Sojer Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Warka nr ? (chyba 5) Otworzyłem dziś zwrot od sąsiadów - szczęśliwie uchowane piwo. Warzone najdalej 23.02.2008 r., ale wnosząc po aromacie chmielu będzie to raczej warka nr 5 Urodzinowy Lager z 23.10.2006 r. Wysycenie diabelne, podobnie pienistość. Musiałem lać w dwa szkła. Fajnie lepkie w smaku, niestety porządnie przechmielone (choć smak zdecydowanie się ułożył). Na 14 litrów brzeczki poszło 25g marynki i 35g Spaltera. I tego drugiego mocno czuć. No, ale nie ma to jak dobre własne piwo. Co ciekawe ze 2 lata stało w temp. pokojowych. Mniam. i na zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 ale ten "zwrot" to nie znaczy chyba, że oddali bo znaleźli a bali się wypić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Bali się wypić, bo po pierwszej butelce drożdże skłoniły ich do częstszych wizyt w wc I tłumacz człowieku jak się to nalewa. Tłumacz a i tak nie zrozumieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 11 się skończyła. Pozostało po niej miłe wspomnienie w postaci III miejsca w konkursie dziedzictwa kulinarnego Smaki Krajny i Pałuk. Jednak drożdże WB-06 wyjadają wszystko. Po miesiącu brakowało piwu treściwości, ale jakoś w silnie obsadzonej kategorii "Napoje i nalewki" (20 produktów) dało radę zaistnieć. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Warka 11 się skończyła. Pozostało po niej miłe wspomnienie w postaci III miejsca w konkursie dziedzictwa kulinarnego Smaki Krajny i Pałuk.Jednak drożdże WB-06 wyjadają wszystko. Po miesiącu brakowało piwu treściwości, ale jakoś w silnie obsadzonej kategorii "Napoje i nalewki" (20 produktów) dało radę zaistnieć. Gratulacje, panie kolego, gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Gratulacje, panie kolego, gratulacje! Trza nieść kaganek oświaty i pokazywać ludziom, że można warzyć w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) Warka nr 14 Pseudo Weizenbock słód pszeniczny 2,0 kg słód monachijski 1,5 kg słód carared 0,2 kg Zacieranie: 44°C 15' 53°C 20' 63°C początek dekokcji: 72°C 10' 100°C 15' 73°C 20' 78°C 10' Chmiel Perle 30 g (10 +10 +5) 11°Blg 19,5 l Odfermentowało do 3,5°Blg Refermentacja: glukoza 160 g, cukier 20 g gęstwa 3068 (z drugiego zbioru) W sumie gdybym wcześniej zerknął w Wiki dałbym więcej słodów i dociągnął do 16°Blg. Ale jak powiedział gość, któremu piła obcięła przyrodzenie. "Po ptokach" Fermentor stoi w piwnicy. Zacząłem o 20.00 skończyłem ok. 3.00 Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 (edytowane) A to dzisiejszy plan na drewnie bukowym. W tej chwili nadal w beczce. Szynki po ok. 1 kg każda wędzą się od godz. 20, słód po prawie godzinnym moczeniu poszedł o 21. Temperatura wędzenia 40-60°C Edytowane 29 Lipca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 No to zobaczymy czy coś będzie z wędzonego słodu. Niestety w woreczkach do chmielenia nie chciał wyschnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Tz, że moczyłeś słód przy wędzeniu czy co, bo nie rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 A po co moczyłeś słód przed wędzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Skorzystałem z forumowej wiedzy i wybrałem opcję dosuszania słodu. Jedna szkoła głosi, by wędzić suchy, druga, że lepszy jest wilgotny, dzięki temu chłonie więcej aromatu wędzonki. Pewnie chłonie, ale trzeba go dać na sitach, a nie w siatkach. I w sumie nie wiem czy rozsądnym jest moczenie go przez godzinę, bo w 50°C pewnie zaczął się zacierać... Nic. Najwyżej uwędzę drugą turę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Przy wędzeniu szynek nie da się uwędzić mokrej szynki. Najpierw musi być osuszona. Wg mnie moczenie słodu po to aby go później osuszać jest bezcelowe. Mokry słód nie przyjmnie dymu, albo przyjmnie go niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dziś zrobiłem poprawkę wędzenia. 3 kg pilzneńskiego poszły na kompostownik. Nie wysechł, ja nie miałem czasu go dosuszać. Wolałem nie ryzykować. Uwędziłem 1,5 kg monachijskiego, przez 2 godziny w temp. 40, chwilami 60°C Leży w zamknietej butelce i wciąga aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 A to dzisiejsze butelkowanie ze szwagrem. Może zabierze tradycje piwowarskie do Francji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Warka nr 15 15 sierpnia 2010 Wojskowe (styl grodziskie) Pszeniczny 1 kg monachijski własnoręcznie wędzony 0,75 kg Zacieranie w lodówce turystycznej 37°C 30 minut 63°C 20 minut 73°C 15 minut 78°C i filtracja wysładzanie 3 + 2 + 1 litr Chmielenie 70 minut Perle 8,8% 25 g od początku 25 g od 40 minuty Wyszło 14 litrów 8,5°Blg, co oznacza, że znów wzrosła mi wydajność (pierwsze warki miały ok. 53%) Na początku pomagała mi Weronika Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Warka nr 16 - Kölsch 44 Warzenie pokazowe w skansenie w Osieku nad Notecią. pilzneński 3,0 kg pszeniczny 0,8 kg Zacieranie 44°C - 30 minut 65°C - 30 minut 72°C - 15 minut 78°C i filtracja Parę razy się zagadałem i przegrzałem zacier (nawet do 68°C ), więc wydajność jest kiepska Chmielenie: Perle 8,8 alfa kwasów - 22 g od początku. Chmielone przez 60 min. Zlane do fermentora i przywiezione do domu. Dochmielone 10 g marynki przez 10 minut. Wyszło 19 litrów, 11,5°Blg Drożdże Safale S-04 Zlane na cichą 19 IX. 4°Blg 24 IX dodany 4g żelatyny w 125 ml wody, temp. obniżona do 14-15°C Dwa dni po butelkowaniu pojawił się film na powierzchni. Zobaczymy co z tego wyrośnie. Edytowane 29 Września 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Grodzisz. Wyłazi z butelki, nie mieści się w jednym szkle... Piana taka, że nie chce się oderwać od ścianek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Kurcze... Pomyślałem o tym dopiero dziś w południe, czyli było już za późno, by przestawiać plan dnia... 92. rocznica wybuchu powstania wielkopolskiego była świetną okazją do uczczenia jej warzeniem grodzisza... Hmmm Chyba uwarzę go 5 stycznia w 92. rocznicę wyzwolenia Mroczy obok której mieszkam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Warka nr 17 "Wielkopolskie Powstańcze" (z okazji 92 rocznicy powstania wielkopolskiego w Mroczy) Pilzneński wędzony dymem olchowym 1,38 kg pszeniczny 1,2 kg Zacierane w lodówce turystycznej 37°C 35 min. w 4 litrach wody 63°C 20 min. 73°C 15 min. Wysładzanie 5 l (trzeba było bardziej) Chmielenie marynką 18 g - 60 min., 10 g - 15 min. wyszło 18 litrów 8°Blg Drożdże przeterminowane US-05 (termin minął w marcu 2009) Do butelek powędrowało po dziesięciu dniach fermentacji burzliwej 15.01.2011. Dodane 128 g cukru. