Jump to content

American Witbier z ekstraktów


Recommended Posts

Hej, 

Będę teraz ważył swoją drugą warkę(pierwsza była z brewkitu), a teraz chcę pójść krok dalej i uwarzyć piwo z ekstraktów. Wybór padł na Witbiera, ale nie chciałbym zrobić 20l tego samego piwa, więc czy jest możliwość zrobienia 10l standardowego Witbiera, a drugie 10 fermentować w innym fermentorze i nachmielić na zimno amerykańskimi chmielami? Nie będą one się kłóciły z chmielami dodanymi do standardowego Witbiera i czy można będzie to potem nazwać American Witbierem? A może jeszcze coś ciekawego można zrobić z częścią brzeczki? Dzięki za rady ;)

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Alek1 said:

Hej, 

Będę teraz ważył swoją drugą warkę(pierwsza była z brewkitu), a teraz chcę pójść krok dalej i uwarzyć piwo z ekstraktów. Wybór padł na Witbiera, ale nie chciałbym zrobić 20l tego samego piwa, więc czy jest możliwość zrobienia 10l standardowego Witbiera, a drugie 10 fermentować w innym fermentorze i nachmielić na zimno amerykańskimi chmielami? Nie będą one się kłóciły z chmielami dodanymi do standardowego Witbiera i czy można będzie to potem nazwać American Witbierem? A może jeszcze coś ciekawego można zrobić z częścią brzeczki? Dzięki za rady ;)

Fermentuj razem.  Potem cześć zabutelkuj,  część nachmiel na zimno.  Będziesz miał ładne porównanie.  Jeśli nie planujesz używać dalej gestwy, polecam trochę kolendry i skórek gorzkich,  tak po 10g, wrzucić po 10 dniach na 4 na burzliwa.  Potem zlewasz to i część do butelek a część chmiel na zimno.  Citra cascade i amarillo fajnie się komponuje.  

Link to comment
Share on other sites

Z drugiej strony jak zrobisz na drożdżach do Witbiera, dodasz kolendry i skórki pomarańczy do gotowania, i bedziesz fermentował w temperaturach witbiera, to dodanie chmielu na zimno do połowy warki nie zrobi minimalną różnicę. Drożdże i przyprawy witbierowe przykryją prawie każdą ilość chmielu - musiałbyś sypać szuflami. 

Ale masz kilka opcji (ja bym kombinował w tę stronę):

1. Zrobić 20 litrów piwa, potem podzielić na dwie części - jedną fermentować drożdżami do wita w temp powyżej 20C, drugą czymś super neutralnym około 16C i chmielić na zimno

2. Podzielić na dwie partie 10 litrów przed dodaniem do gotowania kolendry i skórki pomarańczy (czyli na ostatnie 10 minut). Połowę zrobić jak klasycznego witbiera, drugą przerobić na amerykańską pszenicę - duuużo chmielu, neutralne drożdże, niższa temperatura fermentacji.

3. Podzielić to przed gotowaniem na dwie partie - jak robisz z ekstraktów to po prostu podziel na pół :) Z jednej Wita, z drugiej już co tam chcesz - nawet IPA ci wyjdzie :)

 

Ogólnie ekstrakty dają ci super dużo możliwości, możesz kombinować, dodawać płatki, przyprawy. 

Napisz może jaki masz przepis na tego wita to będzie łatwiej coś wymyśleć :) 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, porman napisał:

możesz kombinować, dodawać płatki

Do ekstraktów? Jak? Bo tylko partial mash wchodzi w grę, mało to komfortowe. Ekstrakty właśnie dają mało możliwości. 

 

I tak nie będzie to klasyczny witbier. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Henx napisał:

Do ekstraktów? Jak? Bo tylko partial mash wchodzi w grę, mało to komfortowe. Ekstrakty właśnie dają mało możliwości. 

 

I tak nie będzie to klasyczny witbier. 

No oczywiście, partial mash. Baza z ekstraktów, wszelkie dodatki z ziaren. Amerykanie sa fanami takich rozwiązań i sobie chwalą :) Co do komfortu to dyskusyjne - łatwiej zrobić partial mash niż pełne zacieranie. 

I oczywiście nie wyjdzie klasyczny witbier - z ekstraktów żadne piwo nie będzie klasyczne. Ale to założenie akurat przyjmujemy od początku, bo mowa o ekstraktach właśnie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.