amap Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Post nr 2000 Dziś sfabrykowałem etykiety do 21 Gy. Oczywiście z promieniotwórczym obrazkiem. a gdzie fotka? chwalić mi się zaraz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) a gdzie fotka? chwalić mi się zaraz... Poprawiona etykieta Edytowane 18 Lutego 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Stanowczo zamawiam flaszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Stanowczo zarezerwowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wymienię flaszkę na Saisony , oczywiście te co dostałem od Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Ja po jedną, nie będę jechał! Ale na wymianę mogę coś przywieźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 a ja mam za daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Skąd pomysł na taką radioaktywną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Pomysł banalny. Warzone w trakcie radioterapii Weroniki, dostawała w sumie 21 grejów, stąd nazwa i ekstrakt (no, ekstrakt nieco naciągnięty, ale trzymajmy się wersji, że ballingometr oszukuje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 No to bawię się w odgazowywanie piwa. Zakończenie fermentacji na saisonach przy 3,5 Blg to zdecydowanie za wcześnie. 130 g cukru dodane do 19 litrów piwa i jest zdecydowanie przegazowane. Dziś patentowce otwierałem 3 razy i za każdym razem ładnie strzelało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 21 Gy w 34 dni od butelkowania. Upuszczanie nadmiaru gazu pomogło. Piana sterczy jak po skrzyżowaniu prostamolu z viagrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Hmmmm, kiedy będę w pobliżu? Muszę zmienić plany i przejechać się w Twoje okolice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Zmieniaj, tylko daj znać kiedy, bym był w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 A tam zaraz w pracy, ja gps-u nie mam, zresztą bywałem w Mroczy to i do Ciebie trafię. Dla mnie to teraz wyprawa że ho, ho, kiedyś miałem bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No my zdecydowanie rzadziej bywamy w Bydgoszczy, co mnie bardzo cieszy, więc też będzie gorzej z wymianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Jak ogarnę bałagan w organizacji to się odezwę konkretnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Dziś podano mi cenę spawania kega. Pierwotnie miał być tylko nypel, ale zacząłem się zastanawiać nad odcięciem kołnierza i ponownym wspawaniem. Cena zabawy TIGiem to raptem 20 zł za 10 cm Cięcie liczone osobno. Chrzanię, dam wspawać tylko nypel, a kołnierz przerobię później spawarką elektryczną i elektrodami do KO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Dziś dotarł do mnie kurier ze słynnymi fermentorami za 6 zł i w nich był prezent od Shootera 6 butelek gęstw. WB-06, US-05, Saison, Munich lager, Irish ale, Hella bock. Trza będzie warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Dziś dotarł do mnie kurier ze słynnymi fermentorami za 6 zł i w nich był prezent od Shootera 6 butelek gęstw. WB-06, US-05, Saison, Munich lager, Irish ale, Hella bock. Trza będzie warzyć. To się chłopie sprężaj bo zaraz temperatury pójdą w górę i będziesz z PETami biegać Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Piana sterczy jak po skrzyżowaniu prostamolu z viagrą. ale to jakaś podrabiana wiagra, a nie oryginalna ukraińska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 22 W stronę pszenicy. Zasyp: Pilzneński 8,2 kg Pszeniczny 2 kg Zacieranie: Woda 23 l. 40oC 10 min. 68oC 40 min. Filtracja 4,5 godziny!!! Nigdy więcej 10 kg słodu w 30 litrowym garnku!! Nigdy!! Tak samo nigdy więcej 10 kg słodu w fermentorze do filtracji!! Nigdy!! Garnek przypalony, gratisowo odpadł fragment emalii. Jeszcze nie wiem jak duży, przypalenie skutecznie maskuje dno. W trakcie filtracji wymieniłem oplot na naciętą rurkę. Leciało tak samo. Jakby fermentor miał poważny przerost prostaty. Chmielenie: Marynka 40 g 60 min. Lubelski szyszka 20 g 10 min. Drożdże: Starter z gęstwy WB-06 płukanej ClO2 12ppm przez 1 godzinę. Wyszły 43 litry 12oBlg Butelkowane 18 kwietnia zeszlo do 3 Blg dodane 200 g cukru Czy tylko mi się wydaje, że przy gotowaniu w kegu taboret powinien mieć wyżej umieszczony palnik? Dałem je na konkurs Dziedzictwo Kulinarne. Smaki regionów. Zajęło pierwsze miejsce w kategorii napojów i nalewek. Edytowane 19 Maja 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Czy tylko mi się wydaje, że przy gotowaniu w kegu taboret powinien mieć wyżej umieszczony palnik? Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dlaczego? bo przez kołnierz płomień jest dalej od dna gara. Nie mniej jednak wydaje mi się że ten sam kołnierz sprawia, że ciepło się "kotłuje" pod garnkiem poprawiając wydajność grzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 A ja miałem wrażenie, że dużo słabiej wrze. Ale to może wina wyższego a węższego naczynia. Kurde. Trzeba zainwestować w wymiennik płytowy, pompę i wąż do podpięcia się do kranu. Dźwiganie kega z brzeczką by wrzucić go do taczki przerasta moje możliwości. Niemal poparzyłem sobie twarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Ja z reguły nie chłodzę, po zdjęciu z palnika wkładam na kega 30l, robię łirpola i dekantuje do fermentora.I tak pozostawiam do wystygnięcia. Rzadko używam chłodnicy ale jak już ro rozwijam wąż i nigdzie nie taszczę kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się