Jump to content

American Wheat vs Pulpa z Marakui


Recommended Posts

Cześć,

 

Zainspirowany trapezem z Radugi chciałem zrobić coś na jego wzór. Na cichą fermentacje dodałem trzy puszki pulpy z marakui.

 

https://ad.doubleclick.net/ddm/clk/412038694;212824914;f;u=ds&sv1=33189870595&sv2=3057806593380003&sv3=2667735482633153890&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE;%3fhttp://allegro.pl/i7348449246.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_plaean_noss_delikatesy&ev_adgr=plaean_noss_delikatesy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

 

Brzeczka na chwile obecną wygląda jak na zdjęciu. Widać, że drożdżą raczej to smakuje... i tutaj moje pytanie - ile to może trwać?? Zdjęcie po pięciu dniach od dodania pulpy. Drożdże US-05

 

Z góry dzięki za pomoc!!

34C5E16C-D5C0-4935-A997-EA845E0D5209.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

W puszkach jest bardzo dużo cukru. Najlepiej kupić taką, gdzie jest 100% pulpy, np. tą http://allegro.pl/amg-przecier-z-marakui-100-pulpa-marakuja-1-5kg-i7212235232.html. Sam robiłem AW, gdzie dodałem produkt z mojego linku. Drożdże ledwo się obudziły, a do tego jest fajna kwaśność i obłędny aromat. Piwo ląduje jutro w corneliusie i kilku butelkach.

Edited by Bachi
Link to comment
Share on other sites

Daj im trochę czasu. U mnie w kwasie pulpa z mango i z marakui opadła na dno, trzymałem hmm chyba z 2 tygodnie jakoś. Jednak ja użyłem trochę mniej - 1 puszka mango i 1 marakui, no i upewniłem się że nie były dosładzane.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj.

Mam  pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą.

W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu 

Pytanie brzmi

Czy te drożdże na cichej  do produkują  dodatkowy alkohol ?

Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, BrowarStres napisał:

Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj.

Mam  pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą.

W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu 

Pytanie brzmi

Czy te drożdże na cichej  do produkują  dodatkowy alkohol ?

Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki.

Pozdrawiam

Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol.

Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. 

Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje.   

A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru.

Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. 

 

Link to comment
Share on other sites

Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol.

Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. 

Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje.   

A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru.

Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. 

 

 

Chodziło o dodatkowy alkohol

.zakładając że na burzliwej  z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz  pulpe  wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.?

Czy  przyjąć  jako właściwy pomiar alkoholu  pierwszą burzliwą ?

Dzięki za podanie ilości

 

Edited by BrowarStres
Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, BrowarStres napisał:

Chodziło o dodatkowy alkohol

.zakładając że na burzliwej  z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz  pulpe  wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.?

Czy  przyjąć  jako właściwy pomiar alkoholu  pierwszą burzliwą ?

@BrowarStres najprościej wyliczyć z proporcji. Moszcze i pulpy owocowe bardzo rzadko przekraczają 14-15 Blg. Najczesciej jest to około 10- 12 blg. Zmierz ile ma Twoja pulpa. Jak będzie wysoko to mozesz zakładać, że jest dosładzana. Jak zmierzysz to wyjdzie Ci X Blg.

Wiesz ile masz piwa w fermentorze, dolewasz tam pulpę i poziom się podniesie. Powiedzmy o Y litrów, czyli tyle ile dolaleś. Waga i objętość pulpy nie jest taka sama, potrzebujesz objętości. Jak jest podana na opakowaniu możesz zsumować litraż podany przez producenta.

 

Teraz tylko proste działanie. 

Zakładam, masz 19 litrów piwa o ekstrakcie 12blg. 

 

19 * 12 + X * Y = (19 + Y) * Ekstrakt łączny

 

Zatem

Ekstrakt łączny = 19 * 12 + X * Y / (19 + Y)

 

Po skończonej fermentacji mierzysz FG i masz dość precyzyjny wynik.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.