Franekkkk Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Jak skończy mi się ta warka, którą mam obecnie może spróbuje zrobić ze surowcami niesłodowanymi, dokładnie chodzi mi o kukurydzę i zwykły jęczmień. Czy ktoś z Was robił już takie piwa? Jeżeli tak to te surowce w jakiej postaci i w jakich proporcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Tutaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=3335#p3335 wkleiłam nieskończone jeszcze opracowanie dotyczące surowców niesłodowanych. A odpowiadając na Twoje pytanie - zrobiłam kiedyś jedna lub dwie warki z dodatkiem płatków jęczmiennych w celu poprawienia pienistości piwa, piwo faktycznie miało dość ładną pianę, ale czy akurat było to spowodowane użyciem jęczmienia - ciężko stwierdzić. Co do kukurydzy to osobiście nie widzę żadnych korzyści z jej użycia przy produkcji domowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Kukurydza nic oprócz cukru chyba nic nie wniesie do piwa, jęczmień z tego co mówisz to jeszcze białko. Kukurydze chcę dodać, żeby zobaczyć jak takie piwo smakuje, czy jest lepsze/gorsze. Wiem też, że w afryce stosują sorgo. Ciekawe jak z tym surowcem wychodzi piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Ciekawe jak z tym surowcem wychodzi piwo? Ciemne? ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sorghum_bicolor ) A tak bardziej serio to tu jest cała sekcja o piwie: http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_sorghum , zauważcie, że w recepturze afrykańskiej dominuje fermentacja bakteriami kwasu mlekowego. Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Wypij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Do celów badawczych z Baronem Von Żukiem uwarzyliśmy piwo z pszenicą i pszenżytem, narazie fermentuje. Gdy przeprowadzimy analizy oraz ocene sensoryczną zamieszcze informacje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 No i zrobiliśmy piwo z dodatkiem pszenicy i pszenżyta w ilości 10%, 20%, 30% zasypu. Wrażenia sensoryczne ciekawe, szczególnie po dodaniu pszenżyta piwo z dodatkiem pszenżyta miało ciemniejszy kolor, także przy produkcji zacier z 30% pszenżytem filtrował się najdłużej. Smakowo jedno jak i drugie było dobre, przy dodatku 30% pszenicy lub pszenżyta ekstrakt był słabszy czyli za mało enzymów. Zacieranie z pszenicą/pszenicą przeprowadziliśmy oczywiście z procesem kleikowania w osobnym kotle Wykonaliśmy tylko podstawowe oznaczenia, szkoda wg. PN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się