Sojer Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Chciałem dziś warzyć. Opatrzność jednak czuwa. Wchodząc do domu usłyszałem komunikat z jadącego przez wieś samochodu. Dziś od godz. 21 nie będzie wody. Nawet nie chcę myśleć na którym etapie mógłbym utknąć. Słód ześrutowany: Pszeniczny 3,35 kg Pilzneński 4,0 kg Carapils 0,37 kg Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 21 14 grudnia 2011 21 Gy - (belgian dark strong ale) 21°Blg słód pilzneński 3,7 kg słód monachijski 1 kg słód pszeniczny 1 kg słód carapils 0,3 kg słód Carred 0,15 kg słód Caraaroma 0,3 kg Zacieranie 64oC 60 minut 72oC 20 minut 78oC 5 minut chmielenie i gotowanie: marynka (9%) 30 g(60 min) lubelski szyszka własna 30 g (15 min) perle (6%) 10 g (5 min) cukier 0,4 kg (5 min) curacao 20 g (15 min) kolendra 5 g (15 min) Wyszło 19 l 20°Blg. W trakcie burzliwej dodam roztwór cukru by podnieść o 1°Blg Gęstwa saison, w trakcie dodam dodatkową porcję. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 No to robię starter pod 21 Gy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 To się wykazałem... Nagazowanie w probówce bardzo duże. Upuszczałem, ale ile można. W końcu stwierdziłem, że będę odkręcał nad kolbą. Drożdże leciały po zakrętce i kawałku probówki i wówczas stwierdziłem, że wypadałoby je zdezynfekować przed rozpoczęciem otwierania. Dowcip polega na tym, że otwierałem w rękawiczkach, które potraktowałem kodanem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Cześć Ty weź mi powiedz po co gotujesz brzeczkę z termometrem? Dezynfekujesz go, a potem przy chłodzeniu sprawdzasz jaka jest temperatura brzeczki na starter? Ja sprawdzam dłonią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie pytaj po co. Równie dobrze mogłem zmierzyć termometrem na podczerwień. Termometr został mi po zacieraniu startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Leniwe te saisony. Wyleżały się w lodówce przez prawie miesiąc to im się nie chce zabrać za pyszną, świeżą brzeczkę. Mam nadzieję, że gdy wrócę z pracy będą już szaleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Od razu postaraj się o temperaturę fermentacji minimum 24°C bo inaczej możesz na odfermentowanie kilka tygodni. Choć skoro to gęstwa to pewnie wiesz że są ciepłolubne. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Wiem. Do tego grzejemy w mieszkaniu w okolicach 24 stopni więc nie ma stresu Poza tym zakładam zostawienie gęstwy na dodawanie jej w trakcie burzliwej, bo przy takiej gęstości początkowej wyjścia nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 No to moja mała piwowarka właśnie ześrutowała ze mną 300 g caraaroma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Po 4 godzinach od zadania drożdży fermentor rano ładnie napęczniał, więc zwolniłem pokrywę. Warstwa drożdży miała jakiś 1 cm. Myślę, by po tygodniu dodać kolejną porcję świeżych drożdży by lepiej odfermentowały. Mam 19 l 20°Blg Planowo ma być 21°Blg i 20 litrów. Ile cukru rozrobić by gęstość wzrosła do planowanego poziomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Po 4 godzinach od zadania drożdży fermentor rano ładnie napęczniał, więc zwolniłem pokrywę. Warstwa drożdży miała jakiś 1 cm. Myślę, by po tygodniu dodać kolejną porcję świeżych drożdży by lepiej odfermentowały. Mam 19 l 20°Blg Planowo ma być 21°Blg i 20 litrów. Ile cukru rozrobić by gęstość wzrosła do planowanego poziomu? Brakuje ci 10g cukru na każdy z kg brzeczki . Nie wchodząc w zagadnienia związane z przeliczaniem objetości na kilogramy możesz w uproszczeniu przyjąć, że brakuje ci 10g cukru na 1l czyli 190g, plus 210g cukru na zwiększenie objętości brzeczki o litr Łącznie więc potrzebujesz 400g cukru. Cukier będzie miał objętość 400g x 0,62 = 248ml, czyli musisz dodać do cukru 752ml wody i taki syrop dodać do brzeczki. Jeśli będziesz potrzebował dokładniejszych obliczeń uwzględniających przeliczanie na kilogramy brzeczki to daj znać a wyliczę ci, ale to dopiero wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Po 11 dniach fermentacji gęstość zeszła z 20 do 10oBlg Warstwa drożdży na powierzchni, trochę piany. Zobaczymy za 3 dni, jak nie zejdzie niżej pewnie zrobię starter i dodam nową porcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dzisiejszy pomiar 9oBlg. Trochę pobujałem. Zobaczymy czy pójdzie niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) 21 Gy. 4 stycznia 7oBlg, 6 stycznia 6,5oBlg. Widać unoszący się CO2 Edytowane 6 Stycznia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Właśnie podsumowałem 2011 rok. 5 warek, w sumie 162 litry piwa. Wyróżnienie w konkursie tradycji kulinarnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 5,5oBlg Dziś zlałem na cichą. Nie wiem czy jest sens. Po otwarciu fermentora brak aromatów cytrusowych, w smaku kwaskowate. Jak tak dalej pójdzie rzucę piwowarstwo w diabły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Nie rób tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 A w diabły, w szatany. Zrobię jeszcze fermentor stożkowy na bazie wiadra z BA. Kurde zachciało mi się wrzucić na koniec areometr i pewnie temu. Albo za często sprawdzałem gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Miałem kiedyś serię infekcji. Od tego czasu blg mierzę pod koniec chmielenia i po kolejnych fermentacjach , burzliwą i cichą robię w zamkniętych fermentatorach z fermentką wypełnioną spirytusem , kranik po każdej warce rozkręcam i traktuję kretem. Teraz z kwasami mam spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 kranik po każdej warce rozkręcam i traktuję kretem. Znaczy wykręcasz z fermentora i wrzucasz do kreta czy wykręcasz i rozbierasz na części pierwsze? Bo ja co jakiś czas wyciągam obrotową część kranika (nie mylić z czerwonym kurkiem) i wówczas jest ładny dostęp do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Znaczy wykręcasz z fermentora i wrzucasz do kreta czy wykręcasz i rozbierasz na części pierwsze? Bo ja co jakiś czas wyciągam obrotową część kranika (nie mylić z czerwonym kurkiem) i wówczas jest ładny dostęp do środka. Rozbieram na części pierwsze. Nie pobieram próbek podczas fermentacji , tylko przy przelewaniu na cichą i rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Dziś warka nr 21 o nazwie 21 Gy pójdzie do butelek. Odfermentowała do 3,5oBlg. Do refermentacji poszło 130 g cukru. Wlane w 38 butelek. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 I bum (nie mylić z handlową nazwą ibuprofenu). Dziś otworzyłem drugą butelkę. Poprzednia, pita tydzień temu pachniała acetonem. Dzisiejsza nie. No, a później w mieszkaniu huk. Strzeliła inna butelka. Wysycenie nie jest duże, przy otwieraniu piwo nie wychodzi z butelki. Strzeliła cienkościenna jednorazówka, mam nadzieję, że tylko ta miała ochotę na wybuchy. Oj nasprzątałem się. Piwa stały na górnej półce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Post nr 2000 Dziś sfabrykowałem etykiety do 21 Gy. Oczywiście z promieniotwórczym obrazkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się