5blg Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Siemanko zabieram się za swoje drugie piwko, pierwsze piwko niezbyt mi podeszło ( za mało goryczki) Planuje teraz zrobić sobie z brewkitu Coopersa India Pale Ale, niby drożdże są już w zestawie, ale lepiej użyć jakichś lepszych. I tu moje pytanie - jakich? Tak samo jeśli chodzi o ekstrakt słodowy to jak dobrać? Pasuje ekstrakt słodowy Amber z Gozdawy? Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelW Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Ja AIPA robię zawsze na US-05 i wychodzi bardzo dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Weż ekstrakt z Bruntala-jasny albo pale malt, te z Gozdawy są trochę wybrakowane, trzeba posiłkować się cukrem trzcinowym, żeby dobić do rozsądnego blg, a drożdże zaś S-33, większość India Pale Ales robiłem na nich właśnie. Drożdże od Coopers'a trzymaj na kiedyś, np. robisz jakieś lekkie piwo (ledwo 12 blg) albo chcesz robić piw nagle, a nie masz drożdży, to dajesz dwie saszetki czyli razem 14g i są ciekawe efekty przy większych gęstościach (np. 15 blg i jedne drożdże Coopers wheat a drugie Coopers dark ale). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 danstar nottingam, najlepiej pasują, są najbardziej tolerancyjne dla błedów piwowara, wnoszą bardzo ciekawy profil do piw gdzie trzonem jest chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Ekstrakt: Bruntal pale ale 1,7kg Drożdże: US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merowing Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Ekstrakt: Bruntal pale ale 1,7kg w plynie Drożdże: Mangrove Jack's M44 - robilem na nich AIPA na Coopersa IPA brewkit i wyszedl zdecydowanie lepiej jak na oryginalnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts