Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzień dobry sie z Państwem. Jako, że to mój pierwszy wpis przy okazji pierwszej Warki i pierwszych problemów napotkanych już w drugim dniu fermentacji, proszę wybaczyć brak powitań w odpowiednim wątku. Obiecuje - nadrobię. Otóż sprawa wyglada tak, że w dniu wczorajszym nastawiłem dwie puszki pszenicznego WESa w płynie, jedna nachmielona, druga nie. Zagotowałam to w 5 litrach wody, starannie wymieszałem, wlałem do wiadra, dopełniłem wiadro zimną wodą, temp ustalona na 20-21 st C. I tu wydarzyła się tragedia. Mój duży fermentor uległ delikatnemu szkodzeniu. Pęknięta pokrywa i brak szans na inną. Umyłem i wysterylizowalem trzy 10l wiadra, zlałem po 7-8 litrów brzeczki do każdego i zadałem „równą” ilość drożdży (WB-06) do każdego z nich. Wiadra wsadziłem do styropianowego pudła. No i teraz rezultat jest taki. że jedno wiadro „bulka” aż miło, pozostałe dwa, niestety cisza. Wiem, nie musi bulkać żeby fermentacja miała miejsce. Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez Bartosz Wyderka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał: Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? Piana jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 To by oznaczało ze muszę otworzyć ? będę w domu, sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał: To by oznaczało ze muszę otworzyć ? będę w domu, sprawdzę. Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Teraz, Lasek napisał: Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. To sprawdziłem jako pierwsze bo wiadra są niestety z odzysku. Pokrywy dociśnięte. Być może jest jakiś problem z samym wiadrem lub uszczelka od rurki nie trzyma tak jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Piana jak widać. To są dwa wiadra które nie bulkaja. Bulkajacego nie otwierałem. Z tego co widzę chyba nie ma się czym przejmować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Wygląda jakby fermentowało w najlepsze. Piana była nawet wyższa, co widać po śladach na ściankach wiadra. Musiała być pokrywa nie szczelna. Zostaw, nie zaglądaj bo złapiesz jakiegoś syfa.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Wyderka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Dziękuje bardzo za pomoc. Administratora proszę o usunięcie albo przerzucenie posta, jeśli jest w nieodpowiednim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Na przyszłość: podświetl latarką bok fermentora i będzie widać resztki piany na ściance. Nie trzeba otwieraćWysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się