jest następująca:

  1. Uwadniasz drożdże w zakresie temperatur jaki zaleca do uwodnienia producent na przykładzie US-05 jest zakres od 24C do 30C przez okres czasu który zaleca producent 15-30minut
  2. Płyn z uwodnionymi drożdżami mieszasz a następnie schładzasz do temperatury tak aby różnica pomiędzy temperaturą brzeczki a uwodnionymi drożdżami nie była większa niż 5C (ja wstawiam do lodówki odpowiednio zabezpieczoną szklankę wraz z zanurzonym termometrem)
  3. Schłodzony płyn z uwodnianymi drożdżami mieszasz i zadajesz do schłodzonej brzeczki
Link to comment
Share on other sites

Dzięki Gawron   .... w dwóch, trzech partiach, żeby...   jest tym czego szukałem . Warka już w  zimnym pokoju 17St. C teraz czekam na pierwszy bulgot . 

Dzięki Groszek , robiłem podobnie wystawiłem na balkon po wsypaniu  

Mam jeszcze jedno pytanie ostatnio gdy robiłem 1 warkę zadałem chmiel na zimno i  dekantowałem przez Hop spider  na ostatnim etapie przed dodaniem cukru na re-fermentacje

Piwko wyszło pyszne ale na dnie miałem osad wydaje mi się że , był to osad z chmielin , piwo podczas przelewania na cichą było bardzo klarowne a do butelek poszło mętne (najdrobnijsza frakcja chmielin sitko od chińczyka 70x180mm 300 Micron   podaje link jagby ktoś potrzebował przesyłka doszła w 25dni  

https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042647.6.2.McsPBJ&orderId=89693357849694&productId=32803991371

teraz chcę dodać chmiel na zimno  podczas końcówki  fermentacji burzliwej na 3dni lub zastosować po cichej z chmieleniem na zimno kolejną dekantacje celem  usunięcia mułu  (3-fazy zamiast 2) trzecia 1 dniowa w niskich temp. np 10st.C   

co byście wybrali 

założenia :  osad to głównie miał z chmielin ale również drożdże z re-fermentacji

                       ryzyko infekcji dla piwa (13Blg) z alkoholem mniejsze  

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, beniamin76 said:

Piwko wyszło pyszne ale na dnie miałem osad wydaje mi się że , był to osad z chmielin , piwo podczas przelewania na cichą było bardzo klarowne a do butelek poszło mętne

ok,

 

pytania pomocnicze:

 

jakie to było piwko?

 

jak chmieliłeś na zimno? (granulat, w woreczku?)

 

jakie drożdże?

 

jak refermentowałeś? (sucha glukoza, roztwór wodny, )

 

jak zlewasz? (wiadro z kranikiem i przez zaworek?)

Link to comment
Share on other sites

100% Pilzneński wg. Receptury Calberg

Zasyp 5kg pilzneński do wody karnówki 15l o temp 40st.

9:15-25 zacieranie w temp 62 st 10min

35min podnoszenie temp. do 72st 

45min zacieranie w tem. 72st

10min wygrzew  w temp 76 

11:00 koniec zacierania całość 2h 12min 

Do 12:00 męczarnia z uzyskaniem 15l gorącej wody  celem wygrzewania

O 13:10  dopiero zagotowała się brzeczka .

90 min gotowania chmielenia  (wydaje się że całość się nie zmieści w wiadrze ferment)

90min Magnum 15g

60min Marynka 15g

30min Lubuski 15g

12min  mech irlandzki 5g

0min Lubuski 15g

 wychładzanie z zamieszaniem wirpool

Hydratyzacja drożdży 20min

Nastawione 25 luty 22L 14Blg

3 dni na cichej chmielenie lubuski 20 g 

cały chmiel w granulacie 

U-04 Fermentis

roztwór wodny z glukozą 4g na 0,5L 

Wiadro z takim (długopisem na kraniku ) co jak założysz butelkę to leci :)

Ps wycinek z zapisków początkującego alchemika  

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

ok,

 

chmieliny raczej nie przedostają się przez zaworek graitacyjny (ten długopis).

 

więc albo wstrząsnąłeś wiadrem przed rozlewem i muł z dna poszedł do butelek,

 

albo osad to produkt refermentacji, poprostu drożdże, co jest w 100% naturalne.

 

po nalaniu piwa zostaw osad na dnie butelki, zakręć i wylej to na biały talerzyk.

 

będzie widać czy to drożdże, czy jednak muł z chmielu (lekko cimniejsze drobinki).

 

Zadałeś też słód w temp 40' , co pobudza produkcję aminokwasów, co zawsze prowadzi do lekkiego zmętnienia/osadu.

 

Ale dopóki nie są to kawałki chmielu, widoczne na talerzyku, nie ma się czym martwić.

 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

dzięki

sprawdzę przy kolejnym piwie , poziom osadu rożni się w butelkach wybiorę tą z większym , są to różnice minimalne ale zauważalne 1~3mm 

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

zrobiłem fotkę chmielu nie widać , osad raczej z re-fermentacji ale chyba z bonusem z tytułu wstrząśnięcia wiadrem z cichej 

z góry przepraszam moderatorów za nietrzymanie się tematu  ,   to jest wstrząśnięte ostatnie 0,5cm piwa z butelki osad przykleja się do dna w znacznym stopniu 

osad.jpg

Edited by beniamin76
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.