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 18 Styl grodziskie, właściwie dziękczynnie za pomoc dla Weroniki. Tym razem, z braku czasu, postawiłem na ilość. Planowana objętość to 50 litrów. Problemem był garnek. Udało mi się pożyczyć 40 l. Lepsze to, niż moja trzydziestka. Słód tradycyjnie wędziłem sam, na olsze. Zasyp: pilzneński wędzony 3,0 kg pszeniczny wędzony 1,8 kg pszeniczny 1,2 kg pilzneński 0,8 kg Zacierane standardowo: 37°C przez 30 minut 63°C przez 20 minut 72°C przez 15 minut Filtracja oplotem w fermentorze z kranem. Dramat. Zatkało się więc przerzuciłem wszystko do mniejszego garnka i użyłem filtratora z ponacinanych rurek. Okazało się, że oplot miał przewężenie tuż przy wejściu do kranika. Gotowanie i chmielenie 60 minut: Marynka 10%, 56 g przez 50 minut Perle 5,5%, 10 g przez 10 minut Po ostudzeniu okazało się, że na powierzchni pływała sobie dzielnie muszka owocówka, więc brzeczkę przegrzałem do 70°C Wyszło ok. 36 l 13°Blg więc uzupełniłem przegotowaną wodą. Objętość łączna 51 l, ekstrakt 8°Blg. Oba fermentory zadane jedną saszetką US-05 o tradycyjnym terminie przydatności do spożycia marzec 2009 (to ostatnia saszetka). Ciekaw byłem tego warzenia, bo testowałem słód pilzneński z Globalmaltu w Bydgoszczy. Mimo problemów z filtracja jestem zadowolony. Był rewelacyjny przełom i filtrując osady były ich dobre 2 litry. Próba jodowa była formalnością. Po 50 minutach nie było śladu skrobii. 7 maja powędrowało do butelek 26 litrów. Pozostałe 25 czeka, bo niestety w fermentorze puściła uszczelka i non stop kapie. Nie ma sensu tak rozlewać. edit: Uszczelka z wnętrza fermentora była ok. Rozlałem pozostałe 25 litrów. Dla odmiany zbrakło mi butelek. Nie znalazłem nawet nic w pobliskim dzwonie na szkło, więc ostatni litr wylądował w pecie po żywcu gazowanym. Edytowane 7 Maja 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 (edytowane) Czas goni, więc na szybko sobie zmajstrowałem. Edytowane 22 Maja 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Logo okazało się nieczytelne w mniejszym rozmiarze. Po małej przeróbce jest już ok. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 19 Weizen Pszeniczny 5,5 kg Pilzneński 4,5 kg Zacieranie 45°C - 10 min 50°C - 15 min 63°C - 30 min 72°C - 30 min wyszło 50 litrów 12,5°Blg Chmielenie marynka 9,1% przez 60 min perle 5,3% przez 10 min Zadane drożdżami Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II Ayinger, 40 ml podzielone na dwa fermentory, bez robienia startera. Ruszyły bez problemu, ale dłuugo fermentowały (do tego nie wiem, czy piwa nie zaatakowały tlenowce, bo na pianie pod koniec fermentacji zrobił się film). Burzliwa zakończona 17 czerwca. Zeszło do 3,5°Blg Refermentacja cukier 360 g. Rozlane do 97 butelek. Edytowane 1 Lipca 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 20 Weizen Pszeniczny 3 kg Pilzneński 2 kg Melanoidynowy 0,1 kg Zacieranie 45°C - 10 min 50°C - 15 min 63°C - 35 min 72°C - 40 min 78°C - 10 min Chmielenie: marynka 9,1% - 10 g przez 60 min perle 5,3% - 15 g przez 10 min Wyszły 24 l, 12,5°Blg Zadane drożdżami Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II Ayinger z pierwszego zbioru, niewiele ich było, bo większość wyszła z probówki przy jej odkręcaniu (objętościowo mniej niż kupnych) dlatego wsparłem się butelką poprzedniego weizena. Butelkowane 30 lipca. Zeszło do 2,5°Blg Refermentacja cukrem, 160 g. Edytowane 30 Lipca 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się