Jankasper Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Witam i o pomoc pytam, w weekend będę wędził słody na grodziskie, więc postanowiłem przy okazji popełnić Lichtenhainera. Koncepcja jest nastepująca: 3kg słód pilzneński 1kg słód pszeniczny wędzony 0.2 płatki ryżowe 0.3 carapils Zacieranie w 67' - 60 minut gotowanie 70 min. 10g Sybilli na chłodzenie. Potem fermentacja na S33 po grodziszu. I tu schody. Bakcyla zadać po zlaniu przefermentowanego na cichą i do ciepłego na 3 dni (kotłownia, temp. otoczenia 33')? Czy odwrócić jakoś kolejność? Przy Gose bakcyla dałem do kg pszenicy na 48h i dodałem to do zacierania w 72' , ale wyszło mniej kwaśne niż chcę teraz. Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Najprościej kettle sour. Jak przefermentujesz i dodasz lakto to sobie poczekasz parę miesięcy a nie 3 dni. Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 1 hour ago, Oskaliber said: Najprościej kettle sour. Jak przefermentujesz i dodasz lakto to sobie poczekasz parę miesięcy a nie 3 dni. Podziękować. Doczytałem. Kotła będę po tym warzeniu zaraz używał. Chyba więc zagotuje brzeczke na 15 minut, schlodze do 45', zleje bez napowietrzania, schlodzi to do ok 42' zadam bakcyla na 48h i ponownie zagotuje. Taki kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się