Jump to content

Redukcja z m22x1 na coś "normalnego"

IndY

Recommended Posts

Hej!

Jako, że mam zabudowaną instalację wodną w kuchni jedynym (tak mi się wydaje) wyjściem na podłączenie chłodnicy do wody jest nakręcenie (zamiast tego małego filtra na końcu kranu) przejściówki z wyjściem na wężyk. Z tego co się zorientowałem gwint na kranie to m22x1 i tu się robi problem, bo skok gwintu jest właśnie zbyt "wąski" żeby tam coś nakręcić. Potrzebuję redukcji, która umożliwi mi nakręcenie na to jakiegoś zwyczajnego 1/2 albo 3/4 cala. Ktoś jest mi w stanie pomóc? Gdzie takie ustrojstwo kupić? Byłem w castoramie i w lerloy merlin, ale tam mi powiedzieli że oni takich redukcji nie maja.

Jeżeli piszesz o kranie "starego" typu który po odkręceniu końcówki ma gwint zew. to można na 100% kupić gotowa końcówkę do nakręcania która jest przejściówką na szybko-złączki stosowane w ogrodnictwie.

Natomiast jeśli kran jest nowego typu z gwintem wew. to musisz szukać w sklepach perlatorów (takie końcówki do rozpraszania wody) i pytać po sklepach jak to wkręcić do kranu nowego typu. U mnie w instalacyjnym dodają takie plastikowe przejściówki do perlatorów.

Jeszcze mam pytanie - jak masz zasilany kran w kuchni? Bateria jest przykręcona do ściany czy do zlewozmywaka? Bo jak do zlewozmywaka to powinieneś upchać trójnik pod zlewem , zawór i po problemie.

Edited by bielok

To jest stara niemiecka technologia :smilies: Wszystko zabudowane w ścianę. Gwint mam na kranie na zewnątrz i na prawdę nikt mi w sklepach budowlanych nie mógł pomóc. Dzisiaj postaram się podjechać jeszcze do ogrodniczego... jest nadzieja :) Tylko szkoda, że tylko na szybko-złączki...