Alek1 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Hej, Będę teraz ważył swoją drugą warkę(pierwsza była z brewkitu), a teraz chcę pójść krok dalej i uwarzyć piwo z ekstraktów. Wybór padł na Witbiera, ale nie chciałbym zrobić 20l tego samego piwa, więc czy jest możliwość zrobienia 10l standardowego Witbiera, a drugie 10 fermentować w innym fermentorze i nachmielić na zimno amerykańskimi chmielami? Nie będą one się kłóciły z chmielami dodanymi do standardowego Witbiera i czy można będzie to potem nazwać American Witbierem? A może jeszcze coś ciekawego można zrobić z częścią brzeczki? Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 24 minutes ago, Alek1 said: Hej, Będę teraz ważył swoją drugą warkę(pierwsza była z brewkitu), a teraz chcę pójść krok dalej i uwarzyć piwo z ekstraktów. Wybór padł na Witbiera, ale nie chciałbym zrobić 20l tego samego piwa, więc czy jest możliwość zrobienia 10l standardowego Witbiera, a drugie 10 fermentować w innym fermentorze i nachmielić na zimno amerykańskimi chmielami? Nie będą one się kłóciły z chmielami dodanymi do standardowego Witbiera i czy można będzie to potem nazwać American Witbierem? A może jeszcze coś ciekawego można zrobić z częścią brzeczki? Dzięki za rady Fermentuj razem. Potem cześć zabutelkuj, część nachmiel na zimno. Będziesz miał ładne porównanie. Jeśli nie planujesz używać dalej gestwy, polecam trochę kolendry i skórek gorzkich, tak po 10g, wrzucić po 10 dniach na 4 na burzliwa. Potem zlewasz to i część do butelek a część chmiel na zimno. Citra cascade i amarillo fajnie się komponuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Z drugiej strony jak zrobisz na drożdżach do Witbiera, dodasz kolendry i skórki pomarańczy do gotowania, i bedziesz fermentował w temperaturach witbiera, to dodanie chmielu na zimno do połowy warki nie zrobi minimalną różnicę. Drożdże i przyprawy witbierowe przykryją prawie każdą ilość chmielu - musiałbyś sypać szuflami. Ale masz kilka opcji (ja bym kombinował w tę stronę): 1. Zrobić 20 litrów piwa, potem podzielić na dwie części - jedną fermentować drożdżami do wita w temp powyżej 20C, drugą czymś super neutralnym około 16C i chmielić na zimno 2. Podzielić na dwie partie 10 litrów przed dodaniem do gotowania kolendry i skórki pomarańczy (czyli na ostatnie 10 minut). Połowę zrobić jak klasycznego witbiera, drugą przerobić na amerykańską pszenicę - duuużo chmielu, neutralne drożdże, niższa temperatura fermentacji. 3. Podzielić to przed gotowaniem na dwie partie - jak robisz z ekstraktów to po prostu podziel na pół Z jednej Wita, z drugiej już co tam chcesz - nawet IPA ci wyjdzie Ogólnie ekstrakty dają ci super dużo możliwości, możesz kombinować, dodawać płatki, przyprawy. Napisz może jaki masz przepis na tego wita to będzie łatwiej coś wymyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 5 godzin temu, porman napisał: możesz kombinować, dodawać płatki Do ekstraktów? Jak? Bo tylko partial mash wchodzi w grę, mało to komfortowe. Ekstrakty właśnie dają mało możliwości. I tak nie będzie to klasyczny witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 2 godziny temu, Henx napisał: Do ekstraktów? Jak? Bo tylko partial mash wchodzi w grę, mało to komfortowe. Ekstrakty właśnie dają mało możliwości. I tak nie będzie to klasyczny witbier. No oczywiście, partial mash. Baza z ekstraktów, wszelkie dodatki z ziaren. Amerykanie sa fanami takich rozwiązań i sobie chwalą Co do komfortu to dyskusyjne - łatwiej zrobić partial mash niż pełne zacieranie. I oczywiście nie wyjdzie klasyczny witbier - z ekstraktów żadne piwo nie będzie klasyczne. Ale to założenie akurat przyjmujemy od początku, bo mowa o ekstraktach właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się