Bimber_S Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów w kwestii dodawania kostki dębowej. A mianowicie czy ta kostka pływa po powierzchni czy tonie? Pytam bo miałem już nieprzyjemną sytuację ze po dodaniu dodatku który wystawal nad powierzchnię piwa wdała się pleśń i poszło wszystko do kibla. Drugie pytanie mam czy jest sens macerować takie kostki lub płatki np. W whisky czy winie? Czy jest to potem odczuwalne w piwie, czy raczej to drewno odda swój aromat i smak do płynu w którym jest macerowane? Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Zalecam macerację w mocnym alko. Kostka nasiąknięte i szybciej opadnie na dno i dodatkowo to jakaś dezynfekcja. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Różnie się zachowują. Większość opada, ale u mnie przeważnie kilka sztuk unosi się do góry. Maceracja jak najbardziej ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Różnie się zachowują. Większość opada, ale u mnie przeważnie kilka sztuk unosi się do góry. Maceracja jak najbardziej ma sens.Czy wyciągasz te pływające czy zostawiasz? Drążę temat cały czas pod kątem ew. pleśni. Planuję dodać kostkę do flandersa który będzie stał na cichej ok pół roku i dlatego wolę przewidzieć jak najwięcej ew. źródeł zakażeń aby nie było bólu z powodu konieczności wylania piwa po tak długim okresie oczekiwania. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Zostawiam. Pływały tak we flandersie przez 16 miesięcy. Teraz pływają w kolejnym od 18 miesięcy. Z żadnym się nic nie stało. Pleśnie są obligatoryjnymi tlenowcami, czyli nie są w stanie rosnąć bez obecności tlenu. Jak masz poduszkę dwutlenku węgla od fermentacji nad taflą piwa, to nic Ci nie ma prawa spleśnieć. Czyli trzeba mieć pewność, że fermentor jest szczelny i nie pobierać co chwilę próbek. Ja swoich flandersów przez te 16-18 miesięcy próbowałem w trakcie chyba tylko raz, kolejny dopiero przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Super! Dzięki za rzeczową i konkretną odpowiedź. Jeszcze małe PS: flandersa fermentujesz w szkle czy w plastiku?Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 W szkle. Bimber_S 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Chciałbym jeszcze spytać o refermentacje i butelkowanie dzikich kwasów. Gdzieś wyczytałem że po tak długotrwałej fermentacji w celu nagazowania w butelce trzeba zadać dodatkową partię drożdży. Możesz dać znać czy stosujesz tego typu patenty, czy jednak po dodaniu glukozy czy innego cukru drożdże w lisa ruszą i wyprodukują odpowiednią ilość CO2?Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 U mnie po ponad rocznej fermentacji w balonie flanders nagazował się w miesiąc - półtorej po butelkowaniu, bez dodawania drożdży przy rozlewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Dzięki za info. Cieszy mnie ta odpowiedź, bo kombinowanie z drożdżami na koniec trochę mnie przerażało. Z lambikiem pewnie jest podobnie?Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Różnie z tym bywa. Raz mi się flanders nie nagazował nawet po dodatku nowych drożdży, innym razem jakiś lambik bez dodatku nowych był po miesiącu nagazowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ale czy z reguły dodajesz drożdże czy raczej nie? Jeśli tak to w jakich ilościach? Czy z jakąś pożywką? Może możesz podać jakiś link gdzie można poczytać o tym?Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Jak dodaję to jakąś płaską łyżkę gęstwy na 20 litrów. Ale chyba częściej tego nie robię. Nie przychodzą mi do głowy teraz żadne konkretne linki. Zresztą nie za bardzo jest tu o czym czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Ale dodajesz gęstwę i glukozę. Czy tylko gęstwę i dają radę coś przerobić?Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 18 godzin temu, Bimber_S napisał: Ale dodajesz gęstwę i glukozę. Czy tylko gęstwę i dają radę coś przerobić? Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Jak sama gestwa miala by cos jeszcze przerobic po drozdzach, brettach i bakteriach? Wiadomo ze jeszcze trzeba jakiegos cukru dodac zeby sie nagazowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dnia 8/11/2018 o 23:35, Bimber_S napisał: Ale dodajesz gęstwę i glukozę. Czy tylko gęstwę i dają radę coś przerobić? Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Wybacz, dopiero teraz zauważyłem pytanie. Dodaję oczywiście razem z glukozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się