koholet Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Dnia 1.05.2018 o 17:01, verth napisał: czyli mój pomysł na zrobienie startera z jednej saszetki nie ma sensu? W litrowym starterze 10 Blg nie ma tylu cukrów, by drożdże z jednej paczki świeżych sucharków 11,5g mogły się rozmnożyć. Według internetowych kalkulatorów sens miało by dopiero użycie 5-10 litrowego startera. To chyba więcej sensu ma zrobienie 10-20 litrów lekkiego piwa (do 12 Blg) i zaszczepienie „mocarza” gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Użyłem 2 saszetek. Zrobiłem z jednej saszetki lekki starter, a drugą tylko uwodniłem. Piwo ruszyło bez problemu i już 3 dobę fermentuje. Może coś z tego jednak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Teraz najważniejsze to pilnować temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi