Jump to content

Pierwszy Hefeweizen

Recommended Posts

Dzień dobry sie z Państwem. 

Jako, że to mój pierwszy wpis przy okazji pierwszej Warki i pierwszych problemów napotkanych już w drugim dniu fermentacji, proszę wybaczyć brak powitań w odpowiednim wątku. Obiecuje - nadrobię. 

Otóż sprawa wyglada tak, że w dniu wczorajszym nastawiłem dwie puszki pszenicznego WESa w płynie, jedna nachmielona, druga nie. Zagotowałam to w 5 litrach wody, starannie wymieszałem, wlałem do wiadra, dopełniłem wiadro zimną wodą, temp ustalona na 20-21 st C. 

I tu wydarzyła się tragedia. Mój duży fermentor uległ delikatnemu szkodzeniu. Pęknięta pokrywa i brak szans na inną. 

Umyłem i wysterylizowalem trzy 10l wiadra, zlałem po 7-8 litrów brzeczki do każdego i zadałem „równą” ilość drożdży (WB-06) do każdego z nich. Wiadra wsadziłem do styropianowego pudła. No i teraz rezultat jest taki. że jedno wiadro „bulka” aż miło, pozostałe dwa, niestety cisza. Wiem, nie musi bulkać żeby fermentacja miała miejsce. Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? 

Edited by Bartosz Wyderka

Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał:

To by oznaczało ze muszę otworzyć ? będę w domu, sprawdzę. 

Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. 

Teraz, Lasek napisał:

Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. 

To sprawdziłem jako pierwsze bo wiadra są niestety z odzysku. Pokrywy dociśnięte. Być może jest jakiś problem z samym wiadrem lub uszczelka od rurki nie trzyma tak jak powinna. 

Wygląda jakby fermentowało w najlepsze. Piana była nawet wyższa, co widać po śladach na ściankach wiadra. Musiała być pokrywa nie szczelna. Zostaw, nie zaglądaj bo złapiesz jakiegoś syfa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na przyszłość: podświetl latarką bok fermentora i będzie widać resztki piany na ściance. Nie trzeba otwierać:)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka