pela1985 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam:) Mam już za sobą warke#1 z zacieraniem infuzyjnym:) był to dunkel-weizen na razie moge tylko robic górniaki w przyszłości chce zainwestować w lodówke:D surowce: Słód pilzneński weyermann 1,3 kg Słód pszeniczny jasny weyermann 1,9 kg Słód Carawheat@ 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg Chmiel aromatyczny lubelski 40 g ( granulat ) Drozdze safale WB-06 11,5 g Woda nata w baniakach raczej jak przy (prawie) każdym pierwszym warzeniu forumowiczów nie poszło mi elegancko:/ musze jeczszcze troche zainwestować w swój browar i nabrać wprawy.. warzenie przebiegało tak: pierwsza przerwa 45°C-15? 53°C-15? 63°C-40? i tutaj miałem problem bo nie wiedziałem czy przy próbie jodowej kolor musi sie zmienić czy nie było tylko, że tsza czekać na negatywną próbe jodową ( to tak jak z testem ciążowym nie wiadomo jedna kreska trafiony czy dwie to trafiony aczkolwiek ja nie wiem nigdy:) ) puzniej podgrzanie do temperatury 78°C i filtrowanie (szło jak krew z nosa) wysładzanie 14l wody 77°C. chmielenie: 20g na samym początku gotowania, 10g po 50 minutach, 10 po 75 minutach łącznie gotowałem 80 min po schłodzeniu odczyt miałem 11,5blg wtedy dodałem drożdze i poszedłem spać (też zrobiłem błęda bo nie wiedziałem że tsz brzeczke napowietrzyć, dając drożdze tylko trzy razy wymieszałem, za mało jednak czytałem:( ) 22 kwietnia rozlewałem z użyciem 150g glukozy sie wkużyłem bo aż 7 butelek mi pękło przy buteklowaniu kapslownicą młotkową, w tym tyg będe przerabiał statyw wiertarki to przy następnej warce bedzie miej strat nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie? przepraszam za błędy w ortografi jak co Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez pela1985 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 napisz czym filtrujesz ja w sobotę też pierwszy raz warzyszyłem , robiłem pszeniczniaka -filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pela1985 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Filtratorem z oplotu ale za krótki coś około 30cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Cześć ......filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr ale, że co było klarowne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Cześć ......filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr ale, że co było klarowne ? Czyżby historia się powtarzała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pela1985 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie? nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie? nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie? Jeśli faktycznie jest to skrobia to nie. Ale opisz ten smak dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie? nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie? Raczej czujesz posmak drożdżowy. Wiesz jak nalewać piwo domowe? Osad z dna butelki niech tam pozostanie Oczywiście poczekaj jeszcze co najmniej ze 3 tygodnie z tą pszeniczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się