SirManiu Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Cześć, Na jakim etapie powinno dodawać się laktozy do piwa. Z forum wyczytałem, że ok 15 minut przed końcem gotowania. Ja chciałbym dodać laktoze wraz z kawą, czyli przy przelewaniu na cichą chcę zrobić espresso i dodać laktoze. Czy to ma sens, czy ktoś może próbował czegoś takiego i może podzielić się doświadczeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Nie wydaje mi sie zeby to cos zmienilo, osobiscie dodalbym do gotowania i nie kombinowal zbyt wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SirManiu Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Na dodanie do gotownia już za późno bo brzeczka się chłodzi Głównie chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już próbował w taki sposób i jak to wplynęło na samo piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 SirManiu -> Może nie do końca w temacie Stout't, ale ... ja w tym roku robiłem porter bałtycki i na cichą, wraz z sokiem z wiśni, dodałem do niego. Problemu nie zauważyłem, ale też i nie było tego jakoś znowu dużo. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogaty Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Dołączę się do tematu. 1# Ktoś zauważył różnicę pomiędzy zaparzaniem kawy i dodaniem jej na cichą fermentację a dodaniem jej bez zaparzania? Zależy mi na poznaniu dokładnie różnicy w tych dwóch sposobach. 2# Robusta czy Arabica? Robusta wiem, że może wnieść trochę wyraźnej kwasowości - czy to wychodzi na pierwszy plan w gotowym stoucie (a zwłaszcza Sweet Stout) ? Jeżeli odpowiedzi na moje pytania znajdują się na wiki, proszę mnie odesłać do źródła, a nie krytykować. Ja nie znalazłem. Dziękuję z góry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 1 godzinę temu, Rogaty napisał: odpowiedzi na moje pytania zachęcam do lektury - mam teraz podobne piwo na fermentacji i dużo mi pomogło, na pewno znajdziesz odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wormo Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 15 godzin temu, Rogaty napisał: Dołączę się do tematu. 1# Ktoś zauważył różnicę pomiędzy zaparzaniem kawy i dodaniem jej na cichą fermentację a dodaniem jej bez zaparzania? Zależy mi na poznaniu dokładnie różnicy w tych dwóch sposobach. 2# Robusta czy Arabica? Robusta wiem, że może wnieść trochę wyraźnej kwasowości - czy to wychodzi na pierwszy plan w gotowym stoucie (a zwłaszcza Sweet Stout) ? Jeżeli odpowiedzi na moje pytania znajdują się na wiki, proszę mnie odesłać do źródła, a nie krytykować. Ja nie znalazłem. Dziękuję z góry! Polecam podzielić na 2 mniejsze fermentory i sprawdzić wpływ obu sposobów. To właśnie jest najlepsze w piwowarstwie domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się