Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 (edited) Dzień dobry sie z Państwem. Jako, że to mój pierwszy wpis przy okazji pierwszej Warki i pierwszych problemów napotkanych już w drugim dniu fermentacji, proszę wybaczyć brak powitań w odpowiednim wątku. Obiecuje - nadrobię. Otóż sprawa wyglada tak, że w dniu wczorajszym nastawiłem dwie puszki pszenicznego WESa w płynie, jedna nachmielona, druga nie. Zagotowałam to w 5 litrach wody, starannie wymieszałem, wlałem do wiadra, dopełniłem wiadro zimną wodą, temp ustalona na 20-21 st C. I tu wydarzyła się tragedia. Mój duży fermentor uległ delikatnemu szkodzeniu. Pęknięta pokrywa i brak szans na inną. Umyłem i wysterylizowalem trzy 10l wiadra, zlałem po 7-8 litrów brzeczki do każdego i zadałem „równą” ilość drożdży (WB-06) do każdego z nich. Wiadra wsadziłem do styropianowego pudła. No i teraz rezultat jest taki. że jedno wiadro „bulka” aż miło, pozostałe dwa, niestety cisza. Wiem, nie musi bulkać żeby fermentacja miała miejsce. Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? Edited August 18, 2018 by Bartosz Wyderka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał: Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? Piana jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Author Share Posted August 18, 2018 To by oznaczało ze muszę otworzyć ? będę w domu, sprawdzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał: To by oznaczało ze muszę otworzyć ? będę w domu, sprawdzę. Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Author Share Posted August 18, 2018 Teraz, Lasek napisał: Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. To sprawdziłem jako pierwsze bo wiadra są niestety z odzysku. Pokrywy dociśnięte. Być może jest jakiś problem z samym wiadrem lub uszczelka od rurki nie trzyma tak jak powinna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Author Share Posted August 18, 2018 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Author Share Posted August 18, 2018 Piana jak widać. To są dwa wiadra które nie bulkaja. Bulkajacego nie otwierałem. Z tego co widzę chyba nie ma się czym przejmować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zohan Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 Wygląda jakby fermentowało w najlepsze. Piana była nawet wyższa, co widać po śladach na ściankach wiadra. Musiała być pokrywa nie szczelna. Zostaw, nie zaglądaj bo złapiesz jakiegoś syfa.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Wyderka Posted August 18, 2018 Author Share Posted August 18, 2018 Dziękuje bardzo za pomoc. Administratora proszę o usunięcie albo przerzucenie posta, jeśli jest w nieodpowiednim miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrM Posted August 21, 2018 Share Posted August 21, 2018 Na przyszłość: podświetl latarką bok fermentora i będzie widać resztki piany na ściance. Nie trzeba otwieraćWysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now