tier Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam Jestem na etapie zbierania sprzętu, przejrzałem trochę forum, ale mam nie do końca jasności. Czy jako fermentora można użyć dowolnego wiaderka/pojemnieka/beczki np. po ogórkach? widziałem że jedni narzekali na plastik a drudzy zachwalali kegi. Drugie pytanie jaką kapslownice wybrać, greta czy grifo? To co planuję zamówić wygląda tak: - 2x fermentor 33l (rozumeim że drugi przyda się do wysładzania i rozlewania piwa do butelek) - kranik do fermentora 3/4 - mieszadło - filtr z oplotu - kasplownica - areometr - termometr - środek dezynfekujący - garnek (posiadam jakiś ok 25l) Czy coś jeszcze muszę dopisać do tego, czy tyle na początek wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THimo134 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witaj rozumiem ze ten filtr z oplotu bedziesz sam wykonywal tu jest prosta instrukcja http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=28&osCsid=07dcf3959231fd2b522e05da7d9fd165 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Tak dokładnie wg. tego opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jeszcze jakiś wężyk do przelewania piwa będzie Ci potrzebny, i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 WitamJestem na etapie zbierania sprzętu, przejrzałem trochę forum, ale mam nie do końca jasności. Czy jako fermentora można użyć dowolnego wiaderka/pojemnieka/beczki np. po ogórkach? widziałem że jedni narzekali na plastik a drudzy zachwalali kegi. Drugie pytanie jaką kapslownice wybrać, greta czy grifo? To co planuję zamówić wygląda tak: - 2x fermentor 33l (rozumeim że drugi przyda się do wysładzania i rozlewania piwa do butelek) - kranik do fermentora 3/4 - mieszadło - filtr z oplotu - kasplownica - areometr - termometr - środek dezynfekujący - garnek (posiadam jakiś ok 25l) Czy coś jeszcze muszę dopisać do tego, czy tyle na początek wystarczy? Spokojnie możesz fermentować w plastiku. Podejrzewam, że 90% ludzi tak robi i każdy zadowolony. Możesz użyć beczki dowolnej tylko nie może ona mieć zapachu. Lepsze i wygodniejsze są jednak wiadra typowe do fermentacji. Planujesz od razu zacierać czy robić piwo z brew-kita? Jeśli od razu zacieranie to brakuje kilku rzeczy jak jodowy wskaźnik skrobi no i oczywiście kapsle . Jeśli będziesz kupował słód ześrutowany to nie musisz kupować śrutownika, jednak słód taki nie może leżeć w domu dłużej niż 3 miesiące. Jeśli masz w planie duże wybicie to kup Grifo bo niektórzy na forum mieli problemu z Gretą po zakapslowaniu sporej ilości warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Śrutownik kupię ale w swoim czasie, narazie przymierzam się do: http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html Rozumiem że sprzęt jaki wymieniłem powinien wystarczyć? do takiego piwa, do zestawu dorzucam jeszcze kapsle, wężyk, wskźnik jodwy (cyba że nie jest potrzebny do tego rodzaju piwa) i to chyba tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THimo134 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 proba skrbiowa jest potrzebna jak sie robi piwo z zacieraniem, zeby wiedziec kiedy cala skrobia(cukier zlozony ) rozpadnie sie na cukry proste, ktore puzniej beda pozywieniem dla drozdzy. czesto w przepisach jest dokladny czas zacierania w ktorym cala skrobia powinna sie rozpasc, ale zawsze mozna sprawdzac samemu. tak ja to widze moge sie mylic:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Moje przemyślenia. Może Ci pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jejski dzięki czytałem już ten post Nie bardzo jeszcze wiem na jaką ilość są te zestawy surowców np. taki http://www.homebrewing.pl/hefeweizen-pszeniczne-12stblg-zestaw-surowcow-p-228.html ? Pytam bo nie wiem czy mój gar wystarczy i czy nie taniej wychodzi kupić wszystkie surowce taniej? tak własnie sobie wyliczyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zestawy surowców są na ~20L warki. Gar najlepiej 29-30L ale w mniejszym też się da ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 zestaw na 20l piwa gar 25l wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przydatna jest tez rurka do rozlewu piwa do butelek, Fermentatorów zawsze będzie Ci brakowało ja mam 4 i musze jeszcze dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem? odpowiedzi na niektóre pytania przychodzą z czasem... jak człowiek zaczyna rozumieć jak wciągającym i fajnym hobby jest robienie piwa, jak zaczniesz warzyć a zwłaszcza zacierać zrozumiesz, a wtedy i 4 to za mało ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem? Warzenie wciąga, na początku zazwyczaj wystarczają 2 fermentatory, po jakimś czasie stwierdzasz, że wygodniej jeden do burzliwej, drugi do cichej, a trzeci z kranikiem tylko do rozlewu. Następnym krokiem jest warzenie jednorazowo więcej niż jednego piwa i trzy fermentatory to zbyt mało. Ja mam 6 fermentatorów i 2 lub 3 razy w roku wszystkie są zajęte, są również miesiące, że wszystkie odpoczywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 zestaw na 20l piwa gar 25l wystarczy A ja ostatnio żałuję, że mój 29l nie jest troszkę większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 i czy nie taniej wychodzi kupić wszystkie surowce taniej? tak własnie sobie wyliczyłem... Co wyszło Ci z tych wliczeń? ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Ale dałem byka oczywiście miałem na myśli żeby kupić większą ilość składników odrazu i pózniej z tego robić odpowiednie porcje surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Na pewno lepiej kupic większe ilosci i sobie dozowac do wymyślonych/wybranychy receptur. Co do sprzetu fermentory - sugeruję min. 3 - jeden z kranikiem, na filtrację i rozlew, plus burzliwa i cicha. Ale jak wyżej - każda ilość da się zuzyć. Ja mam ze 6, i juz raz byłem na granicy - coś nie odfermentowało, trzeba było odłożyć warzenie. Mój gar 29 l żył krótko - ale bywał ciut za mały - dobra wydajność, i wychodzi 30 l do chmielenia. W 25 ciężko będzie chmielić warki 20L ( około 24 l przed chmieleniem, a piana bardzo daleko ucieka. Obecnie mam 40 - i to pozwala uwarzyć spokojnie około 25 l, mniej spokojnie 32. Wężyk do przelewania był - około 1,5 metra, warto z takimi klipsami dodatkowo. Do areometru - menzurka, lub lepiej dość ciasna probówka - mniej piwa potrzeba Możesz pomyśleć o sterylizatorze - choć tanie nie jest toto. powodzenia flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Dzisiaj zamówiłem nowe "zabawki" narazie 2 fermentory, a jak będzie potrzeba zamówię i 4 narazie zobacze jak to wszystko się potoczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THimo134 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Wężyk do przelewania był - około 1,5 metra, warto z takimi klipsami dodatkowo.Do areometru - menzurka, lub lepiej dość ciasna probówka - mniej piwa potrzeba w sklepach dla winiarzy daja z taka probowka i jest idealna u mnie:) Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez THimo134 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się