c64club Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Mam problem z sąsiadem Chłop lubi dobre piwo, ale po większości go skręca w kiszkach bo generalnie nie powinien spożywać potraw o kwaśnym odczynie. Czym go mogę poczęstować (ew. jakie style polecić do zakupu), żeby było smacznie a nieszkodliwie? Stouty raczej odpadają (palony słód), kwachy z definicji nie przejdą. Edytowane 5 Czerwca 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) @c64club raczej wszystkie piwa będą miały odczyn kwaśny. Chyba na każdym etapie produkcji brzeczka/piwo obniża swoje pH. Również nagazowanie piwa CO2 obniży pH, bo powstanie kwas węglowy, który na skutek dysocjacji wprowadzi jeszcze wiecej jonów H+. Nawet dekstryny niestrawione podczas fermentacji mają odczyn lekko kwaśny. Ze swojej strony, jak moge wtrącić, jeżeli chłop ma problemy z kwaśnymi rzeczami, to nie bawiłbym się w lekarza/dietetyka, a jedyne co bym polecał to wizyta u odpowiedniego specjalisty, o ile jeszcze tam nie był Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Daniel() Korekta po autokorekcie telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Był. I ów specjalista zalecił mu poszukanie piw o jak najmniej kwaśnym odczynie (plus oczywiście minimalna ilość) skoro lubi piwo. Zmienił biedak dietę i to dosyć mocno, ale tęskno mu za "browarkiem", w dodatku jakimś smacznym a nie do narąbania się. Wiem, że piwo generlnie jest kwaśne (dżordże to lubią), że CO2 nie czyni go bardziej alkalicznym, ale spośród stylów inne niż "kwachy" powinno się dać wybrać coś o niższym Ph jak i o wyższym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Może jakieś zacierane bez zakwaszania brzeczki? Na wodzie z dużą zawartością HCO3 i dodatkowo płytko, bardzo płytko odfermentowane. Tylko nie wiem czy będzie to dobre, chyba może mieć posmak mydlin. Tak zgaduję, bo generalnie to albo na etapie zacierania obniża się pH zacieru do ok. 5,2, albo tak czy inaczej pH spadnie po fermentacji do zdaje się 4-4,5 (nie pamiętam teraz dokładnie). Edytowane 9 Czerwca 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się