PiotrB Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Wita. Mam problem z piwem mojej 3 warki. Uwarzyłem 15 litrów Dry Stouta 16 blg. Po schłodzeniu słabo napowietrzyłem brzeczkę przy przelewaniu do fermentora. Zadane zostały US-04 suche, które wcześniej uwodniłem. Po 2 tygodniach fermentacji w temperaturze 20st blg zjechało do 8,5. Piwo poszło na cichą fermentację, ale niestety po tygodniu leżenia dalej jest 8,5 blg i raczej nie sądze, żeby spadło. Piwo w smaku jest ok, żadna infekcja się nie wdała. Pytanie czy piwo o takim wysokim BLG mogę zabutelkować? Do refermentacji używam glukozy. Obawiam się granatów, jednak szkoda mi wylać tyle dobrego piwa. Planowałem zabutelkować z dodatkiem 3 gram glukozy na butelkę. Czy będzie to dobre rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Mogłeś nie przelewać na cichą jak było tak duże blg. Ja bym zostawił to piwo na tydzień lub dwa i zobaczył czy coś jeszcze zejdzie. s04 nie są mocno żarłoczne ale jakieś duże to blg. W jakie temperaturze zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, PiotrB napisał: zjechało do 8,5. Czym robisz pomiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrB Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Pomiary robię spławikiem. Zacierałem w temperaturze 68 stopni przez 70 minut później na 10 minut do 78 stopni. Moim zdaniem tak wysokie BLG jest winą tego, ze nie napowietrzyłem brzeczki przy przelewaniu do fermentora. Szkoda wylewać, bo w smaku jest dobre, boję się żeby granaty nie wyszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 te drożdże płytko odfermentowują, plus do tego zacieranie na słodko, plus ten styl piwa = dużo cukru zostaje. potrzymaj tydzień-dwa, może zejdzie głębiej (ale pewnie nie). jak nie zejdzie to butelkuj z cukrem - tylko co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przegazowuje. bon apettit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Ile czasu uwadniałeś drożdże? Zacieranie w 68°C i 16 BLG to nie dry stout tylko FES albo bardziej sweet stout S-04 czasami mają laga, mogłeś nie przelewać, ale teraz już za późno. Nie sądzę, że coś już się zmieni, na wszelki wypadek daj mniej surowca do refermentacji, dałbym nagazowanie na 2,2 v/v i co jakiś czas kontrolował co się dzieje. Jak nagle zaczną się przegazowywać to wszystko do lodówki i do szybkiego wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrB Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Drożdże uwadniam zawsze ok 2 - 3 godzin. To moja #3 warka więc cały czas się uczę Podstawowym błędem był zły pomiar po wysładzaniu - nie wymieszałem brzeczki, tylko pobrałem próbkę z góry gara - balingomierz pokazał 8 blg. Byłem przekonany, że wysładzanie poszło słabo i przez to mocniej gotowałem żeby odparować więcej i zagęścić piwo i w efekcie dostałem 16 blg. Dam mniej cukru do refermentacji i poleci w butelki, niech się dzieje co chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 1 minutę temu, PiotrB napisał: Drożdże uwadniam zawsze ok 2 - 3 godzin Za długo. Uwadniaj pół godzinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrB Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 40 minut temu, Jancewicz napisał: Za długo. Uwadniaj pół godzinki Dzieki za radę. Pozdrawiam z Chrząstawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 I to max pół godziny, 20 minut jest optymalne. Później zaczynają padać z głodu. Biorąc pod uwagę trzy czynniki: -słabe napowietrzenie -za mało drożdży (część zdechła z głodu) -szczep który czasami ma laga obawiam się, że piwko musisz szybko wypić, bo podczas rozlewu dostaną trochę tlenu i mogą zacząć dojadać resztki cukrów. Cóż, człowiek uczy się na błędach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się