Pabllo_Lodz Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 24 minuty temu, Wuuu napisał: @Pabllo_Lodz chiller pomieści 6l płynu (33% glykol, 66% woda). Nie zmieniałem ustawień fabrycznych i domyślnie dąży do osiągnięcia temp -5C. Pochwal się koniecznie jak już coś sklecisz 6L płynu na 4 fermentatory czyli ok. 1.5 l jeden. Można by tak przyjąć bo tyle można podłączyć na raz do GF Chiller. To ja u siebie dam naczynie na 4l płynu, w zamiarze mam używać do 1 szt. bo tyle robię na raz. Przerabiam urządzenie do lodów Domo do 9201, wywaliłem wszystko oprócz kompresora, skraplacz robię z 8m 6mm miedzi miękkiej. Kompresor 1ph, sterownik stc1000 do chillera, do fermentatora od kol. Malinowy po wifi. Całość ma mieścić się w obudowie maszynki do lodów, ma być kompaktowe z możliwością wstawienia do szafki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ale, ale! W płaszczu fermentora zawsze zostaje jakies 600 ml. I przy dołączeniu nowego trzeba uzupełnić chiller taką dawką.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 przeczytałem caly watek i cześć użytkowników mowi ze da sie na kit'ie zbic temp , czesc ze sie nie da. jak po czasie uważacie ? Dam rade uzyskać stabilne 16C przy temp otoczenia 22-25C zaopatrzony w ew lodówkę turystyczna + pet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niejan Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 3.02.2020 o 12:46, leonzn napisał: przeczytałem caly watek i cześć użytkowników mowi ze da sie na kit'ie zbic temp , czesc ze sie nie da. jak po czasie uważacie ? Dam rade uzyskać stabilne 16C przy temp otoczenia 22-25C zaopatrzony w ew lodówkę turystyczna + pet ? Ja trzymam fermentor przy kegatorze, do którego wsadziłem pojemnik z zimną wodą i rurki od fermentora. Fermentuję w 19C, temp w pokoju ponad 21C (na oko), na 2-3h pompka włącza się na 1 min. Temperatura w lodówce 7,5 C. Edytowane 27 Lutego 2020 przez Niejan leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 22 minuty temu, Niejan napisał: Ja trzymam fermentor przy kegatorze, do którego wsadziłem pojemnik z zimną wodą i rurki od fermentora. Fermentuję w 19C, temp w pokoju ponad 21C (na oko), na 2-3h pompka włącza się na 1 min. Temperatura w lodówce 7,5 C. A jak zrobisz cold crash? Ostatnio robiłem cold crash 4 dni temperatura 4 stopnie i przy okazji nagazowanie piwa. Fermentację zaczynam od 18 stopni i zwiększam do 19.5 potem cicha 16 stopni i koniec w 4 stopniach. Nie wyobrażam sobie inaczej, skok jakościowy piw kolosalny. P.S Nie używam sprzętu GF tylko Glikol Chiller własnej produkcji. Fermentator stożkowy Fermzilla 55l koszt ok 700 zł. Koszt glikol Chiller max 500 zł. Te koszty opłaca się ponieść. Dziś zlewałem Black IAPA Darth Vader według @scooby_brew to co nie weszło do dwóch Corneliusów wylądowało w kuflu smak wypas, a jeszcze chmielenie na zimno w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niejan Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał: A jak zrobisz cold crash? Ostatnio robiłem cold crash 4 dni temperatura 4 stopnie i przy okazji nagazowanie piwa. Fermentację zaczynam od 18 stopni i zwiększam do 19.5 potem cicha 16 stopni i koniec w 4 stopniach. Nie wyobrażam sobie inaczej, skok jakościowy piw kolosalny. P.S Nie używam sprzętu GF tylko Glikol Chiller własnej produkcji. Fermentator stożkowy Fermzilla 55l koszt ok 700 zł. Koszt glikol Chiller max 500 zł. Te koszty opłaca się ponieść. Dziś zlewałem Black IAPA Darth Vader według @scooby_brew to co nie weszło do dwóch Corneliusów wylądowało w kuflu smak wypas, a jeszcze chmielenie na zimno w kegu. cold crash - w kegu, tyle, ze wczescniej robilem w fermentorze w lodówce, teraz w kegu w lodówce. Rozwiązanie z pojemnikiem na zimna wodę będzie działać tylko jeśli chcemy utrzymać temperaturę, bo działa jeśli woda zdąży się schłodzić między uruchomieniami pompki. Przy schładzaniu trzeba będzie dodać do pojemnika lodu. Edytowane 27 Lutego 2020 przez Niejan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom K Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 W dniu 20.12.2019 o 07:38, dan737 napisał: Tez docelowo u mnie trafia do kega i tam jest gazowane ale ciekawi mnie jaki bylby efekt nagazowania mocniejszego piwa na wartosc 1.8-2 i rozlew do butelek. Dokladnie z rozlewem nagazowanego piwa lubi byc problem, j3sli cos uda mi sie zmajstrowac dam znac co z tego wyszlo. Cześć, jak leci? udało się coś zmajstrować do utrzymania ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Tom K napisał: Cześć, jak leci? udało się coś zmajstrować do utrzymania ciśnienia? Niestety na tą chwilę sytuacja pozostaje bez zmian bo nic nie działałem w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 WIe ktoś coś o kontrolerze wifi do fermentora? Szukałem troche w interenecie ale jakby słuch zaginął. Tylko poniższy obrazek znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 jaka jest minimalna ilosc brzeczki ktora trzeba zalać fermentor aby przykrył płaszcz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Godzinę temu, leonzn napisał: jaka jest minimalna ilosc brzeczki ktora trzeba zalać fermentor aby przykrył płaszcz ? 19 litrów leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Co do kontrolera WiFi to cały czas nad nim pracują, swego czasu nawet był pokazany w Nowozelandzkim sklepie, ale bez możliwości zakupu. Jak rok temu z nimi mailowałem to dostałem info, że są preeliminary tests. Co do płaszcza, to zaczyna się około 10L, kończy na 19L. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 1 godzinę temu, MINIAK napisał: Co do płaszcza, to zaczyna się około 10L, kończy na 19L. 1 godzinę temu, andy1856 napisał: 19 litrów czy gdybym mial polowe pokrycia płaszcza czyli te 15l to myślicie ze chłodzenie byłoby efektowne ? zawsze robicie min 19l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Ucięło mi gdzieś ten fragment. Zrobiłem ŚmiećEjla, w fermentorze było 15L, finalnie rozlałem coś koło 12L. Nie zauważyłem, żeby dużo częściej się chiller włączał, a temp. fermentor trzymał. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertB Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) Cześć, W jaki sposób przelewacie piwo po schłodzeniu z GF do fermentora Conical ? Edytowane 20 Lipca 2021 przez NorbertB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 46 minut temu, NorbertB napisał: Cześć, W jaki sposób przelewacie piwo po schłodzeniu z GF do fermentora Conical ? No pewnie przez chłodnice + pompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertB Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) 8 minut temu, witur napisał: No pewnie przez chłodnice + pompa Ok - zastanawiałem się właśnie, czy pompa GF da radę przetransportować piwo do fermentora stojącego np. na 50 cm stoliku Edytowane 20 Lipca 2021 przez NorbertB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Da radę. Ale myślę, że i Ty dasz radę podnieść z podłogi pełny fermentor na wysokość 50 cm Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertB Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Drodzy, Mam kolejne pytania do zestawu GF (fermentor + glikol chiller): 1. Jak macie ustawioną histerezę ? z fabrycznych 3 st. zmieniłem na 0,5. Chcę mieć w miarę dokładną kontrolę, ale nie kosztem zajechania chłodziarki 2. Jak często odbieracie gęstwę z fermentora ? kilka razy w trakcie czy raz na koniec ? 3. Czy butelkujecie bezpośrednio z fermentora ? jeżeli tak, to jak sensownie aplikować roztwór glukozy ? Przelewanie do plastikowego fermentora przed rozlewem ...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 28 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 W tym tygodniu przychodzi do mnie zestaw fermentor i chłodnica, chciałbym się podłączyć do pytania powyżej: Czy da radę zlać piwo ze stojącego bezpośrednio na podłodze Conical fermentor do plastikowego fermentora? Kranik jest trochę nisko.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Jeśli ma stać na podłodze to tylko pod ciśnieniem. Jeśli grawitacyjnie to musi stać na podwyższeniu.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Mijnheer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Jaka jest maksymalna ilość chmielu jaką wsypujecie na zimno do fermentora? Czy 200 gramów luzem + cold crash to nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Raz tyle wsypałem luzem to mi się zapchały wyloty. Dołem nie dało się odbić nawet. Co prawda ciurkało powoli tym górnym i chmiel robił za dodatkowy filtr, ale zlanie piwa trwało godzinę. Od tego czasu przy wiekszych ilościach chmielę na zimno w hop spiderze.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Dzięki! Będę dawał większe ilości do skarpety.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz72 Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 (edytowane) On 8/21/2021 at 9:50 PM, NorbertB said: Drodzy, Mam kolejne pytania do zestawu GF (fermentor + glikol chiller): 1. Jak macie ustawioną histerezę ? z fabrycznych 3 st. zmieniłem na 0,5. Chcę mieć w miarę dokładną kontrolę, ale nie kosztem zajechania chłodziarki 2. Jak często odbieracie gęstwę z fermentora ? kilka razy w trakcie czy raz na koniec ? 3. Czy butelkujecie bezpośrednio z fermentora ? jeżeli tak, to jak sensownie aplikować roztwór glukozy ? Przelewanie do plastikowego fermentora przed rozlewem ...? Witam, Przyłączam się do pytania odnośnie butelkowania. Sam jestem po dwóch warkach i zawsze cukier (w formie syropu) na refermentację dawałem bezpośrednio do frementora. Czy też tak robicie? Edytowane 3 Marca 2022 przez Janusz72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się