verth Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie ponownie Przyjaciele. Jako, ze jestem tuż przed rozlewem pierwszej warki, mam pytanie. Po jakim czasie od zabutelkowania piwo dochodzi i można je pić (nie chodzi mi o nagazowanie, tylko o smak). Po jakim czasie nabiera optymalnych walorów smakowych. Wiem, że to zależy od wielu czynników, więc załóżmy, że chodzi o jasne piwo single malt pale ale, na us-05 lub 04, przy fermentacji w temp ok 17-18'C, przy chmieleniu na poziomie 60 IBU. Czy poniższy przelicznik jest ok? 12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania) 15 BLG - 5 tyg 18 blg - 8 tyg 22 blg - 12 tyg Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 10-12 BLG od tydzien po zabutelkowania jak był zdrowa fermentacja 15 BLG 2-4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Za bardzo spłyciłeś temat. Zależy jak prowadziłeś fermentację , czy chmieliłeś na zimno, czy te 60 Ibu to tylko z chmielenia na goryczkę. Imho do 12 plato na us05 z mocnym chmieleniem na aromat można pić zaraz po nagazowaniu, a z takim samym 12 plato chmielonym głównie na goryczkę na s04 poczekał bym z miesiąc. Otwieraj co jakiś czas po butelczynie i próbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 18 godzin temu, verth napisał: Czy poniższy przelicznik jest ok? 12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania) 15 BLG - 5 tyg 18 blg - 8 tyg 22 blg - 12 tyg Nie jest. Kluczowy jest styl, a nie ekstrakt. Piwo przedstawione w pytaniu możesz pić w zasadzie od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawrzon Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jeśli planujesz podejść do tego samego piwa kilka razy, dobrym podejściem jest próba piwa w odstępach czasowych i notowanie jak zmienia się smak. Niektóre piwa dojrzewają lepiej, inne gorzej. Coś to smakuje słabo po 4 tygodniach, może okazać się dobre po 6 i na odwrót. Piwa z większym ekstraktem teoretycznie mogą leżakować dłużej, ale jak wspomniał @Oskaliber znaczenie ma też styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Zalezy też, czy zatarłeś na słodko czy na wytrawnie. Jak na słodko to raczej miesiąc, na wytrawnie zaraz po nagazowaniu. Ale to bardzo duże uogólnienie. Ja zawsze każde próbuję po 2 tyg, i nigdy nie miałem nic niedobrego. Poprostu jedne piwa zyskują więcej inne mniej. A jeszcze inne z czasem tracą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 z mojego doświadczenia wynika że wszystko zależy od stylu. piwerka bazujące na słodzie (np stouty, portery)/drożdżach (belgi) potrzebują kilku tygodni/miesięcy żeby osiągnąć pełnię smaku i się ułożyć. wszystkie chmielowe napitki (AIPY, APY) plus lekkie pszeniczniaki można odkorkowywać po tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 A mi się kojarzy jedna odpowiedź - jak się piwa nawarzyło, to trzeba je wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 2 hours ago, Cezary Daniluk said: A mi się kojarzy jedna odpowiedź - jak się piwa nawarzyło, to trzeba je wypić Nie trzeba. ja z przegrzanego piwa zrobiłem pułapke na komary i slimaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się