filip4x Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Cześć! Problem: uwarzyłem RISa, dokładna receptura w temacie mojego browaru. Gęstość początkowa 21 Blg, po 1,5 tyg. zeszło do 8 Blg, po ok. 15 dniach ani drgnie, zamieszałem brzeczkę, żeby wzbudzić drożdże i postawiłem bliżej okna, żeby miały cieplej. Po 22 dniach nic nie zeszło, zlałem na cichą. Drożdże Danstar Nottingham, gęstwa, objętość piwa teraz to 5,5l. Miałem nadzieję na odfermentowanie w okolicach 6 Blg, poczytałem trochę wątków, niektórzy piszą żeby czekać, niektórzy żeby dodać świeże drożdze. Pytanie: co radzicie w takiej sytuacji? Dać sobie spokój, poczekać jeszcze ze 2 tyg. i jeśli się nie ruszy to butelkować? A może dodać saszetkę świeżych drożdży? A jeśli tak to jakich? W ogóle wydaje mi się, że z tymi drożdżami miałem problem, to była gęstwa 3 pokolenie, poprzednie piwa zeszły mi z 13 i 14 Blg do 4 Blg tylko. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Zrób łącznie z półtora miesiąca burzliwa plus cicha i butelkuj. 8 z 21 to nie jakaś tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Napisz coś więcej, zasyp i przede wszystkim zacieranie (komu się chce szukać po stronach z Twoimi zapiskami?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip4x Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zasyp to było 3 kg pale ale i po 0,1 kg czekoladowy i karmelowy. Zacieranie 60 min na lenia od 67 do 61 °C, 10 min w 72 °C, wygrzew do 78 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi