N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Witam wszystkich ? swoją przygodę z warzeniem piwa dopiero zaczynam. Studiuje na razie informacje, czytam książki i pobieram lekcje od znajomego piwowara. Pierwszą Warkę planuje zrobić dopiero we wrześniu - nie puszcza mnie temperatura piwnicy zbyt ciepło. Ponadto puszczam się od razu na głęboką wodę zaczynając od warzenia z zacieraniem. Ktoś moze z Nowego Sącza?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć. Może nie z Sącza ale Mszana tez niedaleko, Mapa piwowarów sugeruje, że w samym Sączu jest już czwórka a w okolicy następna dwójka. Pytanie na ile aktywni I nie czekaj. Belgian Pale Ale albo Saison są jak znalazł żeby zacząć i na koniec sierpnia masz własne piwko. O wiele lepsza premiera niż w październiku A jak całkiem gorąco w tej piwnicy to zostają Kveiki. Powodzenia Edytowane 23 Czerwca 2018 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Fajnie wiedzieć ☺ w takim razie biorę się za zamawianie sprzętu ? aaa wiem że może nie tutaj, ale mogę spróbować zapytać. Widzę że w recepturze na Belgia Pale Ale temp. fermentacji to ok. 20 stopni. Jeśli temperatura będzie np. 3 stopnie wyższa może to jakoś zaszkodzić? Wiem że pytanie może wydawać się glupie, ale mam dosyć specyficzne warunki w mieszkaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 23°C otoczenia może dać i 26-27°C w fermentorze, trochę za dużo, aczkolwiek są szczepy drożdży, które dadzą radę zrobić niezłe piwo w takich temperaturach. Ale teraz mocno się ochłodziło, to może będziesz miała te 20°C otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Temperatura fermentacji zależy od drożdzy które zamierza się użyć. Dla każdych drożdzy podany jest zakres zalecanych temperatur pracy. W dolnym zakresie drożdze pracują wolniej ale dają czystszy profil piwa. W górnym pracują szybciej ale produkują także estry i alkohole wyższych rzędów. O ile pierwsze z nich są w niektórych stylach pożądane (akurat w stylach belgijskich tak) o tyle te drugie już niezbyt. Dodatkowo proces fermentacji jest procesem egzotermicznym, czyli na wskutek fermentacji temperatura cieczy (brzeczki) sie podnosi, powodując jeszcze szybszą prace drożdzy i jeszcze większe wydzielanie ciepła. Dlatego ciepło to trzeba odbierać, by utrzymać w miarę stałą temperaturę fermentacji. Chcesz fermentować w mieszkaniu czy w piwnicy?Jakie masz tam temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Właśnie w mieszkaniu mam bardzo ciepło bo w najchłodniejszym pomieszczeniu aktualnie mam 23 stopnie przy wysokich temperaturach dochodzi do 30. W piwnicy trochę chlodniej. Będzie koło 19. Dlatego boję się w tym momencie zacząć. Wolałabym fermentować w mieszkaniu ale jest zdecydowanie za wysoka temperatura. Jak sądzicie? Poczekać czy czegoś próbować? ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Skrzynia ze styropianu załatwi sprawę, oczywiscie jak masz miejsce. Ogólnie lato to kiepski termin na zaczynanie z piwem. Ewentualnie zacznij od kwaśnych piw, tego nie da się tak łatwo zepsuć i temp. są mniej ważne. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Piwnica byłaby o wiele lepszym rozwiązaniem na obecne warunki, ale minusem jest zasuwanie z fermentatorem który lekki nie jest. Sam to przerabiałem jakis czas temu nim sie dorobiłem lodówki w mieszkaniu przeznaczonej typowo do fermentacji. 4 piętra w dół na fermentacje, a później 4 piętra w górę żeby żeby zabutelkować. Mało fajne. Można od biedy fermentowac w wannie. Włożyć fermentator do wanny i nalać zimnej wody. Niestety odbije sie to na zużyciu wody, bo co jakis czas trzeba wymieniać na nową. No i trzeba żonglować fermentatorem jak chce się skorzystać z wanny :-) Ewentualnie tak jak napisał kolega dziedzicpruski, skrzynia ze styropianu i zamrożone pety. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez quadi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Właśnie też myślałam o tej skrzynce ze styropianu. Do piwnicy nie mam daleko bo mieszkam na parterze więc chyba tak zrobię. Jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam przedział temperatur fermentacji między ZAŁÓŻMY 16-20 stopni to różnica 3 stopni w górę i w dół może zaszkodzić fermentujące mu piwu? ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Są dużo gorsze rzeczy które na bank Ci się przytrafią niż źle przefermentowane piwo, co do parteru, jak jesteś herod baba to dasz rade (chyba ,ze masz jakiegoś pomagiera z niewypierdzielonym kręgosłupem w kosmos to można i w piwnicy ), ale nie warto zdrowia tracić na taszczenie choćby z parteru, lepiej sprawdza się skrzynia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 2 godziny temu, N@t@li@ napisał: Właśnie też myślałam o tej skrzynce ze styropianu. Do piwnicy nie mam daleko bo mieszkam na parterze więc chyba tak zrobię. Jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam przedział temperatur fermentacji między ZAŁÓŻMY 16-20 stopni to różnica 3 stopni w górę i w dół może zaszkodzić fermentujące mu piwu? ☺ Jeśli to są skoki dobowe to te 20 litrów ma tez swoją bezwładność i tak od razu temperatury nie zmieni. I na to by świetnie zaradziła skrzynia ze styropianu bo nie jest lodówką tylko termosem. Jeśli to są skoki kilkudniowe to albo zaszkodzi jeśli zaczniesz fermentację w 20 stopniach i skończysz w 16-tu, albo bardzo pomoże jeśli zaczniesz w 16-tu i skończysz w 20-tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Haha ? w sumie to nie wiem bo nie dzwigalam takiego ciezaru. Najwyżej po jednym stopniu i przerwa ? ale faktycznie rozważę tą opcję ze skrzynią styropianowa. Co do tej temperatury to dobrze wiedzieć. Warto było zapytać bo zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Dziękuję za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 7 minut temu, N@t@li@ napisał: Haha ? w sumie to nie wiem bo nie dzwigalam takiego ciezaru. Najwyżej po jednym stopniu i przerwa ? ale faktycznie rozważę tą opcję ze skrzynią styropianowa. To kup sobie wór słodu 25 kg i spróbuj (słód się przyda ), od razu Ci ochota przejdzie na noszenie wiader, styropian to najłatwiejsze i najwygodniejsze wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Hmmm ale ten słód to chyba nie ma zbyt długiego terminu waznosci, prawda? ? Spokojnie najwyżej kogoś zaciągnę " nie spróbujesz mojego piwa jak mi nie pomożesz" na pewno podziała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Cześć wszystkim, ja również z Nowego Sącza a pochodzę z Leżajska (kiedyś dobre piwo:) ) Pierwszą Warkę z zacieraniem zrobiłem 23.06. Na pierwszy ogień poszło marcowe 13blg. Aktualnie przebywa w garażu w styropianowym boxie i mam nadzieję że wyjdzie wszystko dobrze Zamówiłem zestaw do zrobienia hefe-weizen oraz produkty do zrobienia piwa według receptury jednego z forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 O miło poznać ? ja na pierwszy strzał chce zrobić Hefe-Weizena. To marcowe robiłeś z gotowego zestawu surowców? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Tak kupiłem gotowy zestaw surowców:) Jak wszystko pójdzie dobrze to w sobotę będę robił hefe-weizena :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Hej Ja zrobiłem swoje pierwsze piwo (west coast ipa) przy fermentacji z temp otoczenia 24-26 stopni. I wyszło super, nie czuć wad w piwie Zalecana temp to 20-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 To zwyczajnie nierealne. Pierwsze zawsze smakuje, ale w brak wad odfermentacyjnych nie uwierze, jeśli to nie były kweiki. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. ;] Hej Ja zrobiłem swoje pierwsze piwo (west coast ipa) przy fermentacji z temp otoczenia 24-26 stopni. I wyszło super, nie czuć wad w piwie Zalecana temp to 20-23 A! No i oczywiście witam i z radością obserwuje jak robi się nas coraz więcej. Styropianowe pudło polecam, ale od razu też ostrzegam, uwaga na panele podłogowe etc, na butlach skrapla się woda i po jakimś czasie może zrobić się naprawdę mokro (Chociaż akurat ja sobie sprawiłem wypaczone panele bo nie zauważyłem że kranik cieknie). No i pozdrawiam z Bydgoszczy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Godzinę temu, kaingorn napisał: Hej Ja zrobiłem swoje pierwsze piwo (west coast ipa) przy fermentacji z temp otoczenia 24-26 stopni. I wyszło super, nie czuć wad w piwie Zalecana temp to 20-23 NIe mam sily, ale musze sie wciac poza tematem. 24-26 stopni otoczenia to mozna liczyc 27-30 stopni w fermentorze. Jesli nie uzywales kveikowych drozdzy to twoje "wyszło super, nie czuć wad w piwie " jest bajka i bujda. To ze pierwsze piwo zawsze wychodzi super i jest najlepsze to ogolnie znany fakt, ale badz na tyle uprzejmy zeby nie pisac bzdur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Okej. Przepraszam, już się nie wypowiadam Edytowane 4 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dnia 1.07.2018 o 17:16, rip89 napisał: Pierwszą Warkę z zacieraniem zrobiłem 23.06. Na pierwszy ogień poszło marcowe 13blg. Aktualnie przebywa w garażu w styropianowym boxie i mam nadzieję że wyjdzie wszystko dobrze I jaka temperature udało ci się utrzymać? Pytam z ciekawości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Utrzymuję temperaturę na poziomie ok11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N@t@li@ Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Hmmm no to nieźle w sumie ? jak często wymieniasz butelki? Czy używasz czegoś innego do chłodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Wrzucam do zamrażarki zwykłe 1,5l butelki po wodzie mineralnej wypełnione kranówką. Na początku dałem dwie butelki (postawione obok fermentatora) i codziennie wieczorem wymieniam jedną na nową a jedną zostawiam starą. Zazwyczaj w tej starej są jeszcze kawałki zamarznięte i dalej chłodzi Myślę że wymianiając dwie rano i wieczorem oraz gdybym doszczelnił moją konstrukcję udało by się jeszcze zejść z temperaturą:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się