Jump to content

Lichtenhainer


Jankasper

Recommended Posts

Witam i o pomoc pytam,

 

w weekend będę wędził słody na grodziskie, więc postanowiłem przy okazji popełnić Lichtenhainera.

 

Koncepcja jest nastepująca:

 

3kg słód pilzneński

1kg słód pszeniczny wędzony

0.2 płatki ryżowe 

0.3 carapils

 

Zacieranie w 67'  - 60 minut 

 

gotowanie 70 min.

10g Sybilli na chłodzenie.

 

Potem fermentacja na S33 po grodziszu.

 

I tu schody.

 

Bakcyla zadać po zlaniu przefermentowanego na cichą i do ciepłego na 3 dni (kotłownia, temp. otoczenia 33')? 

 

Czy odwrócić jakoś kolejność? 

 

Przy Gose bakcyla dałem do kg pszenicy na 48h i dodałem to do zacierania w 72' , ale wyszło mniej kwaśne niż chcę teraz.

 

Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Oskaliber said:

Najprościej kettle sour. Jak przefermentujesz i dodasz lakto to sobie poczekasz parę miesięcy a nie 3 dni. 

Podziękować. Doczytałem.

Kotła będę po tym warzeniu zaraz używał.  Chyba więc zagotuje brzeczke na 15 minut, schlodze do 45', zleje bez napowietrzania,  schlodzi to do ok 42' zadam bakcyla na 48h i ponownie zagotuje. Taki kompromis. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.