slan Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Witam, Przyszło mi zrobić dla mojej drugiej połówki kobiece piwo za bazę posłuży przepis Grodziskie od Usiu https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Łukasz_Szynkiewicz_(Usiu) jako ze nie mam za dużego doświadczenie bo to będzie moja 14 warka dopiero, proszę o opinie 23L, 8blg słód pszeniczny wędzony dębem - Grodziski 4-6 EBC Weyermann 3,0kg chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g chmiel iunga granulat 11,2%AA 60 min - 10g chmiel iunga granulat 11,2%AA 10 min - 10g chmiel iunga granulat 11,2%AA 0 min (chmielenie whirpoolowe) - 20g kwat czarnego bzu 200g -15min 65C- 40' 72C- 40' 78°C- 10' drożdze s-33 słodzik albo ksylitol i teraz pytanie ile i na jaki czas wrzucać kwiat nie wiem czy 15min i 200g nie bedzie za mało? (albo za dużo) gdzieś wyczytałem że 4tab. słodzika na 1L dają piwo półsłódkie to ile dać ksylitolu? a może coś jeszcze zmienić, pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 1 hour ago, slan said: Witam, Przyszło mi zrobić dla mojej drugiej połówki kobiece piwo za bazę posłuży przepis Grodziskie od Usiu https://www.wiki.piwo.org/Grodziskie,_Łukasz_Szynkiewicz_(Usiu) jako ze nie mam za dużego doświadczenie bo to będzie moja 14 warka dopiero, proszę o opinie 23L, 8blg słód pszeniczny wędzony dębem - Grodziski 4-6 EBC Weyermann 3,0kg chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g chmiel iunga granulat 11,2%AA 60 min - 10g chmiel iunga granulat 11,2%AA 10 min - 10g chmiel iunga granulat 11,2%AA 0 min (chmielenie whirpoolowe) - 20g kwat czarnego bzu 200g -15min 65C- 40' 72C- 40' 78°C- 10' drożdze s-33 słodzik albo ksylitol i teraz pytanie ile i na jaki czas wrzucać kwiat nie wiem czy 15min i 200g nie bedzie za mało? (albo za dużo) gdzieś wyczytałem że 4tab. słodzika na 1L dają piwo półsłódkie to ile dać ksylitolu? a może coś jeszcze zmienić, pozdrawiam, Polecam z bzu zrobić syrop i dodawać do gotowego piwa. Inaczej jak bez się zgubi, zostanie Ci słodki grodzisz. Ohyda. Jak robiłem gose z bzem, kwiatki ususzone dawałem na cichą. Wcześniej zalewalem wrzątkiem. 5g suszu na litr i było fajnie bzowe. Z tym że zabawy nie powtarzam, bo wolę dodać syropek do piwa. To nie owoce, że fermentacja wniesie coś dodatkowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Cześć. Ja do swojego pilsa na 20 litrów 175 g świeżych kwiatków bzu na 5 minut gotowania i chłodziłem na spokojnie w wannie. Dochmieliłem lekko (20 g na chłodzenie) na aromat chmielem EKG (kwiatowy). Próbowałem go 3 tygodnie po zabutelkowaniu i efekt jest jak najbardziej zadowalający. Charakterystyczny smak i aromat kwiatu bzu domunuje piwo. Chociaż tam za bardzo nie ma co kontrować. Nie dosładzałem, a miałem w planach słodzik. I dobrze się stało, że z planów nici. Słodkiego bym nie chciał. A taki żonie również smakuje. Czy wędzonka z kwiatami się będzie komponować? Nie wiem, ale dobra rada - Warz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 4 minutes ago, Pindin said: Czy wędzonka z kwiatami się będzie komponować? Nie wiem, ale dobra rada - Warz Na grillach serwuje grodzisza z syropem z bzu piękniejszej części towarzystwa i całkiem sympatyczne połączenie. W gose / weisse jeszcze lepiej się sprawdza bez, ale grodzisza też polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slan Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 chyba zrobię obydwoma metodami, właśnie jedno zwykłe grodziskie fermentuje do tego mogę dodać syrop a drugie zrobię z bzem na gotowanie i będzie porównanie co do wędzonki to ten weyermann bardzo słabo jest wędzony, pierwsze to myślałem że mi przez pomyłkę zwykłą pszenice przysłali ale jednak ledwo coś tam czuć wędzonego poprzednio robilem Wędzony Bestmaltz 1,3kg Pszeniczny 0,8kg Pilzeński 0,4kg i zdecydowanie za dużo wędzonego jak na grodzisza wiec myśle że ten bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Udanych warek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) 11 godzin temu, slan napisał: chmiel iunga szyszka 11,2%AA przy wysładzaniu (złoże filtracyjne) - 50g Tam ma być 5 gramów czy 50? Bo mi z kalkulatorów wychodzi przynajmniej 70 IBU? EDIT: Mogę coś źle rozumieć, bo to dodatek do wysładzania a nie do brzeczki przedniej, ale proszę niech ktoś wytłumaczy, ile goryczki z takiego chmielenia się spodziewać Edytowane 19 Lipca 2018 przez marek- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slan Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 18 godzin temu, Jankasper napisał: Udanych warek! dzieki 10 godzin temu, marek- napisał: Tam ma być 5 gramów czy 50? Bo mi z kalkulatorów wychodzi przynajmniej 70 IBU? EDIT: Mogę coś źle rozumieć, bo to dodatek do wysładzania a nie do brzeczki przedniej, ale proszę niech ktoś wytłumaczy, ile goryczki z takiego chmielenia się spodziewać 50g, próbowałem młode piwo i jest ok, dodatkowo odchodzi 20% z racji tego że jest to szyszka, no i na 60 min jest tylko 10g jak dla mnie szyszka przede wszystkim pomaga przy wysładzaniu pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Trochę się dokształciłem - artykuł poniżej sporo wyjaśnia, rzeczywiście nie wnosi to istotnej goryczki, no i autor chwali ułatwienie w wysładzaniu. Wygląda na to, że nie jest to zbyt efektywne wykorzystanie chmielu, ale gdzie byśmy byli gdyby nie eksperymenty https://beerandbrewing.com/dictionary/nn8JS0xA0V/mash-hopping/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się