Jankasper Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Taka sytuacja, rok temu zrobiłem stouta z 2kg pilzneńskiego, 1kg munich II, 2 kg wiedeńskiego, po 300g płatków jęczmiennych i owsianych, 300g karmelowego 150 -oraz 300g jęczmienia palonego. Piwo zacierane na słodko, fermentowae na chłodno S04, mocno dochmielone. Wyszło ładne czrne piwo, z czerwonym/rubinowym tłem. Kapslowane 26.05.2017 Schodziło fajnie, ale butelczynę dałem do piwniczki- beczka na deszczówkę wkopana w ziemię. Dzisiaj otwieram, nalewam, pachnie cudnie, mocno się pieni. I jak w temacie. Było czarne, jest bursztynowe. Paloność w smaku raczej w tle. Co się stało mojemu murzynku, że jest mocno melanoidynowy? W sumie to nie problem, piwko lepiej niż przednie, ale mnie to ciekawi. Edytowane 13 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Moze albinos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Ktoś dobrał się do piwniczki tamto piwo wypił, a porzucił ci jakas karmelowa APA, w zamian.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 pierwiastki odpowiadające za czarny kolor są cięższe od wody i alkoholu - z czasem zawsze opadają na dno. wystarczy lekko zamieszać butelkę przed nalaniem i powinno banglać. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 17 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said: pierwiastki odpowiadające za czarny kolor są cięższe od wody i alkoholu - z czasem zawsze opadają na dno. wystarczy lekko zamieszać butelkę przed nalaniem i powinno banglać. W sumie nie sprawdziłem jak tam osad. Mam jeszcze 2 egzemplarze do leżakowania. Za kwartał sprawdzę czy czerń siedzi na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi