tomi1982 Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Czes wszystkim mam pytanie poniewaz wszedzie mozna znalesc super informacje jak zbierac gestwe drozdzy gornej fermentacji niestety nigdzie nie moge znalesc informacji jak poprawnie zrobic to z drozdami dolnej fermentacji. Czy macie jakies pozyteczne infos co do zbioru, plukania, lezakowania i aktywacji do ponownego zrzytku? Podajcie jakie waszym zdaniem sa dobre czy w34/70 to "nonplusultra" i sprawdza sie wlasciwie zawsze? dziekuje z gory za wasza pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 30 minut temu, tomi1982 napisał: mam pytanie poniewaz wszedzie mozna znalesc super informacje jak zbierac gestwe drozdzy gornej fermentacji niestety nigdzie nie moge znalesc informacji jak poprawnie zrobic to z drozdami dolnej fermentacji. Czy macie jakies pozyteczne infos co do zbioru, plukania, lezakowania i aktywacji do ponownego zrzytku? A jest jakaś różnica? Zbierasz/płuczesz/przechowujesz identycznie jak drożdże górnej fermentacji. Więc jak umiesz zbierać górne to dolne też. 31 minut temu, tomi1982 napisał: Podajcie jakie waszym zdaniem sa dobre czy w34/70 to "nonplusultra" i sprawdza sie wlasciwie zawsze? Dobre drożdże dolnej fermentacji to takie pytanie na wyrost. Mi na przykład bardzo pasują z czeskich szczepów 2001 Urquell Lager, z niemieckich 2308 Munich Lager. Każdy ma indywidualne preferencje więc musisz poszukać swoich szczepów. W34/70 to bardzo uniwersalne drożdże do lagerów i są "bezpieczne" jeżeli chodzi o efekty dlatego są tak chętnie stosowane. Czy sprawdza się zawsze raczej nie - mi one nie pasują do mocno słodowych piw bo potrafią zostawić w nich pustkę. Przesiadając się z nich na płynne szczepy poczułem się jakbym odkrył coś całkiem nowego, ale na początek warto je użyć kilka razy chociaż by po to by zaznajomić się z fermentacją lagerów, którą prowadzi się trochę inaczej względem alesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się