Barton Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Panowie, pilna sprawa! Jestem w trakcie warzenia z ekstraktów, niestety do gara weszło tylko około 17l wody, czy moge po przefiltrowaniu wlać do fermentatora wody tak by było 20l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Możesz. Najwygodniej świeżą wodę mineralną niegazowaną prosto z butelki. Edytowane 4 Lipca 2018 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Tak. Śmiało! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barton Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz! A jeszcze jedno małe pytanko, lepiej wstawić do brodzika na chłodzenie, czy zostawic w świeżo wyremontowanym pomieszczeniu do rana by ostyglo ? chłodnicy niestety jeszcze brakuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Jak blg będzie odpowiednio wysokie możesz nawet troszkę więcej niż do 20l bo pamiętaj że po fermentacji i ewentualnie po chmieleniu na zimno może ci z 20 zostać 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Też nie mam chłodnicy i zawsze chlodze w wannie z dolozonym lodem bo jak zbyt długo stygnie to chmiel dany na smak i aromat podbija mocno goryczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Ja zawsze jak zabieram się za warzenie to mam w lodówce awaryjnie 2 butelki źródlanej (lepsza niż mineralka). Jak wyjdzie mi za wysokie blg to dolewam, dodatkowo zimna woda zawsze coś pomoże w schłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barton Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Mam tez zapas mineralnej i tez na takiej warze. Niestety blg nie wyszło takie duże, jest tylko 10 na wrzątku. Czy po ostygnięciu blg wzrośnie ? Teoretycznie powinno być 11 blg Edytowane 4 Lipca 2018 przez Barton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Godzinę temu, Barton napisał: Panowie, pilna sprawa! Jestem w trakcie warzenia z ekstraktów, niestety do gara weszło tylko około 17l wody, czy moge po przefiltrowaniu wlać do fermentatora wody tak by było 20l ? Tu masz odpowiedni temat do takich pytan, nie musisz zakladac tematu. Co do temperatury pomiaru to mierz w 20 stopniach. Goraca brzeczka daje mocno zanizony wynik. Mozesz uzyc tez kalkulatora, na brewness.com jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi