Skocz do zawartości

Krajeński Browar Domowy.


Sojer

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm zlanie gorącej też w sumie by mnie urządzało. Chłodzenie i wlewanie do fermentacji w garażu odpada. Blaszak, drewno do kominka, Bóg raczy wiedzieć jakie skarby latają w powietrzu. Zrobię talię na wielokrążku i pójdzie łatwiej.

DSC00248.jpg

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

No to dziś wreszcie zakończyłem temat spawania. Stelaż gotowy, pewnie razu jednego zafunduję sobie pompę do wysładzania, acz to raczej zbędny bajer w tej chwili. Raczej pójdę w beczkę do spożywki o poj. 50 lub 60 l jako kadź zacierna.

Zdjęcia dam przy okazji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23

02 maja 2012

 

Warka, a właściwie półtorej, bo zacierałem 2 razy po 5 kg, a chmieliłem całość w jednej turze.

 

Zasyp:

pilzneński 9 kg

monachijski 1 kg

 

Zacieranie:

65oC 40 min.

72oC 30 min.

 

Chmielenie:

Marynka 27 g

Lubelski 10 g

 

Wyszły 50 litrów, 11,5oBlg

 

Zlane na gorąco do fermentorów (za radą Anteksa), stygnie w brodziku zalanym zimną wodą.

 

Drożdże (tu pewien eksperyment): gęstwa WB-06

 

Butelkowane 10 maja

Odfermentowało do 2oBlg

 

Refermentajca cukier 220 g

 

By nie było za łatwo. Poparzone lewe kolano i prawe podudzie (szczęśliwie lekko), a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się wrócić, by ubrać długie spodnie.

Bajer drugi: zapomniałem, że keg nagrzewa się inaczej niż garnek. Po gotowaniu postawiłem go na skrzynce po piwie. Szczęśliwie w pobliżu miałem deskę, na którą zdołałem go przedostać. Całkiem nieźle się wtopił.

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24

Grodziskie

Pilzneński wędzony bukiem 4 kg

Pszeniczny 3 kg

 

Zacieranie:

65oC 40 min. i dekokcja

72oC 30 min.

Od 30 minuty zacierania wrzucone 10 g chmielu Iunga 11,1 alfa kw.

 

Chmielenie zasadnicze:

Iunga 10 g 60 min.

Lomik 50 g 60 min. (4,4 alfa kw.)

Lomik 50 g 10 min.

 

Wyszło 48 litrów 8oBlg

 

Zadane gęstwą WB-06

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.