Sojer Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Hmmm zlanie gorącej też w sumie by mnie urządzało. Chłodzenie i wlewanie do fermentacji w garażu odpada. Blaszak, drewno do kominka, Bóg raczy wiedzieć jakie skarby latają w powietrzu. Zrobię talię na wielokrążku i pójdzie łatwiej. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Warka 22 zabutelkowana z dodatkiem 200 g cukru. Wyszło 81 butelek 0,5 l i 8 butelek 0,3 l. Pora myśleć o kolejnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 No to dziś wreszcie zakończyłem temat spawania. Stelaż gotowy, pewnie razu jednego zafunduję sobie pompę do wysładzania, acz to raczej zbędny bajer w tej chwili. Raczej pójdę w beczkę do spożywki o poj. 50 lub 60 l jako kadź zacierna. Zdjęcia dam przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Zdjęcia Tomku poprosimy. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Jutro. Dziś nie robiłem. Miałem wystarczająco atrakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Warka 23 02 maja 2012 Warka, a właściwie półtorej, bo zacierałem 2 razy po 5 kg, a chmieliłem całość w jednej turze. Zasyp: pilzneński 9 kg monachijski 1 kg Zacieranie: 65oC 40 min. 72oC 30 min. Chmielenie: Marynka 27 g Lubelski 10 g Wyszły 50 litrów, 11,5oBlg Zlane na gorąco do fermentorów (za radą Anteksa), stygnie w brodziku zalanym zimną wodą. Drożdże (tu pewien eksperyment): gęstwa WB-06 Butelkowane 10 maja Odfermentowało do 2oBlg Refermentajca cukier 220 g By nie było za łatwo. Poparzone lewe kolano i prawe podudzie (szczęśliwie lekko), a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się wrócić, by ubrać długie spodnie. Bajer drugi: zapomniałem, że keg nagrzewa się inaczej niż garnek. Po gotowaniu postawiłem go na skrzynce po piwie. Szczęśliwie w pobliżu miałem deskę, na którą zdołałem go przedostać. Całkiem nieźle się wtopił. Edytowane 12 Maja 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Obiecane zdjęcia (nie miałem czasu na artystyczne kadry). Te przycięte płaskowniki służą do podwieszenia taboretu gazowego. Prawdę mówiąc lepszy byłby taboret na trójnogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 A to skrzynka po spotkaniu z kegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Zdjęcie z ostatnich pokazów w Osieku nad Notecią. Jedna z wielu pogaduszek o produkcji piwa. Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Mistrz tłumaczy a świta śrutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Śmiejcie się. Trzy kg ześrutowały się same. Następnym razem wezmę więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Warka 24 Grodziskie Pilzneński wędzony bukiem 4 kg Pszeniczny 3 kg Zacieranie: 65oC 40 min. i dekokcja 72oC 30 min. Od 30 minuty zacierania wrzucone 10 g chmielu Iunga 11,1 alfa kw. Chmielenie zasadnicze: Iunga 10 g 60 min. Lomik 50 g 60 min. (4,4 alfa kw.) Lomik 50 g 10 min. Wyszło 48 litrów 8oBlg Zadane gęstwą WB-06 Edytowane 19 Maja 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Sam wędziłeś ten Pilzneński? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Gdzie tam sam, pewnie zaangażował kogoś podczas pogadanki Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Naturalnie nie miałem na myśli, że Tomek osobiście wędził, tylko w czasie pogadanki uczył wędzić. Następnym razem zrobią za niego piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 W sumie to Tomku powinieneś zacząć część praktyczną od sprzątania browaru i mycia sprzętu, jak już się obrobią to zapraszam do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 I to się nazywa optymalizacja kosztów produkcji Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Sam wędziłem. Najbliższy pokaz już w sobotę, w pracy, w ramach nocy muzeów będę wykładał o piwie i pokazywał zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Czego się nie zrobi, by uniknąć dźwigania. A poza tym dostałem przykaz, by warzyć w mieszkaniu... Co się dzieje z moją żoną... Wpływ niedzielnej nagrody czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Kur... Pojechałem dziś do Globalmaltu po słód pilzneński. Hurtowe zamówienie dzielone na trzech. Odebrałem, wróciłem do domu i zadzwonili, że magazynier wydał mi dwa worki monachijskiego ciemnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Będziesz dzielił ten monachijski?? Podłączyłbym się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Ja też jestem chętny, szczegóły poszły na GG, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Mogę się wymienić na pilzneński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 15 kg mogę wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się