Skocz do zawartości

Gęstwa drożdżowa


Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko! Jako początkujący chcialbym sie dowiedzieć jak to jest z gęstwą drożdżową. Pierwsze piwko (z brewkitu) jutro bede rozlewal na cichą i mysle zebrac drożdże z dna. Sa to s-33. Użyłem ich ponieważ tych dolaczonych sie bałem jak nie pojawila się żadna pianka a wszystkie opadly na dno. Kolejne piwko bede robil juz "normalnie" i docelowo bedzie go okolo 30l. Paczka drozdzy jest na 20l wdg opisu. Mój plan jest taki zeby zebrac drozdze z dna i dodac te zebrane do tych świeżych z paczki. Moje pytanie to ile dodac tych zebranych zeby bylo dobrze? 2/3 tych zebranych wystarczy czy to za duzo? 

Warke jaką chce zrobić to coś na wzor koelsh'a 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, Lejtos napisał:

Siemanko! Jako początkujący chcialbym sie dowiedzieć jak to jest z gęstwą drożdżową. Pierwsze piwko (z brewkitu) jutro bede rozlewal na cichą i mysle zebrac drożdże z dna. Sa to s-33. Użyłem ich ponieważ tych dolaczonych sie bałem jak nie pojawila się żadna pianka a wszystkie opadly na dno. Kolejne piwko bede robil juz "normalnie" i docelowo bedzie go okolo 30l. Paczka drozdzy jest na 20l wdg opisu. Mój plan jest taki zeby zebrac drozdze z dna i dodac te zebrane do tych świeżych z paczki. Moje pytanie to ile dodac tych zebranych zeby bylo dobrze? 2/3 tych zebranych wystarczy czy to za duzo? 

Warke jaką chce zrobić to coś na wzor koelsh'a 

W mojej stopce masz linki do klakulatorów ilości drożdży. Zapoznaj się z nimi. Tak na oko na 30 litrów 12blg potrzebujesz ok 150 ml świeżej gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A niech mi ktoś uprzejmy przypomni, czy na tym zdjęciu żywe drożdże to tylko te bialutkie na wierzchu? Czy są to po prostu drożdże najlepszej jakości, ale w tej przeważającej warstwie niżej też normalnie żyją i mają się dobrze? Czy to już trupy? Gęstwa po płynnych 1056 po 10 dni burzliwej. Płukane.

 

20180630_122917.thumb.jpg.18dc6898a5fb5a88ef687a155268c489.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Wuuu zdaje się, że jakiś czas temu było bardzo podobne pytanie. Ale nie mogę znaleźć.

W książce Brewing Engineering autor badał warstwy gęstwy drożdżowej w celu określenia ilości żywych do martwych komórek na poszczególnych warstwach. Z eksperymentu wynikało, że w każdej warstwie proporcja była podobna. Zatem w każdej warstwie są drożdże martwe jak i żywe. Jednakże warstwy układają się głównie ze względu na fizykę i na dole będziesz miał  mniej wyporne i większe cząsteczki/zlepki (drobinki chmielin, białka pozlepiane garbnikami, lipidy też będą raczej bliżej dna). Drożdży w tej warstwie będzie mniej, ze względu na to, że dużo tam 'farfocli'. Im wyżej w górę tym więcej komórek drożdżowych, bo mają trochę większą wyporność. Z tego co pamiętam autor zauważył jeszcze, że w płynie nad drożdżami było więcej bakterii aniżeli w niższych warstwach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Daniel(), jak zawsze Twoja odpowiedź w pełni mnie satysfakcjonuje :) Moja pierwsza gęstwa zebrana ze stożkowego fermentora GF, stąd bałem się, że zlałem w większości syf z dołu, a zdrowe jeszcze fruwają w brzeczce. Z ciekawości, za parę dni odkręcę ponownie zawór zobaczymy czy jeszcze coś się na dnie uzbierało po kilku dniach "cichej".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.