Warsawbeergeek Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Siemanko Będę warzył black ipe 20L i mam zamiar użyć 300g Carafy III special aby zabarwić brzeczkę.Co da lepszy efekt ? Namoczyć carafe w zimnej wodzie przez 24h czy wrzucić na mash out.Chce tylko zabarwić brzeczkę na czarno i uniknąć kawy,prażonego słonecznika itp. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Ja użyłem miesiąc temu 450g na 20L warkę CSIII na mashout, wyspałem, zamierzałem z 2 minuty i przełożyłem do wysładzania. Kolor piękny. Smaku paloności praktycznie nie ma. Następnym razem trzymam 5 minut. Warsawbeergeek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Również przymierzam się do zrobienie Black IPA, ale chyba będę zacierał od początku carafe III, w słodzie palonym / prażonym podobno łuska ziarna daje aromaty palone, prażony słonecznik czułem w jednej Black IPA w pozostałych nie czułem. Ale jeżeli sie obawiasz to zrób tak jak kolega @Withereggie pisał Warsawbeergeek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Dawno temu użyłem 300g CSIII na cold stepping przy Black IPA i potem przy wysładzaniu przykryłem tym wężyk zanim włożyłem resztę zacieru. Efekt jaki uzyskałem, to całkiem czarne piwo... i bardzo palone. Wciąż nie wiem dlaczego wtedy był taki efekt, więcej nie próbowałem robić w ten sposób. A to było moje 4 piwo w życiu. Inna sprawa, że popełniłem też kupę błędów przy fermentacji i pewnie też przy zacieraniu, ale nie sądzę by miało one wpływ konkretnie na odczucie paloności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Ja dawałem tylko do wysładzania. Wyszło wszystko, co trzeba. Ciemno, bez paloności. Warsawbeergeek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się