Tommi Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Witam, Zrobiłem moje pierwsze piwo (APA 13,5 BLG), wczoraj zlałem na cichą i za tydzień będę butelkował dodając wcześniej glukozę do refermentacji. Według różnych kalkulatorów wychodzi mi, że potrzebuję między 125-134 gr glukozy. I teraz w związku z tym pytanie, bo chyba nie ma na nie bezpośredniej odpowiedzi na forum: czy glukozę dodaje się na dno innego zbiornika i wtedy zlewa się piwo czy można wlać rozpuszczoną glukozę do zbiornika, w którym teraz trwa fermentacja cicha i zamieszać porządnie. Dzięki z góry za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Roztwór cukru dajesz do nowego zbiornika. Możesz najpierw wlać roztwór i dopiero dekantować lub wlać roztwór do przelanego piwa i wtedy wymieszać całość.Cichą robi się po to aby piwo dojrzało i się wyklarowało. Jak wlejesz i zamieszasz tam gdzie robiłeś cichą to cały osad z dna Ci się podniesie.Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ja robie tak: Gotuję wodę, mieszam z cukrem w odpowiedniej proporcji (z cukru przygotowuję roztwór o takim blg jakie miała brzeczka, dla 100g cukru do refermentacji piwa o ballingu 10 potrzebuję 1l wody). Naczynie przykrywam folią aluminiową i wkładam do garnka z zimną wodą. Dezynfekuję butelki (w międzyczasie raz czy 2 razy wymieniam wodę), wlewam roztwór do zdezynfekowanego fermentora i na to zlewam piwo. Podczas zlewania tworzy się wir i wszystko się samo miesza. Dodatkowo dla pewności opaloną łyżką mieszam delikatnie i rozlewam do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 8 minut temu, ronson napisał: z cukru przygotowuję roztwór o takim blg jakie miała brzeczka, dla 100g cukru do refermentacji piwa o ballingu 10 potrzebuję 1l wody Przepraszam za off-topa. Jesteś pewien, że da Ci to 10blg? Na moją pamięć skala Ballinga jak i Plato to skale masowe. Zatem żeby uzyskać 10 blg potrzebujesz w kilogramie gotowej brzeczki mieć rozpuszczone 100 gramów cukrów. Kilogram brzeczki to nie jest jej litr. Mi wychodzi, że mieszając 100 gramów cukru w litrze wody uzyskujemy około 9.1 blg. Może być też tak, że coś źle pamiętam. Jeżeli zależy Ci na litrze brzeczki o ekstrakcie 10 blg to możesz założyć, że cukry zawarte w brzeczce stanowią objętościowo 0.62 ich suchej wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) W temperaturze 99 stopni 1l wody to 0.95kg. Dla uproszczenia przyjmuję, że 1l wody = 1kg Zależy mi żeby roztwór wody i cukru miał 10 BLG, a nie na litrze brzeczki o takim ekstrakcie (tak czytałem gdzieś na forum jak szukałem informacji przed moim pierwszym rozlewem) Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Wciąż będziesz miał mniej niż 10. Powinies dopełnić do kg czyli wlać 900 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Wiem, że będzie mniej niż 10, dlatego zaznaczyłem, że dla uproszczenia przyjąłem, że 1l = 1kg Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się