kamil.maciejewski Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Cześć, Zainspirowany trapezem z Radugi chciałem zrobić coś na jego wzór. Na cichą fermentacje dodałem trzy puszki pulpy z marakui. https://ad.doubleclick.net/ddm/clk/412038694;212824914;f;u=ds&sv1=33189870595&sv2=3057806593380003&sv3=2667735482633153890&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE;%3fhttp://allegro.pl/i7348449246.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_plaean_noss_delikatesy&ev_adgr=plaean_noss_delikatesy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Brzeczka na chwile obecną wygląda jak na zdjęciu. Widać, że drożdżą raczej to smakuje... i tutaj moje pytanie - ile to może trwać?? Zdjęcie po pięciu dniach od dodania pulpy. Drożdże US-05 Z góry dzięki za pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 myślę że drożdże będą jadły tak długo aż zjedzą wszystkie cukry. i lepiej daj im trochę czasu jeśli chcesz uniknąć gushingu/wybuchających butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał: Na cichą fermentacje dodałem trzy puszki pulpy z marakui. https://ad.doubleclick.net/ddm/clk/412038694;212824914;f;u=ds&sv1=33189870595&sv2=3057806593380003&sv3=2667735482633153890&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE;%3fhttp://allegro.pl/i7348449246.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_plaean_noss_delikatesy&ev_adgr=plaean_noss_delikatesy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds W puszkach jest bardzo dużo cukru. Najlepiej kupić taką, gdzie jest 100% pulpy, np. tą http://allegro.pl/amg-przecier-z-marakui-100-pulpa-marakuja-1-5kg-i7212235232.html. Sam robiłem AW, gdzie dodałem produkt z mojego linku. Drożdże ledwo się obudziły, a do tego jest fajna kwaśność i obłędny aromat. Piwo ląduje jutro w corneliusie i kilku butelkach. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Czyli jednym słowem lepiej poczekać, aż piana opadnie, tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Daj im trochę czasu. U mnie w kwasie pulpa z mango i z marakui opadła na dno, trzymałem hmm chyba z 2 tygodnie jakoś. Jednak ja użyłem trochę mniej - 1 puszka mango i 1 marakui, no i upewniłem się że nie były dosładzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarStres Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj. Mam pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą. W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu Pytanie brzmi Czy te drożdże na cichej do produkują dodatkowy alkohol ? Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 6 minut temu, BrowarStres napisał: Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj. Mam pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą. W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu Pytanie brzmi Czy te drożdże na cichej do produkują dodatkowy alkohol ? Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki. Pozdrawiam Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol. Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje. A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru. Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarStres Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol. Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje. A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru. Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. Chodziło o dodatkowy alkohol .zakładając że na burzliwej z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz pulpe wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.? Czy przyjąć jako właściwy pomiar alkoholu pierwszą burzliwą ? Dzięki za podanie ilości Edytowane 18 Lipca 2018 przez BrowarStres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 14 minut temu, BrowarStres napisał: Chodziło o dodatkowy alkohol .zakładając że na burzliwej z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz pulpe wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.? Czy przyjąć jako właściwy pomiar alkoholu pierwszą burzliwą ? @BrowarStres najprościej wyliczyć z proporcji. Moszcze i pulpy owocowe bardzo rzadko przekraczają 14-15 Blg. Najczesciej jest to około 10- 12 blg. Zmierz ile ma Twoja pulpa. Jak będzie wysoko to mozesz zakładać, że jest dosładzana. Jak zmierzysz to wyjdzie Ci X Blg. Wiesz ile masz piwa w fermentorze, dolewasz tam pulpę i poziom się podniesie. Powiedzmy o Y litrów, czyli tyle ile dolaleś. Waga i objętość pulpy nie jest taka sama, potrzebujesz objętości. Jak jest podana na opakowaniu możesz zsumować litraż podany przez producenta. Teraz tylko proste działanie. Zakładam, masz 19 litrów piwa o ekstrakcie 12blg. 19 * 12 + X * Y = (19 + Y) * Ekstrakt łączny Zatem Ekstrakt łączny = 19 * 12 + X * Y / (19 + Y) Po skończonej fermentacji mierzysz FG i masz dość precyzyjny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarStres Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 dziękuje za wyczerpujące informację Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się