garot Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie! Mam pewien problem z moim piwem, otóż chciałem dzisiaj zlewać piwo do butelek ale po otwarciu fermentora ukazał mi się taki widok: Jest to piwo po tygodniowej cichej, wcześniej było 8 dni na burzliwej, czyli ponad 2 tygodnie ma. Chciałem już przelewać do 2 fermentora z roztworem glukozy do refermentacji. Czy to jest jakaś infekcja? Po tygodniu gdy przelewałem je nie miałem czegoś takiego. W smaku jest ok, nie wyczuwam kwaskowości czy nieprzyjemnych zapachów, alkoholowości i bimbru tez nie czuje, może dosłownie minimalne estry ale nie jestem pewien. W zapachu gdy otworzyłem fermentor było lekko estrowo/winne. Jest to coopers stout, dodałem do niego ekstrakt płynny jasny + 400g glukozy i drożdże s04. Piwo gotowałem ze wszystkimi skłądnikami i schłodziłem dolewając zimnej wody kupionej w butelkach. Piwo miało 14blg a teraz ma 4,5blg. Tydzień temu gdy przelewałem na cicha miało 4 blg. temperatura przy fermentacji po 2 dniach 15 stopni, cicha była przy 16 stopniach. Drożdże zadałem w temperaturze 21 stopni, zrehydrowane w temp. 24 stopni. Wydaje mi się że wszystko powinno być ok, dbałem o czystość. gdzie leży błąd? Wszystkim życzę wesołych świąt i miłego weekendu! Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Infekcji nie widać. Resztki piany. garot i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedź! Uspokoiłeś mnie Czyli rozumiem, że podczas zlewania na cichą troszkę jeszcze podfermentowało a że miałem niską temperaturę to trwało to długo i stąd piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Mogło tak być. Ogólnie tafla piwa nie zawsze jest idealnie czysta. Coś tam może po fermentacji zostać, albo piany albo jakichś zbitek drożdży. garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Ok dziękuje, nie wiedziałem tego, zawsze myślałem że idealne piwo jest zawsze na wierzchu czyste na końcu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 3 godziny temu, garot napisał: Ok dziękuje, nie wiedziałem tego, zawsze myślałem że idealne piwo jest zawsze na wierzchu czyste na końcu fermentacji. Nie ma reguły... Dużo zależy od wybranych drożdży, schematu / temperatury fermentacji. Mi zdarzało się na tych samych drożdżach mieć czasami czyste lustro, innym razem "rzęsę"... garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Można lekko zabełtać to większość opadnie. garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się